Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ στη Βόρεια Γάζα - Το Ισραήλ έπληξε 150 στόχους, ξεκινά νέα χερσαία επιχείρηση - Ηamas: Έχουμε τα πτώματα 50 ομήρων

Σοκ στη Βόρεια Γάζα - Το Ισραήλ έπληξε 150 στόχους, ξεκινά νέα χερσαία επιχείρηση - Ηamas: Έχουμε τα πτώματα 50 ομήρων
Χωρίς επικοινωνίες παραμένει η Γάζα
Σχετικά Άρθρα
(συνεχές upd) Διαρκές σφυροκόπημα, από αέρα, στεριά και θάλασσα από το στρατό του Ισραήλ, δέχεται η Βόρεια Γάζα ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ισραηλινός στρατός χτύπησε 500 στόχους... εκ των οποίων 150 υπόγειους στόχους της Hamas.  
πριν από την επικείμενη επιχείρηση, κλείνει.
Ο ισραηλινός στρατός το απόγευμα του Σαββάτου (28/10) απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της περιοχής πριν από μια επικείμενη επιχείρηση.
Ο εκπρόσωπος των IDF Daniel Hagari δήλωσε σχετικά: «Η απομάκρυνση των κατοίκων της Γάζας από την περιοχή είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ανθρωπότητα.
Για την άμεση ασφάλειά σας, καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν προσωρινά προς τα νότια».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η επιστροφή στη βόρεια Γάζα θα είναι δυνατή μόλις τερματιστούν οι έντονες εχθροπραξίες».
Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Hamas θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους, τοποθετώντας τις δυνάμεις της σε σχολεία, τζαμιά και νοσοκομεία. «Η επικείμενη επιχείρηση των IDF θα εξουδετερώσει την απειλή της Χαμάς με ακρίβεια και ένταση».
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Galant ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας φάσης στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, γράφει η εφημερίδα Haaretz.
«Έχουμε μπει σε μια νέα φάση του πολέμου, οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν μέχρι να ληφθούν περαιτέρω εντολές!», δήλωσε ο υπουργός.
Την προηγούμενη μέρα, ο εκπρόσωπος του IDF, ταξίαρχος Daniel Hagari, δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες ο στρατός διεξήγαγε αναγνωριστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά από το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, αυτές οι επιχειρήσεις επεκτάθηκαν και επηρεάζουν κυρίως το βόρειο τμήμα του θύλακα.
Την ίδια ώρα, η Hamas δήλωσε έτοιμη να παραδώσει τα πτώματα των νεκρών ομήρων στην ισραηλινή πλευρά μετά το τέλος της οξείας φάσης της σύγκρουσης, δήλωσε στο RIA Novosti ο Mousa Abu Marzook, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της Hamas.
Νωρίτερα, ο επίσημος εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Al-Qassam (η στρατιωτική πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος της Hamas), Abu Ubeida, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κινήματος, περίπου 50 Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα του ισραηλινού βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας.
«Ναι.
Το Ισραήλ πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας χερσαία εισβολή σε δύο σημεία, οι δυνάμεις του παραμένουν εντός της Γάζας, ενώ πλήττει διαρκώς με πυρά την περιοχή.  
Αντίθετα, το έδαφος και τα κτίρια στη Γάζα ήταν βυθισμένα στο απόλυτο σκοτάδι και χωρίς τηλεπικοινωνίες, χωρίς τηλέφωνα, χωρίς διαδικτυακές συνδέσεις, με αποτέλεσμα κανείς απέξω ή και εντός της Γάζας να μην μπορεί να μάθει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι οικείοι του, κι αν είναι ζωντανοί, ή τραυματισμένοι ή νεκροί, τη στιγμή που το Ισραήλ πλήττει διαρκώς την περιοχή, αναφέρει το Al Jazeera. 
Σπάει ο αποκλεισμός της πολύπαθης Λωρίδας της Γάζας από το διαδίκτυο καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, αποκάλυψε σχέδια για επέκταση της υποστήριξης σε διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς βοήθειας στη Γάζα μέσω του δορυφορικού συστήματος επικοινωνιών του, Starlink.

Hamas: Θα παραδώσουμε τα πτώματα των ομήρων μετά τους βομβαρδισμούς, είναι ήδη 50 νεκροί

Το παλαιστινιακό κίνημα της Hamas είναι έτοιμο να παραδώσει τα πτώματα των νεκρών ομήρων στην ισραηλινή πλευρά μετά το τέλος της οξείας φάσης της σύγκρουσης, δήλωσε στο RIA Novosti ο Mousa Abu Marzook, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της Hamas.
Νωρίτερα, ο επίσημος εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Al-Qassam (η στρατιωτική πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος της Hamas), Abu Ubeida, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κινήματος, περίπου 50 Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα του ισραηλινού βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας.
«Ναι.
Τι πρέπει να κάνουμε με τα πτώματα; Δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον για αυτά.
Φυσικά, αφού τελειώσουν όλα, θα παραδώσουμε αυτά τα πτώματα", είπε ο Marzuk.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η Hamas δεν είναι έτοιμη να το κάνει αμέσως, ο Marzuk τόνισε ότι «τώρα δεν μπορούμε να βγάλουμε τα πτώματα των Παλαιστινίων από τα ερείπια».
«Θέλουμε να βγάλουμε όλα τα πτώματα κάτω από τα ερείπια και να τα θάψουμε με ειρήνη. Θρηνούμε όλα τα θύματα», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Υγείας της Hamas ανακοίνωσε σήμερα (28/10) πως 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον 3.500 παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Ο προηγούμενος απολογισμός, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή 27/10, έκανε λόγο για 7.326 νεκρούς

Ο Μusk επαναφέρει το διαδίκτυο στη Γάζα μέσω του Starlink για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, αποκάλυψε σχέδια για επέκταση της υποστήριξης σε διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς βοήθειας στη Γάζα μέσω του δορυφορικού συστήματος επικοινωνιών του, Starlink το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023.
Αυτή η ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση σε δήλωση της γερουσιαστή των Ηνωμένων Πολιτειών Alexandria Ocasio-Cortez,, η οποία έκρινε τη διακοπή των επικοινωνιών στη Γάζα ως «απαράδεκτη».
Ομάδες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στη διατήρηση της επικοινωνίας με τις ομάδες τους στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι υπηρεσίες τηλεφώνου και διαδικτύου κατέρρευσαν εν μέσω έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών, που συνέπεσαν με μια κλιμακούμενη χερσαία επιχείρηση.
Η διαδικτυακή κοινότητα συσπειρώθηκε πίσω από αυτήν την αιτία.
Σε μια ημέρα που χαρακτηρίστηκε από ένα ευρύ κάλεσμα για δράση, το hashtag #StarlinkForGaza κέρδισε δυναμική στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ηγείται ο Musk, X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter.
«Το Starlink θα υποστηρίξει τη σύνδεση με διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς βοήθειας στη Γάζα», έγραψε ο Musk στο X. 

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί  

Με το ξημέρωμα του Σαββάτου, 28/10, ο ουρανός φώτισε αλλά οι επικοινωνίες παραμένουν κομμένες, καμιά ροή πληροφοριών δεν υπάρχει ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς.
Σύμφωμα με τους ανταποκριτές του Al Jazeera και του Γαλλικού Πρακtορείου, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται το πρωί του Σαββάτου 28/10, αλλά με μειωμένη ένταση.
Σποραδικές εκρήξεις ακούγονταν στις 10 το πρωί τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας καθώς συνεχίζονται τα πλήγματα από αεροσκάφη, το πυροβολικό και από τη θάλασσα
. Η ένταση των πληγμάτων έχει πάντως μειωθεί σε σύγκριση με τη νύχτα, σημείωσε ανταποκριτής μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.
Πυκνοί καπνοί και καταχνιά κάλυπταν μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, ανέφερε άλλος δημοσιογράφος, που βισκόταν σε απόσταση 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ισραήλ - Γάζας.


Οι πολύωροι βομβαρδισμοί, τα ασταμάτητα πλήγματα, έκαναν τα παράθυρα και το έδαφος να τρέμουν στην Ashkelon κατά τη διάρκεια της νύχτας, ως περίπου στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Οι καπνοί και η οσμή αντικειμένων που καίγονταν είχαν φθάσει ως τις πόλεις Ashkelon και Sderot στο νότιο Ισραήλ, κατά την ανατολή του ηλίου, καθώς μαχητικά συνέχιζαν να πετούν σε χαμηλό ύψος κι ακούγονταν κατόπιν εκρήξεις από τη Γάζα.
Δεν έχει δοθεί επίσημα κανένας απολογισμός θυμάτων από το υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής, ωστόσο ιατρικές πηγές στην περιοχή ανέφεραν σε δημοσιογράφο του Γαλλικού πρακτορείου ότι φοβούνται ότι  λόγω της σφοδρότητας των βομβαρδισμών, θα υπάρξουν αρκετές εκατοντάδες νεκροί.
Gaza2_1.JPG

Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: Χτυπήσαμε 150 υπόγειες εγκαταστάσεις της Hamas και βάση της Hezbollas στο νότιο Λίβανο

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Nir Dinar, ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις εντός της λωρίδας της Γάζας που ξεκίνησε χτες Παρασκευή 27/10.
Συνς τοις άλλοις ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας «έπληξε 150 υπόγειους στόχους» της Hamas στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
«
Στη διάρκεια της νύχτας, τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν 150 υπόγειους στόχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ των οποίων σήραγγες που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες, υπόγειες εγκαταστάσεις μάχης και άλλες υπόγειες υποδομές. Αρκετοί τρομοκράτες της Χαμάς σκοτώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μια νύχτα σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Ο Assem Abu Rakhamba συμμετείχε στην οργάνωση της σφαγής στις κοινότητες που συνορεύουν με την Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου και είχε διευθύνει τους τρομοκράτες που διείσδυσαν στο Ισραήλ με μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς και ήταν υπεύθυνος για επιθέσεις με drones σε θέσεις επιτήρησης του στρατού», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Gaza3.JPG


Hamas: Μάχες σώμα με σώμα - Αποκρούσαμε την ισραηλινή εισβολή στο Bureij

Capturejytjkytk.JPG

Το Ισραήλ έχει εισβάλλει στη Γάζα σε τουλάχιστον δύο μέρη
και υπάρχουν σκληρές μάχες από το βράδυ της Παρασκευής (27/10/2023) που είναι σε εξέλιξη, ανακοίνωσε η Hamas.
«Αντιμετωπίζουμε τις χερσαίες ισραηλινές εισβολές στο Beit Hanoun (βόρεια) και το Bureij (κεντρική Γάζα).
Συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη» ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Ezzedine Al-Qassam, η ένοπλη πτέρυγα της Hamas, στην ανακοίνωσή τους, κατά τη διάρκειά της νύχτας.
«Η αντίσταση είναι έτοιμη», δήλωσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, Izzat Al-Rishq
Αργότερα, το πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο παλαιστινιακές πηγές, μετέδωσε ότι η Hamas και η Ισλαμική Jihad απέκρουσαν την απόπειρα επίθεσης του Ισραήλ στην περιοχή Bureij, όπου βρίσκεται στρατόπεδο προσφύγων, στα ανατολικά της Λωρίδας της Γάζας
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, οι ισραηλινές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από τη Γάζα μετά από ενέδρα παλαιστινιακών αντιστασιακών που έπληξαν πολλά ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα με αντιαρματικούς πυραύλους και αφού υπέστησαν βαριές απώλειες.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι ισραηλινά ελικόπτερα απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες ανατολικά του στρατοπέδου Bureij. Ανταλλαγές πυρών στο νότιο Λίβανο - Προληπτική εκκένωση του αεροδρομίου Βυρητού

Συν τοις άλλοι, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο αέρος-εδάφους που ερρίφθη από τον Λίβανο προς την κατεύθυνση ενός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του και ότι απάντησε πλήττοντας το σημείο από το οποίο εκτοξεύτηκε.
«Οι IDF (σ.σ.: οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) αναχαίτισαν πύραυλο αέρος-εδάφους που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο προς ένα UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) των IDF.
«Σε απάντηση, οι IDF πλήττουν το σημείο εκτόξευσης του πυραύλου», πρόσθεσε.
Καθημερινές και σχετικά περιορισμένες ανταλλαγές πυρών σημειώνονται ανάμεσα στο Ισραήλ και την οργάνωση Hezbollah, από τις 7 Οκτωβρίου.
Κατόπιν αυτού, οι αρχές του Λιβάνου εξέδωσαν παράλληλα προληπτική οδηγία για εκκένωση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βηρυτού και των γύρω εγκαταστάσεών του, αν παραστεί ανάγκη.
Η οδηγία για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βηρυτού Ραφίκ Χαρίρι, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της πρωτεύουσας, δεν αναφέρεται σε κίνδυνο άμεσης κλιμάκωσης στα σύνορα, ωστόσο λαμβάνεται επειδή όταν το 2006, η Hezbollah είχε συλλάβει ως ομήρους δύο ισραηλινούς στρατιώτες, η ισραηλινή αεροπορία είχε πλήξει τους διαδρόμους προσαπογείωσης του αεροδρομίου της Βηρυτού.

Αντιδρούν στην κλιμάκωση του πολέμου οι οικογένειες των ομήρων

Οι οικογένειες των ομήρων που κρατά η Hamas στη Γάζα, με δήλωσή τους που έδωσαν στη δημοσιότητα του πρωί του Σαββάτου 28/10 τόνισαν ότι πέρασαν μια νύχτα «μεγάλης αγωνίας», με την κλιμάκωση των Ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι οικογένειες καλούν στη δήλωσή τους τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας και τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου να συναντηθούν αμέσως μαζί τους.
«Αυτή η νύχτα ήταν η πιο τρομερή από όλες τις νύχτες. Ήταν μια μακρά και άγρυπνη νύχτα, με φόντο τη μεγάλη επιχείρηση των IDF στη Λωρίδα και την απόλυτη αβεβαιότητα σχετικά με την τύχη των ομήρων που κρατούνταν εκεί, οι οποίοι επίσης υποβλήθηκαν σε βαριούς βομβαρδισμούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση προσθέτει ότι η χερσαία επιχείρηση του Ισράλη θέτει σε κίνδυνο την ζωή των 229 ομήρων στη Γάζα και μεταξύ άλλων τονίζει: .
«Οι οικογένειες ανησυχούν για την τύχη των αγαπημένων τους και περιμένουν μια εξήγηση. Κάθε λεπτό μοιάζει με μια αιωνιότητα. Απαιτούμε από τον Υπουργό Άμυνας Yoav Gallant και τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου - να συναντηθούν μαζί μας τώρα, σήμερα το πρωί!».
Νωρίτερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε δηλώσει ότι η επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους είναι «μια υπέρτατη εθνική προσπάθεια. Και όλες οι δραστηριότητές μας, επιχειρησιακές, πληροφορίες, στοχεύουν στην υλοποίηση του στόχου».

Ολική καταστροφή για εκατοντάδες κτίρια στο βορρά της Γάζας

Εκατοντάδες κτίρια «καταστράφηκαν ολοσχερώς» στη Λωρίδα της Γάζας κατά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ τη νύχτα, ανέφερε η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας.
«Εκατοντάδες κτίρια και σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και χιλιάδες άλλα καταλύματα υπέστησαν ζημιές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Mahmoud Bassal, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας στη Γάζα, παλαιστινιακού εδάφους που τελεί υπό τον έλεγχο της Hamas.
Οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας "άλλαξαν το τοπίο στη Γάζα και στα κυβερνεία του βορρά", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες που κατάφερε να συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι πιο σφοδροί νυχτερινοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στις ζώνες γύρω από δύο νοσοκομεία, το αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας και το λεγόμενο "ινδονησιακό" νοσοκομείο, που αποκαλείται έτσι επειδή κατασκευάστηκε με δωρεές από την Ινδονησία, στον τομέα Τζαμπαλίγια, βορειότερα.
Οι επιδρομές κατέστρεψαν πολλά κτίρια και άνοιξαν τεράστιους κρατήρες σε πλήρως διαλυμένους δρόμους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο

Κίνδυνος για μαζικές ωμότητες, καταγγέλουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις


Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών και της πρόσβασης στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει «προκάλυψη» για τη διάπραξη «μαζικών ωμοτήτων», προειδοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).
«Αυτή η διακοπή κάθε πληροφόρησης υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η Debora Brown, στέλεχος της ΜΚΟ.
Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό της στη Γάζα.
«Αυτή η διακοπή επικοινωνιών σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν πληροφορίες και αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε βάρος παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, και να ακουστούν απευθείας όσοι υφίστανται αυτές τις παραβιάσεις», υπογράμμισε η ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter).
Η NetBlocks, εξειδικευμένη υπηρεσία παρακολούθησης της πρόσβασης στο διαδίκτυο, έκανε λόγο μέσω X περί «κατάρρευσης της συνδεσιμότητας στη Λωρίδα της Γάζας».
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, υπηρεσίες του οργανισμού επίσης έχασαν την επαφή με τις ομάδες τους στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και η λειτουργία των νοσοκομείων «δεν μπορούν να συνεχιστούν δίχως τηλεπικοινωνίες», τόνισε θορυβημένη η Lynn Hastings, συντονίστρια του OCHA.

Guterres: Χιονοστιβάδα δεινών για τους αμάχους  της Γάζας, αν δεν αλλάξει στάση το Ισραήλ

«Αν δεν υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή, ο πληθυσμός της Γάζας θα υποστεί άνευ προηγουμένου χιονοστιβάδα ανθρωπίνων δεινών», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Antonio Guterres.  Γκουτέρες.
«Πολλοί περισσότεροι» άνθρωποι «θα πεθάνουν σύντομα» εξαιτίας της πολιορκίας που επιβάλλει το Ισραήλ από την 9η Οκτωβρίου, προεξόφλησε από την Ιερουσαλήμ ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA),  Phillip Lazarini.
«Βασικές υπηρεσίες καταρρέουν, τα αποθέματα φαρμάκων, τροφίμων και νερού εξαντλούνται, οι υπόνομοι ξεχειλίζουν στους δρόμους», περιέγραψε.
«Η οσμή του θανάτου είναι παντού, σε κάθε συνοικία, σε κάθε δρόμο και σε κάθε σπίτι», δήλωσε ο Raed al Astal.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χάσει κάθε επαφή με το προσωπικό του και με υγειονομικές εγκαταστάσεις στην Γάζα, αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του, ο Tendros Adanom Gebreghesus σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

Δε λειτουργεί το κέντρο άμεσης βοήθειας  - Αδύνατη η περίθαλψη των τραυματιών

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε, επίσης μέσω X, ότι «έχασε εντελώς την επαφή με όλα τα κέντρα επιχειρήσεων και τις ομάδες της» στην παραθαλάσσια περιοχή 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, «εξαιτίας της διακοπής των επικοινωνιών (...) από τις ισραηλινές αρχές».
«Η διακοπή επηρεάζει τον αριθμό 101 (σ.σ. του κέντρου άμεσης βοήθειας) και εμποδίζει την έλευση ασθενοφόρων εκεί όπου βρίσκονται τραυματίες», πρόσθεσε, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της για το κατά πόσον οι ομάδες της θα μπορέσουν να συνεχίσουν την παροχή περίθαλψης σε όσους τη χρειάζονται και για «την ασφάλεια του προσωπικού» της, ενώ το ίδιο τόνισε και ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
"Το μπλακάουτ καθιστά επίσης αδύνατο για τα ασθενοφόρα να φτάσουν στους τραυματίες. Δεν είναι δυνατή η απομάκρυνση ασθενών υπό τέτοιες συνθήκες, ούτε η εξεύρεση ασφαλούς καταφυγίου", τόνισε.
"Αυτή η πολιορκία μου προκαλεί σοβαρή ανησυχία για την ασφάλειά τους και τους άμεσους κινδύνους για την υγεία ευάλωτων ασθενών", σημείωνε ο επικεφαλής του ΠΟΥ σε προηγούμενη ανάρτησή του στο X, ενώ σε δεύτερη, που ακολούθησε αυτής, ρωτούσε μόνον: "Γιατί;".
Ο τελευταίος απολογισμός θυμάτων των ισραηλινών επιχειρήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Hamas, που βρίσκεται στη Γάζα, την Παρασκευή 27/10, πριν διακοπούν οι επικοινωνίες ανέφερε ότι 7.326 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, εκ των οποίων πάνω από 3.000 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου στους βομβαρδισμούς, στους οποίους προέβη σε αντίποινα το Ισραήλ για την αιφνίδια φονική επίθεση μαχητών της Hamas εκείνη τη μέρα στο ισραηλινό έδαφος, σκοτώνοντας πάνω από 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους.
γαζα3.jpg

Ισραήλ: Ξεκινάμε την εκδίκηση κατά της Hamas - H Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική όταν τελειώσουμε

Η Hamas «θα πληρώσει για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση», δήλωσε ένας σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, ο Mark Regev.
«Θα νιώσει απόψε την οργή μας», συνέχισε.
Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Regev είπε ότι το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Hamas, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του είναι σε εξέλιξη και η Γάζα θα είναι «πολύ διαφορετική» όταν ολοκληρωθούν.
«Θα συνεχίσουν να δέχονται τα στρατιωτικά πλήγματά μας μέχρι να διαλύσουμε τη στρατιωτική μηχανή τους και την πολιτική υποδομή τους στη Γάζα.
Όταν τελειώσει όλο αυτό, η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική», πρόσθεσε.
Τo «Axios» μετέδωσε ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η απόφαση για επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα ελήφθη από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου το βράδυ της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου, αφού οι συνομιλίες για μια πιθανή απελευθέρωση ομήρων κατέληξαν σε αδιέξοδο.
Οι εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από τον ισραηλινό στρατό δεν αποτελούν επίσημη χερσαία εισβολή
, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο ABC News.
Ανώνυμος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι το Ισραήλ εξαπολύει μια «πιο περιορισμένη εισβολή» και συμφώνησε να «παρέχει ανθρωπιστική υποστήριξη σε συνδυασμό με την επιχείρηση».
Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» υποστήριξε από την πλευρά της η Ηamas, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».
Παράλληλα, o ισραηλινός στρατός εξέπεμψε νέο μήνυμα, με το οποίο καλεί τους Παλαιστινίους να αντιμετωπίσουν τους στρατιώτες του Ισραήλ σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη.
Καλούμε τους κατοίκους της πόλης Γάζας να μετακινηθούν νότια, ανέφερε, από την άλλη, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Τόνισε δε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια του Ισραήλ».
Ο ισραηλινός στρατός είπε ακόμα ότι οι χερσαίες δυνάμεις «επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους», καθώς μάλιστα χτυπά τη Γάζα με πυροβολικό και άρματα μάχης.
Eις απάντησιν,  η Hamas ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ.
Σειρήνες χτύπησαν σε πολλές πόλεις στον Νότο και στο κέντρο του εβραϊκού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των Ramat Gan, Or Yehuda, Rishon LeZion, Holon, Ashdod και Ashkelon.

Ιορδανία: Το Ισραήλ «εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο» στη Γάζα - «Ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων»

Το Ισραήλ "εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο" στη Λωρίδα της Γάζας και το αποτέλεσμα θα είναι μια "ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi.
Ο Ιορδανός υπουργός ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι εάν κάποια χώρα καταψηφίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την αραβική πρόταση που προωθεί το Αμάν για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα, αυτό θα σημαίνει ότι «εγκρίνει αυτόν τον παράλογο πόλεμο, αυτούς τους παράλογους σκοτωμούς».

two-wounded-Palestinian-children-at-a-hospital-in-Rafa-768x512.jpg
Ανεβαίνει το θερμόμετρο σε Δυτική Όχθη και Ιερουσαλήμ, στους 110 οι νεκροί από τις 7 Οκτωβρίου

Εν τω μεταξύ άκρως τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, όπου το Ισραήλ ενισχύει τις δυνάμεις ασφαλείας για να καταπνίξει τις ααναταραχές που προκαλούνται από τη σύγκρουση και το σφυροκόπημα της Γάζας.
Στο πλαίσιο αυτό, στην ανατολική Ιερουσαλήμ την Παρασκευή 27/10 οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας απαγόρευσαν σε νεαρούς Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο τέμενος Al-Aqsa για να προσευχηθούν, ενώ αναπτύχθηκαν σε όλη την Παλιά Πόλη για να καταστείλουν τυχόν επεισόδια.
Μεγάλος αριθμός ισραηλινών αστυνομικών φρουρούσε το Al-Aqsa, σημείο ανάφλεξης και συχνά πεδίο συγκρούσεων, καθώς οι Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονταν για την προσευχή της Παρασκευής, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Reuters.
Τελικά, επετράπη η είσοδος σε περίπου 5.000 ηλικιωμένους πιστούς, αφού είχαν προηγηθεί σφοδρές συγκρούσεις και εκτόξευση δακρυγόνων.
Η αρχή που είναι υπεύθυνη για το τέμενος, το Τμήμα Ισλαμικών Κληροδοτημάτων της Ιερουσαλήμ, είπε ότι κανονικά θα συμμετείχαν περίπου 50.000.
Το τζαμί βρίσκεται σε έναν λόφο γνωστό στους Εβραίους ως Όρος του Ναού και στους Μουσουλμάνους ως Ευγενές Ιερό.

Διαδηλώσεις, νεκροί, απεργίες και πένθος στη Δυτική Όχθη

Την ίδια στιγμή, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Χεβρώνα, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν τις ισραηλινές ενέργειες και να εκφράζουν την υποστήριξή τους στην παλαιστινιακή αντίσταση.
Ένας διαδηλωτής, ο οποίος μίλησε στο Al Jazeera υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ο ισραηλινός στρατός κατέστειλε τη διαδήλωση χρησιμοποιώντας drones.
«Υπήρχαν περίπου 350 άνθρωποι εκεί που διαμαρτύρονταν και φώναζαν για τη Γάζα», είπε ο διαδηλωτής.
«Οι δυνάμεις κατοχής έστειλαν αρχικά ένα drone παρακολούθησης που τράβηξε φωτογραφίες των ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί. Περίπου μισή ώρα αργότερα, ένα μεγαλύτερο drone ήρθε γύρω και έριξε βόμβες αερίου στους ανθρώπους που διαμαρτύρονταν», πρόσθεσε το άτομο.
ναβλθσ.JPG
Οι πολιτικές δυνάμεις κάλεσαν σε απεργία και πένθος το Σάββατο 28/10 στο Κυβερνείο της Χεβρώνας και τις πόλεις της.
Στη Nablous, βίντεο που κυκλοφόρησε από το Jenin News και επαληθεύτηκε από τον Sanad, δείχνει μια ομάδα διαδηλωτών να διαλύεται από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής (PA).
Το Sanad είναι η μονάδα ελέγχου γεγονότων και επαλήθευσης του Al Jazeera.
Στη Ramalah, βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που επιβεβαιώθηκαν από τον Σανάντ, έδειξαν μια μαζική διαδήλωση αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Γάζας, με επικεφαλής κατά κύριο λόγο νεαρούς άνδρες.
Αυτή η διαμαρτυρία ακολούθησε την ανακοίνωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.
ραμαλλα.JPG
Στο μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη τα στρατεύματά του δέχθηκαν επίθεση στην πόλη Jenin και απάντησαν σκοτώνοντας δύο άνδρες.
Η οργάνωση Ισλαμική Jihad επιβεβαίωσε ότι ένας από αυτούς ανήκε σε αυτήν ενώ η Hamas είπε ότι ένας μαχητής της σκοτώθηκε στις μάχες στην Jenin.
Η WAFA επιβεβαίωσε την είδηση και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση Hamas - Ισραήλ έχει φτάσει τους 110.

Διαδηλώσεις σε πολλές χώρες

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν το Ισραήλ και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Aman.
Πολλοί κυμάτιζαν την παλαιστινιακή σημαία.
«Είμαστε με τους Παλαιστίνιους και με τους πολίτες της Γάζας.
Ήρθαμε επίσης να διατρανώσουμε τη θέλησή μας για αντίσταση μέχρι το τέλος» δήλωσε ο συμμετέχων Mahmoud Aqalan.
Ένας άλλος διαδηλωτής, ο Hassan Sultan, είπε: «Τα αδέρφια μας σκοτώνονται στη Γάζα. Αυτό είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε - να κάνουμε γνωστή τη θέση μας στον κόσμο».
Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Τζακάρτα της Ινδονησίας και σε πολλές τουρκικές πόλεις.

Μεγάλη εβραϊκή διαμαρτυρία κατά της σφαγής στη Γάζα στη Νέα Υόρκη - Εκατοντάδες  συλλήψεις

Στη Νέα Υόρκη, εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν την Παρασκευή 27/10 στη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Κεντρικό Σταθμό της πόλης που διοργανώθηκε από εβραϊκό κίνημα κατά των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με την αστυνομία και τους διοργανωτές.
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε τουλάχιστον 200 συλλήψεις ενώ οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας δήλωσαν ότι πάνω από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάλυση της συγκέντρωσης αυτής μέσα στον κεντρικό σταθμό της Νέας Υόρκης Grand Central.
Φωτογραφίες που ελήφθησαν εκεί δείχνουν μεγάλες σειρές από νεαρούς με χειροπέδες, που φορούν μαύρα φούτερ πάνω στα οποία είναι τυπωμένα με λευκά γράμματα τα συνθήματα "Not In Our Name" (Όχι Στο Όνομά Μας) και "Cease Fire Now" (Εκεχειρία Τώρα).
nea_yorkh_1.jpeg

Η μαζική καθιστική διαμαρτυρία διοργανώθηκε από την εβραϊκή οργάνωση Jewish Voice for Peace-New York City (Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη-Πόλη της Νέας Υόρκης), σύμφωνα με την οποία χιλιάδες υποστηρικτές απέκλεισαν την κύρια αίθουσα του σταθμού.
Πρόκειται για την "μεγαλύτερη πράξη πολιτικής ανυπακοής που γνωρίσει η πόλη της Νέας Υόρκης σε είκοσι χρόνια", όπως σημείωσε.
Εικόνες δείχνουν τον σταθμό γεμάτο με διαδηλωτές που κρατούν πανό, πάνω στα οποία αναγράφεται: "Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι ελεύθεροι" και "Θρηνείτε τους νεκρούς, αγωνιστείτε σαν τον διάβολο για τους ζωντανούς".
Ραβίνοι ξεκίνησαν την διαμαρτυρία ανάβοντας κεριά για το Σάββατο και απαγγέλλοντας το Καντίς, την εβραϊκή προσευχή για τους νεκρούς.
"Το Σάββατο είναι εν γένει ημέρα ανάπαυσης, αλλά εμείς δεν μπορούμε να μας επιτρέψουμε να αναπαυθούμε όσο γίνεται μια γενοκτονία στ'όνομά μας", δήλωσε η ραβίνος Μέι Γε σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι διοργανωτές.
"Οι ζωές των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών είναι στενά συνδεδεμένες και η ασφάλεια δεν μπορεί να έρθει παρά μόνον μέσω της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ελευθερίας για όλους", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης