Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άνευ προηγουμένου πρόκληση από Sunak: Ο Μητσοτάκης κάνει «φιγούρα» για τα Γλυπτά - Δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του

Άνευ προηγουμένου πρόκληση από Sunak: Ο Μητσοτάκης κάνει «φιγούρα» για τα Γλυπτά - Δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του
Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ακύρωση της συνάντησης τους στο Λονδίνο
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού προχώρησε ο Rishi Sunak, ο οποίος -παρά το σάλο που έχει προκληθεί μετά τη ματαίωση της συνάντησης τους- κλιμάκωσε σήμερα τη ρητορική του κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κάνει «φιγούρα» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του προκειμένου να γίνει η συνάντηση. Εν μέσω έντονης έντονης κριτική και από το εσωτερικό της χώρας του, ο Sunak εμφανίστηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο και επέμεινε για την ορθότητα της απόφασης του να ματαιώσει τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο και κατηγόρησε ότι ευθύνεται για την εμπλοκή.
Όπως μεταδίδει το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να κάνει «φιγούρα» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ότι ευθύνεται ο ίδιος για τη ματαίωση της συνάντησης καθώς δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του. Ειδικότερα, αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Sunak δήλωσε πως όπως φάνηκε η συνάντηση «δεν ήταν για να συζητήσουμε ουσιαστικά θέματα για το μέλλον. Αλλά μάλλον για να... πανηγυρίσουμε».
«Αθετήθηκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις. Όταν άνθρωποι δίνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις κρατούν», δήλωσε επιμένοντας στις διαρροές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες ότι η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην τεθεί θέμα επανένωσης των Γλυπτών κάτι που η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά. «Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ' όσα έχουμε ήδη πει» δήλωσαν κυβερνητικές πηγές απαντώντας στις νέες προκλήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού.

Οι ισχυρισμοί Sunak

Οι τόνοι στο βρετανικό κοινοβούλιο ανέβηκαν σήμερα (29/11/2023), όταν ο ηγέτης των Εργατικών, Keir Starmer, ο οποίος είχε συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι «συνάδελφος μέλος του ΝΑΤΟ, οικονομικός σύμμαχος, ένας από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης». Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση μαζί του για να «συζητήσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα», ο πρωθυπουργός «προσπάθησε να τον ταπεινώσει και την ακύρωσε την τελευταία στιγμή», ενώ ρώτησε «γιατί τέτοια μικροπολιτική;».
Κι ο Sunak απαντησε: «Φυσικά, είμαστε πάντα ευτυχείς να συζητάμε σημαντικά θέματα ουσίας με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή όντως η ενίσχυση της ασφάλειάς μας.
Αλλά όταν ήταν σαφές ότι ο σκοπός μιας συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά θέματα για το μέλλον, αλλά μάλλον για να κάνουμε φιγούρα και να αναμοχλεύσουμε θέματα του παρελθόντος, ήταν ανάρμοστο.
Επιπλέον... όταν έγιναν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό σε αυτή τη χώρα και στη συνέχεια αθετήθηκαν, μπορεί να του φαίνεται ξένο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν».

bbc_1.JPG

Το κοινοβουλευτικό σφυροκόπημα των Εργατικών στον Sunak 

O Εργατικός Keith Starmer επιτέθηκε σφόδρα στον Rishi Sunak, ανασύροντας μία φράση που κάποτε είχε χρησιμοποιηθεί ενάντια σε έναν άλλο πρωθυπουργό των Τόρηδων, τον John Major, προκειμένου να επικρίνει την ακύρωση της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, ο ηγέτης των Εργατικών τόνισε στη Βουλή των Κοινοτήτων πως είναι ειρωνικό ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Sunak «ξαφνικά έχει τόσο έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική κουλτούρα όταν έχει γίνει ξεκάθαρα ο άνθρωπος με το αντίστροφο άγγιγμα του Μίδα. Ό,τι αγγίζει στρέφεται εναντίον του… ίσως η υπουργός εσωτερικών μπορεί να με βοηθήσει εδώ.».
Μάλιστα, ο Guardian σχολιάζει ότι με αυτό τον καθ' όλα ειρωνικό τρόπο ο Starmer «κατεδάφισε» τον πολιτικό του αντίπαλο, παρότι, όπως αναφέρει η ιστορική εφημερίδα, ενέχει πάντα ρίσκο η χρησιμοποίηση μίας παλιάς, επιτυχημένης ατάκας, για δεύτερη φορά, με εξίσου πετυχημένο τρόπο.
Το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα επισκίασε θέματα που βρίσκονται υψηλότερα στη βρετανική ατζέντα, όπως το μεταναστευτικό, αλλά σήμερα το πρόβλημα του Sunak ήταν να «δικαιολογήσει το σνομπάρισμα του Μητσοτάκη», σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.
Πάντως, ο Keith Starmer συνέχισε το κοινοβουλευτικό σφυροκόπημα στον Sunak επισημαίνοντας σε υψηλούς τόνους:
«Αφήστε το Βρετανικό Μουσείο, είναι ο πρωθυπουργός που προφανώς έχει χάσει τα Μάρμαρά του.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο για να τον συναντήσει, ως σύμμαχος μέλος του ΝΑΤΟ, ως οικονομικό σύμμαχο, ένας από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και την ακύρωσε την τελευταία στιγμή.
Γιατί τέτοια μικροπολιτική, πρωθυπουργέ;».
Στις αιτιάσεις, που ήρθαν με την απάντηση του Sunak, ότι πράγματι «συζητάει τα σοβαρά ζητήματα με τους εταίρους», καθώς και ότι οι ελληνικές δεσμεύσεις παραβιάστηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Keith Starmer ανταπάντησε και πάλι σε οξείς τόνους στον Βρετανό πρωθυπουργό:
«Συζήτησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την οικονομία, την ασφάλεια, τη μετανάστευση, του είπα επίσης ότι δεν θα αλλάξουμε τον νόμο για τα μάρμαρα. Δεν είναι τόσο δύσκολο, κύριε πρωθυπουργέ».
Ακολούθως, ο Sunak έπαιξε το «αντί-ΕΕ» χαρτί του, σημειώνοντας ότι ο ηγέτης των Εργατικών υποστηρίζει ανοιχτά μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Μεγάλης Βρετανίας.
Κι σε αυτό το σημείο ο Starmer πήρε την κατάλληλη πάσα για να επιφέρει το τελειωτικό, κοινοβουλευτικό πλήγμα στον Συντηρητικό του αντίπαλο, στον οποίο απάντησε:
«Ο πρωθυπουργός λέει τώρα ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στηρίζει κατά κάποιο τρόπο την ΕΕ αντί να συζητά σοβαρά ζητήματα. Απλώς έχει σκάψει πιο πέρα ​​και από αυτήν την τρύπα που έφτιαξε για τον εαυτό του. Αντί να ασχολείται με τα γεγονότα, συνεχίζει τον μονοπρόσωπο πόλεμο του ενάντια στην πραγματικότητα.».

Κόλαφος οι Financial Times


Πάντως, η στάση του Rishi Sunak απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις εντός και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Βρετανό πρωθυπουργό να δέχεται έντονη κριτική.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιούν οι Financial Times στο Editorial για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Rishi Sunak μετά το διπλωματικό faux pas με την Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μίκρυνε τη Βρετανία στα μάτια του πλανήτη».
Ως εδώ ήταν η προσέγγιση «ενηλίκων» στη βρετανική κυβέρνηση και την εξωτερική πολιτική που υποσχέθηκε ο Rishi Sunak όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ξεκίνησε καλά: ένα από τα πρώτα βήματα του πρωθυπουργού ήταν να διορθώσει τις σχέσεις με την ΕΕ επιλύοντας μια διαφορά σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit με τη Βόρεια Ιρλανδία.
Πιο πρόσφατα, ωστόσο, ήρθαν απειλές για μη εφαρμογή των συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ότι αφορά την άρση νομικών εμποδίων για την απομάκρυνση των αιτούντων άσυλο από τη Ρουάντα. Και τώρα, ο Rishi Sunak ακύρωσε μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την αξίωση της Ελλάδας για τα γλυπτά του Παρθενώνα που φιλοξενούνται στο Λονδίνο. Τέτοιες ενέργειες μικραίνουν τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της και του κόσμου.
Η μοίρα των γλυπτών ηλικίας 2.500 ετών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα από τον Λόρδο Έλγιν και στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο για δύο αιώνες, είναι καυτό ζήτημα στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας εδώ και δεκαετίες.
Δεν ήταν ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι ένας Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να επισκεφθεί το Λονδίνο χωρίς να επαναλάβει την έκκληση για επιστροφή τους.
Ερωτηθείς γι’ αυτά από το BBC, ο Μητσοτάκης είπε ότι το να έχεις μέρος των γλυπτών στο Λονδίνο ήταν παρόμοιο με το να κόβεις τη «Μόνα Λίζα» στη μέση.
Η Ντάουνινγκ Στριτ ισχυρίζεται ότι ο Έλληνας ηγέτης παραβίασε μια συμφωνία να μην μιλήσει δημοσίως για το θέμα ενώ βρισκόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Έλληνες αξιωματούχοι αρνούνται ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η απάντηση «ενήλικα» θα ήταν ο Rishi Sunak να εκφράσει τον εκνευρισμό του, σταθερά αλλά ευγενικά, όταν συναντούσε τον Μητσοτάκη, να επαναδιατυπώσει τη θέση της κυβέρνησής του και να προχωρήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης