Κόλαση η Γάζα, έχουν μείνει 100.000 Παλαιστίνιοι λέει ο ισραηλινός στρατός - Φόβοι για εξάπλωση ασθενειών
Είναι προφανές πως ενόψει της κλιμάκωσης των στρατιωτικών «χτυπημάτων» του Ισραήλ, ενδεχομένως με μια χερσαία εισβολή, την οποία περιμένουν όλοι εδώ και ημέρες (αν και οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση και πως θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο στα επόμενα στάδια του πολέμου για τα οποία ετοιμάζεται ο στρατός), ο Biden θέλει να διασφαλίσει αφενός ότι η κίνηση αυτή θα γίνει «χειρουργικά» και προσεκτικά και με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος για τους άμαχους Παλαιστίνιους και αφετέρου ότι δεν θα υπάρξει μια νέα κατοχή της Γάζας από τους Ισραηλινούς.
Σε αυτό το πλαίσιο θα επιχειρήσει να διασφαλίσει την «ανοχή» των αραβικών κρατών στις ενέργειες των Ισραηλινών έτσι ώστε να μην ξεσπάσει ένας νέος περιφερειακός πόλεμος, επιμένοντας στην πρόταση του για την ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.
Το εάν και κατά πόσο οι προτροπές και οι κινήσεις του Biden θα αποδώσουν, θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν οι συγκρούσεις στη Γάζα, η οποία ισοπεδώνεται κάθε ημέρα, με τους εναπομείναντες κατοίκους να βιώνουν μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό, φάρμακα, τρόφιμα, νερό και καύσιμα.
Πάντως, η Hamas υποστηρίζει πως είναι έτοιμη για όλα και πως σε καμία περίπτωση δεν φοβάται μια χερσαία επίθεση των Ισραηλινών ενώ το Ιράν λέει πως ο χρόνος για μια πολιτική λύση τελειώνει, απειλώντας με προληπτικό χτύπημα στο Ισραήλ και για νέο... ωστικό κύμα.
Ενημέρωση Biden
O Joe Biden αναμένεται αύριο Τετάρτη 18/10 στο Ισραήλ όπου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu.
Όπως είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Anthony Blinken, ο Biden θα ακούσει από τον Netanyahu τι χρειάζεται το Ισραήλ για να προστατεύσει το λαό του, θα ενημερωθεί για το ποια είναι η στρατηγική του Ισραήλ και πώς αυτό θα επιχειρήσει στρατιωτικά με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τον άμαχο πληθυσμό.
Μάλιστα ο Blinken είπε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ θα συνεργαστούν για την κατάρτιση σχεδίου προκειμένου να επιτραπεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας
Επίσκεψη σε Ιορδανία, Αίγυπτο - Συνάντηση και με Abbas
Πέρα από το Ισραήλ, ο Biden θα επισκεφθεί την Ιορδανία όπου θα έχει συνάντηση με τον βασιλιά Abdullah, την Αίγυπτο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Abdel Fatah al Sisi αλλά και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas.
Στις επαφές αυτές κύριο μέλημα θα είναι να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες Παλαιστίνιους καθώς και να διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα για το μέλλον της Παλαιστίνης.
Σύνοδοι σε Ιορδανία, Αίγυπτο για διπλωματική λύση
Συνόδους Κορυφής για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη στο Ισραήλ θα πραγματοποιηθούν σε Ιορδανία και Αίγυπτο.
Όπως έγινε γνωστό, η Ιορδανία θα φιλοξενήσει αύριο, Τετάρτη 18/10, μια τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμμάν με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων για να συζητηθούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες του πολέμου στη Γάζα και η εξεύρεση μιας πολιτκής λύσης.
Μια ακόμα Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα σε ηγέτες κρατών θα διοργανώσει και η Αίγυπτος το ερχόμενο Σάββατο 21/10 όπως είπε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Hakan Fidan.
Petraeus (πρώην διευθυντής CIA): Η επίσκεψη Biden δείχνει πόσο σοβαρή είναι αυτή η σύγκρουση
Η επίσκεψη του Joe Biden στο Ισραήλ δείχνει πόσο σοβαρή είναι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή υποστηρίζει ο πρώην διοικητής της CIA και απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ, David Petraeus.
«Το να πηγαίνει ο Biden στο Ισραήλ δείχνει πόσο σημαντικό είναι αυτό για την προεδρία, για τις ΗΠΑ και για τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο» είπε μιλώντας στο BBC o Petraeus, αναφέροντας πως οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν πολύ στενά τι θα κάνουν τα υπόλοιπα κράτη, και ιδιαίτερα το Ιράν, τις επόμενες ημέρες.
«Όχι απαραίτητα τι πράττουν οι ίδιοι άμεσα, αν και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, όσο κυρίως τι κάνουν μέσω των αντιπροσώπων τους, δηλαδή των στρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζουν σε Ιράκ, Συρία και Λίβανο» ανέφερε ο Petraeus.
«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.
Υπάρχει μεγάλη δυναμική για πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις, εάν αυτός ο πόλεμος γίνει πραγματικά περιφερειακός» επισημαίνει ο Petraeus, τονίζοντας ότι το Ισραήλ γνωρίζει πολύ καλά «ποιο είναι το μέγεθος που κρύβεται πίσω από αυτήν την εξέλιξη».
Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν: Έρχεται ωστικό κύμα για το Ισραήλ
Ένα ακόμα… ωστικό κύμα είναι καθ’οδόν για το Ισραήλ εάν δεν σταματήσει τις φρικαλεότητες που διαπράττει στη Γάζα υποστήριξε ο Ali Favadi, αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, της ελίτ δύναμης του Ιράν.
«Τα σοκ των δυνάμεων αντίστασης κατά του Σιωνιστικού καθεστώτος θα συνεχιστούν έως ότου αυτό το «καρκίνωμα» εξαλειφθεί από τον παγκόσμιο χάρτη.
Ένα ακόμα ωστικό κύμα είναι καθ' οδόν, εάν το Ισραήλ δεν τερματίσει τις φρικαλεότητες στη Γάζα» υπογράμμισε ο Fadavi.
Khamenei (Ιράν): Δεν ήταν άμαχοι αλλά ένοπλοι οι Ισραηλινοί που σκότωσε η Hamas
Οι κάτοικοι των ισραηλινών οικισμών που χτυπήθηκαν και σκοτώθηκαν από την επίθεση της Hamas δεν ήταν άμαχοι πολίτες υποστήριξε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei.
«Αυτοί οι άνθρωποι που ζουν σε ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης δεν είναι άμαχοι, αφού οι περισσότεροι από αυτούς είναι οπλισμένοι» είπε ο Khamenei, τονίζοντας πως οι Ισραηλινοί πρέπει να δικαστούν για τα εγκλήματα που διαπράττουν κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.
«Κανείς δεν θα είναι σε θέση να σταματήσει τους μουσουλμάνους και τις δυνάμεις αντίστασης σε όλο τον κόσμο, εάν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα συνεχιστούν» επισήμανε ο Khamenei.
Ιράν: Προληπτικό χτύπημα στο Ισραήλ
Την ίδια στιγμή το Ιράν προειδοποιεί για ένα προληπτικό «χτύπημα» στο Ισραήλ τις επόμενες ώρες.
«Υπάρχει πιθανότητα προληπτικής ενέργειας του άξονα της αντίστασης που αναμένεται να εκτυλιχτεί τις προσεχείς ώρες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Hossein Amirabdollahian.
Όπως είπε, «άξονας της αντίστασης» - ο ανεπίσημος όρος παραπέμπει σε κράτη και οργανώσεις που διάκεινται εχθρικά έναντι του Ισραήλ και της Δύσης - δεν θα επιτρέψει στο εβραϊκό κράτος «να κάνει αυτό που θέλει στη Γάζα».
Αλλά και ο πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi υποστήριξε πως τελειώνει ο χρόνος για μια πολιτική λύση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στη Γάζα και νέα πολεμικά μέτωπα.
Στο χείλος της αβύσσου η Μέση Ανατολή – Abdullah (Ιορδανία): Υπαρκτός ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου
Όλη η περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι στο χείλος της αβύσσου είπε ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Abdullah II, ο οποίος υπογράμμισε πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου.
Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz στο Βερολίνο, ο Abdullah προειδοποίησε πως όλη η Μέση Ανατολή είναι στο χείλος της αβύσσου.
«Η απειλή της επέκτασης του πολέμου είναι υπαρκτή» υπογράμμισε ο βασιλιάς της Ιορδανίας, ο οποίος προειδοποίησε για το εγχείρημα του να «σπρώξουν» τους Παλαιστίνιους στην Αίγυπτο ή στην Ιορδανία.
«Είναι μια κόκκινη γραμμή.
Νομίζω πως αυτό είναι το σχέδιο.
Οι συνήθεις ύποπτοι προσπαθούν να δημιουργήσουν de facto καταστάσεις στο έδαφος» είπε ο βασιλιάς της Ιορδανίας.
Παγκόσμιο ζήτημα συζήτησης το καθεστώς της Γάζας μετά την εισβολή
Την θέση πως το καθεστώς της Γάζας μετά την χερσαία επίθεση των Ισραηλινών θα είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα διατύπωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Daniel Hagari.
«Έχουμε όλα τα πιθανά σενάρια κατάληξης» είπε ο Hagari απαντώντας στο ερώτημα για το εάν το Ισραήλ σχεδιάζει να παραμείνει και να κυβερνήσει στη Γάζα μετά την εισβολή του.
«Το υπουργικό συμβούλιο συζητά επίσης πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό
Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, πώς θα είναι η κατάσταση στην περιοχή αυτή» υποστήριξε ο Hagari, τονίζοντας πως ο στρατός έχει παρουσιάσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.
«Η Γάζα συνορεύει με άλλες χώρες …
Άρα όταν μιλάμε για το τελικό καθεστώς, αυτό θα συνδυάζει τις επιταγές τόσο στο πολιτικό όσο και στο στρατιωτικό επίπεδο» υπογράμμισε ο Hagari.
Περίπου 100.000 παραμένουν στη Γάζα
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 100.000 Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να παραμένουν στην πόλη της Γάζας, η οποία ισοπεδώνεται καθημερινά.
Όπως αναφέρεται, 600.000 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη αποχωρήσει από την πόλη κατόπιν των διαδοχικών τελεσιγράφων των Ισραηλινών για επικείμενη εισβολή στο πλαίσιο εκκαθάρισης της Hamas.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Jonathan Cornicus είπε ότι επίκεινται «ενισχυμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» τις επόμενε ημέρες, αναφέροντας πως αυτές θα εκκινήσουν την κατάλληλη στιγμή.
Εκτιμάται πως 3.731 κτήρια κατοικιών έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ άλλα τουλάχιστον 10.000 έχουν υποστεί ζημιές, εκ των οποίων τα 7.100 έχουν καταστεί ακατοίκητα.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι λόγω της έλλειψης τροφίμων και νερού, υπάρχει ο κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών.
Hamas: Δεν φοβόμαστε εισβολή
Πάντως, η Hamas υποστηρίζει πως δεν φοβάται την εισβολή του Ισραήλ.
«Η απειλή των δυνάμεων της κατοχής ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση εναντίον του λαού μας δεν μας φοβίζει κι είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο Abu Ubaidah, εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Hamas.
Σύμφωνα με τον Ubaidah, η Hamas κρατά περίπου 200 με 250 ομήρους.
«Θα απελευθερώσουμε τους ξένους κρατούμενους εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες» είπε ο Ubaidah χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις, τονίζοντας πως 22 όμηροι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών των Ισραηλινών στη Γάζα.
Πλήγματα σε Hezbollah, Hamas
Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως έπληξαν τα ξημερώματα «τρομοκρατικούς» στόχους της Hezbollah στον Λίβανο.
«Ο ισραηλινός στρατός πλήττει στρατιωτικούς στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης Hezbollah στο έδαφος του Λιβάνου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως από τις 7/10 έχουν σκοτωθεί πάνω από 10 άτομα από την ανταλλαγή πυρών Ισραηλινών και Hezbollah, ενώ το Ισραήλ προχώρησε στην εκκένωση 28 χωριών και οικισμών σε μια απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Λίβανο.
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως έπληξε περισσότερους από 200 στόχους της Hamas αλλά και του Ισλαμικού Τζιχάντ κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γάζα.
Ανάμεσα στους στόχους ήταν και το αρχηγείο της Hamas.
ΟΗΕ: Τρόφιμα στη Γάζα για ακόμα 4 με 5 ημέρες
Για ακόμα 4 με 5 ημέρες επαρκούν τα τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας όπως ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, τη στιγμή που η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκτιμά ότι η πολιορκία που έχει επιβληθεί στη Γάζα σε συνδυασμό με τα τελεσίγραφα του ισραηλινού στρατού μπορεί να ισοδυναμούν με το διεθνές έγκλημα της βίαιης μετακίνησης αμάχων.
«Ανησυχούμε ότι αυτή η εντολή, σε συνδυασμό με την επιβολή πλήρους πολιορκίας στη Γάζα, μπορεί να μην θεωρείται νόμιμη προσωρινή απομάκρυνση και κατά συνέπεια ενδέχεται να ισοδυναμεί με βίαιη μετακίνηση αμάχων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» υποστήριξε η Ravina Shamdasani, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.
Ο όρος «βίαιη μετακίνηση» περιγράφει την αναγκαστική μετεγκατάσταση άμαχων πληθυσμών και αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που τιμωρείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Απολογισμός - Νεκροί πρόσφυγες από το βορρά
Ο απολογισμός είναι τραγικός.
Από τις 7 Οκτωβρίου όταν και η Hamas άρχισε τις σφαγές στο Ισραήλ, εκτιμάται πως πάνω από 1.300 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους.
Την ίδια στιγμή, οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για πάνω από 2.800 νεκρούς και για περισσότερους από 11.000 τραυματίες από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τα πυρά των Ισραηλινών στη Γάζα.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι μισοί από τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.
Όσον αφορά τους τραυματίες, εκτιμάται πως 26 είναι σε κρίσιμη κατάσταση και οι 312 σε σοβαρή κατάσταση.
Η παλαιστινιακή πλευρά υποστηρίζει πως από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 71 άνθρωποι, τη στιγμή που άλλοι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια των κτηρίων.
Σημειώνεται πως το Ισραήλ βομβάρδισε τις περιοχές Rafah και Khan Younis στη νότια Γάζα, όπου πολλοί από τους νεκρούς ήταν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες από τα βόρεια εδάφη της Γάζας, τα οποία εγκατέλειψαν κατόπιν του τελεσίγραφου του ισραηλινού στρατού.
Απέρριψαν πρόταση της Ρωσίας
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απορρίφθηκε χθες Δευτέρα σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Ρωσία και προέβλεπε να ζητηθεί η κήρυξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Hamas.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει ξανά εκτάκτως απόψε (17/10), αυτή τη φορά για να εκφραστεί για δεύτερο σχέδιο απόφασης, που καταρτίστηκε και διανεμήθηκε από τη Βραζιλία.
Το ρωσικό σχέδιο απόφασης εγκρίθηκε από πέντε κράτη μέλη - συμπεριλαμβανομένης, πέραν της Ρωσίας, της Κίνας -, απορρίφθηκε από άλλα τέσσερα (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία), ενώ έξι κράτη απείχαν, ανάμεσά τους η Βραζιλία.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Vasily Nebeznya, στηλίτευσε το ότι δυτικά κράτη εμπόδισαν το να σταλεί «κοινό και ενιαίο μήνυμα του Συμβουλίου Ασφαλείας εξαιτίας καθαρά εγωιστικών και πολιτικών συμφερόντων».
Η Μόσχα παραμένει «εξαιρετικά ανήσυχη για την ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου στη Γάζα και τον πολύ υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης της σύρραξης» σε όλη την περιφέρεια, πρόσθεσε ο ρώσος διπλωμάτης.
Η Βρετανία είπε πως «δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μια απόφαση που αποφεύγει να καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Hamas» ενώ η πρέσβης των ΗΠΑ υποστήριξε πως η Ρωσία αποφεύγοντας «να καταδικάσει τη Hamas, προσφέρει κάλυψη σε μια τρομοκρατική οργάνωση που διαπράττει κτηνωδίες εναντίον αθώων αμάχων», γεγονός «σκανδαλώδες», «υποκριτικό» και «αδύνατο να υποστηριχθεί».
Μη δικαιολογείτε τις σφαγές
Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη Riad Mansour «εκλιπάρησε» τα μέλη του ΣΑ να «μη στείλουν το μήνυμα ότι οι παλαιστινιακές ζωές δεν μετράνε».
«Μην τολμήσετε να πείτε πως το Ισραήλ δεν είναι υπεύθυνο που ρίχνει στα κεφάλια (των Παλαιστινίων), μη δικαιολογήσετε τις σφαγές (...)
Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δεν είναι στρατιωτική επιχείρηση.
Είναι επίθεση μεγάλης κλίμακας εναντίον του λαού μας, σφαγές αθώων αμάχων» είπε ο Παλαιστίνιος πρέσβης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών