Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκρέκας (YΠΑΝ): Στις εταιρείες που βάζουμε πρόστιμα οι τιμές μειώνονται – Στα 948 προϊόντα η μόνιμη μείωση τιμής

Σκρέκας (YΠΑΝ): Στις εταιρείες που βάζουμε πρόστιμα οι τιμές μειώνονται – Στα 948 προϊόντα η μόνιμη μείωση τιμής
«Η κυβέρνηση είναι η μόνη στην Ευρώπη η οποία έχει ψηφίσει ένα νόμο που καταπολεμά την κερδοσκοπία» υποστηρίζει ο Υπουργός
Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε χαμηλές τιμές, τόνισε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.
Αναφερόμενος στα πρόστιμα που δίνονται το τελευταίο διάστημα σε μεγάλες εταιρείες κι αν αυτά δίνουν λύση ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «φυσικά και δίνουν λύση, γιατί αμέσως μετά βλέπουμε ότι οι τιμές σε αυτές τις εταιρείες μειώνονται».
Εξήγησε ότι «το παρατηρήσαμε σε τρεις περιπτώσεις μέχρι τώρα από πολυεθνικές όπου τελικά έχουν επιβληθεί πρόστιμα για αθέμιτη κερδοφορία ότι τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες λίγες εβδομάδες οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ μειώθηκαν σε αυτά τα προϊόντα, γιατί προσάρμοσαν το περιθώριο κέρδους στο πλαφόν το οποίο έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να πούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη κυβέρνηση στην Ευρώπη η οποία έχει ψηφίσει ένα νόμο που καταπολεμά την κερδοσκοπία και θέτει ένα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών. Και είναι η μόνη κυβέρνηση η οποία έχει επιβάλει μεγάλα πρόστιμα σε αυτές τις εταιρείες που βρέθηκαν να παραβιάζουν αυτόν το νόμο. Και αυτές οι εταιρείες είναι και πολύ μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Και θα συνεχίσουμε γιατί πρέπει τελικά το φαινόμενο της ακρίβειας σταδιακά να αντιμετωπιστεί και ήδη βλέπουμε ότι πραγματικά σε κάποιες περιπτώσεις και σε αρκετά προϊόντα οι τιμές έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται. Βεβαίως, επαναλαμβάνω, συνεπικουρούμενο και της επιβολής προστίμων που συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες».

«Προβληματισμός για διαχρονικές αδυναμίες στη λειτουργία της αγοράς στην Ελλάδα»

Σε άλλο σημείο ο κ. Σκρέκας ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των σούπερ μάρκετ για τις προσφορές «δύο σε ένα» είπε μεταξύ άλλων «πρέπει να σας πω ότι υπάρχει προβληματισμός για διαχρονικές αδυναμίες στη λειτουργία της αγοράς στην Ελλάδα, δηλαδή για το πώς εφαρμόζονται εμπορικές πρακτικές, επαναλαμβάνω, διαχρονικά δεν είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται τώρα, είναι φαινόμενο το οποίο συμβαίνει τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην Ελλάδα, και πώς τελικά αυτές οι εμπορικές πρακτικές οδηγούν σε αύξηση των τιμών των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Όλα αυτά λοιπόν είναι θέματα τα οποία τα συζητάμε και με τις αλυσίδες, τους εκπροσώπους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και με τις προμηθεύτριες εταιρείες, έτσι ώστε να βρούμε τις κατάλληλες διαδικασίες και τα κατάλληλα μέτρα που θα διασφαλίσουν το ζητούμενο και το ζητούμενο είναι χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και για τους Έλληνες πολίτες στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να το πετύχουμε».

«Στα 948 προϊόντα η μόνιμη μείωση τιμής»

Ο Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε ότι «ο στόχος είναι η σταθεροποίηση και η μείωση των τιμών στα ράφια και μέχρι τώρα, πέρα από το “καλάθι του νοικοκυριού”, έχουμε την πρωτοβουλία “μόνιμης μείωσης τιμής” όπου έχουν προσεγγίσει τα 1000 προϊόντα, εκείνα τα οποία έχουν ανακοινώσει ότι θα μειώσουν σταθερά και για έξι μήνες τις τιμές τους στα ράφια. Έχουμε δηλαδή 948 προϊόντα μέχρι εχθές από 80 σχεδόν προμηθευτές, οι οποίοι έχουν συμπεριλάβει τα προϊόντα τους στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης “μόνιμη μείωση τιμής” όπου διασφαλίζεται ότι για τουλάχιστον έξι μήνες τα προϊόντα θα μειώσουν την τιμή τους τουλάχιστον 5%. Χθες ανακοινώθηκαν προϊόντα από μεγάλη πολυεθνική εταιρεία που μειώνουν τις τιμές στα ράφια από 13 έως 25%. Και φυσικά σε μόνιμη, σε σταθερή βάση, για τουλάχιστον έξι μήνες. Άρα τελικά οι καταναλωτές μπορούν να επισκεφθούν τα σούπερ μάρκετ και σταδιακά θα δουν τις επόμενες μέρες 1.000 προϊόντα τουλάχιστον που έχουν μειώσει την τιμή τους στα ράφια».

«Το φαινόμενο της ακρίβειας ταλανίζει όλη την Ευρώπη»

Επιπλέον ανέφερε ότι «υπάρχει έρευνα από τον ΙΕΛΚΑ όπου σύγκρινε ένα τυπικό ελληνικό καλάθι του νοικοκυριού με αντίστοιχα καλάθια στην Ιταλία, στην Γαλλία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Το τυπικό καλάθι ενός νοικοκυριού στην Ελλάδα ήταν φθηνότερο και από την Ιταλία και από τη Γαλλία και από την Ισπανία και ήταν στα ίδια επίπεδα και λίγο ακριβότερο από το καλάθι στην Πορτογαλία. Αυτό είναι μετά από μια εμπεριστατωμένη μελέτη που έκανε ο ΙΕΛΚΑ όπου μετράει βεβαίως τις μέσες τιμές των προϊόντων με ακρίβεια και με επιστημονική μέθοδο.
»Φυσικά υπάρχουν προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ του εξωτερικού που μπορεί να είναι φθηνότερα από την Ελλάδα και αντίστοιχα εκατοντάδες προϊόντα στα ελληνικά ράφια των σούπερ μάρκετ που είναι φθηνότερα από το εξωτερικό και από άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Το θέμα είναι εμείς πώς θα καταφέρουμε καταρχήν τον πληθωρισμό που βλέπουμε ότι επιμένει ιδιαίτερα στα τρόφιμα -βεβαίως πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα έχει πληθωρισμό στο μέσο όρο της Ευρώπης. Η Ελλάδα σε επίπεδο διετίας έχει ένα πληθωρισμό στα τρόφιμα της τάξης του 21 έως 23%, όταν στη Βουλγαρία για παράδειγμα, που είναι μια φθηνή αγορά και μια πιο φτωχή σε εισαγωγικά σε ό,τι αφορά τους μισθούς χώρα, ο πληθωρισμός εκεί είναι στο 30%. Δηλαδή η Βουλγαρία έχει σχεδόν 10 μονάδες υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από ότι η Ελλάδα. Το φαινόμενο της ακρίβειας δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο, είναι ένα φαινόμενο το οποίο δυστυχώς ταλανίζει όλη την Ευρώπη. Ερχόμαστε λοιπόν εμείς ως κυβέρνηση και μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα που έχουν τα νοικοκυριά, προσπαθούμε να θωρακίσουμε την ελληνική οικογένεια από την ακρίβεια να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά σε πιο προσιτές τιμές. Με δυο πρωτοβουλίες, με το “καλάθι του νοικοκυριού” και με την πρωτοβουλία “μόνιμης μείωσης τιμής”. Και βεβαίως να αποτρέψουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας μέσα από τους ελέγχους και την επιβολή προστίμων. Επειδή είπατε στην αρχή αν τελικά θα χαρακτηριστώ ως “υπουργός Ακρίβειας” να σας πω ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης συνεισφέρει και σε ένα άλλο πολύ σημαντικό τομέα που είναι η δημιουργία και η διασφάλιση ισχυρών αναπτυξιακών ρυθμών στην Ελλάδα, που θα φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς. Γιατί αυτός είναι ο μόνιμος τρόπος τελικά να βοηθήσουμε την ελληνική οικογένεια, Γιατί κάποια στιγμή ο πληθωρισμός θα μειωθεί, θα αποκλιμακωθεί, οι τιμές θα σταθεροποιηθούν και θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται, οι αυξήσεις όμως στους μισθούς και οι αυξήσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών, συνταξιούχων και μισθωτών, θα παραμείνουν οπότε αυτό θα είναι μια μεγάλη βοήθεια για τα νοικοκυριά»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης