Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανελέητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα από Ισραήλ και πόλεμος χαρακωμάτων από Hamas – Καταιγισμός ρουκετών από Hezbollah στο Βορρά

Ανελέητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα από Ισραήλ και πόλεμος χαρακωμάτων από Hamas – Καταιγισμός  ρουκετών  από Hezbollah στο Βορρά
H Hamas δεν δέχεται ανταλλαγή ομήρων χωρίς κατάπαυση του πυρός, κάτι που αρνείται ο Netanyahu
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές Upd). Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, με δεκάδες θύματα, σε προσφυγικά στρατόπεδα, νοσοκομεία, εκκλησίες, με το Ισραήλ να ανακοινώνει ότι έπληξε 200 θέσεις της Hamas μέσα στο τελευταια 24ωρο, εντοπίζοντας επτά αποθήκες όπλων και συλλαμβάνοντας 7 μαχητές της. 
Το Ισραήλ φαίνεται να μην πετυχαίνει τους στόχους του, καθώς οι μονάδες των Ισραηλινών Αμυνικών Δυνάμεων δέχονται επιθέσεις από περιοχές που έχουν υποτίθεται ότι έχει εκκαθαρίσει.
Στο Βορρά,
Παράλληλα ο Benjiamin Netanyahu επιβεβαίωσε ότι ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις με σκοπό την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Hamas στη Γάζα.
Σ
ύμφωνα με δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, το Ισραήλ και η Hamas εξετάζουν την ανανέωση κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της.
Η Hamas επιμένει στον καθορισμό της λίστας των ομήρων που θα απελευθερωθούν μονομερώς και απαιτεί από τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν πίσω από προκαθορισμένες γραμμές, ανέφεραν οι πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ενώ το Ισραήλ συμφώνησε να ορίσει τη λίστα η Hamas, ζήτησε ένα χρονοδιάγραμμα και να δει τη λίστα για να ορίσει την ώρα και τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.
Το Ισραήλ αρνείται να αποσυρθεί από τις συγκεκριμένες γραμμές, πρόσθεσαν οι πηγές.
Russia push for UN Security Council action on Israel, Gaza fails | Reuters

Στο λαβύρινθο των τούνελ της Hamas οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις - IDF

Σε ρόλο Μινώταυρου στο λαβύρινθο των τούνελ της Hamas βρίκονται οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις - IDF καθώς ανακάλυψαν μια «στρατηγικής σημασία» σήραγγα μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων και βάθους 50 μέτρων που δημιουργήθηκε προσωπικά από τον Muhammad Sinwar, το δεξί χέρι και αδελφό του επικεφαλής τη Hamas στη Γάζα Yahya Sinwar, ανακοίνωσε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023.
Το τούνελ είναι το στη Γάζα που έχει βρει ποτέ ο Ισραηλινός Στρατός, συνδέοντας απευθείας το άκρο της βόρειας Γάζας με την Jabalia προς το νότιο άκρο της βόρειας Γάζας, ενώ διέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από περιοχές αμάχων.
Πηγές του IDF ανέφεραν ότι σύνδεσαν το τούνελ με τον Muhammad Sinwar από διάφορα στοιχεία πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης του συστήματος ασφαλείας της Hamas, την οποία αργότερα κατέλαβε ο Ισραηλινός Στρατός.
Οι τρομοκράτες της Hamas χρησιμοποίησαν πρόσφατα τη σήραγγα του Sinwar, λέει ο IDF
Επιπλέον, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι τρομοκράτες της Hamas χρησιμοποιούσαν τη σήραγγα για να επιτεθούν κατά του Ισραηλινού Στρατού έχοντας τακτική ανταρτοπόλεμου καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης και ακόμη και πριν από λίγες ημέρες.
Οι τρομοκράτες που επιτέθηκαν στο IDF από το τούνελ πριν από λίγες ημέρες σκοτώθηκαν.
Ο ισραηλινός στρατός άρχισε για πρώτη φορά να αναγνωρίζει και να καθαρίζει τη σήραγγα ήδη πριν από περισσότερο από ένα μήνα, αλλά ήταν τόσο εκτεταμένη και είχε τόσα πολλά επίπεδα και εμπόδια, όπως πόρτες παγιδευμένες με εκρηκτικά, που δεν ήταν έτοιμη να παρουσιαστεί στα μέσα ενημέρωσης μέχρι τις τελευταίες ημέρες.
Israel finds large tunnel adjacent to Gaza border, raising new questions  about prewar intelligence | Stars and Stripes
Biggest Hamas Tunnel" With 4-Km Long Network Found Under Gaza, Says Israel
Ανακαλύφθηκε από την μονάδας Yahalom και ομάδες των μηχανικών και του τακτικού πεζικού που συνεργάζονται με διάφορες τεχνολογίες και τεχνητή νοημοσύνη για να χαρτογραφήσουν το πλήρες εύρος του τούνελ.
Ένα από τα φρεάτια από τη σήραγγα πλησιάζει μόλις 400 μέτρα από τη διάβαση Erez.
Εκτός από αυτό το κοντινό σημείο, η σήραγγα χωρίζεται σε πολλές υποσήραγγα, εξοπλισμένες με πιο βαριά μηχανήματα διάνοιξης σήραγγας που δεν είχε συναντήσει στο παρελθόν οι IDF.
Επιπλέον, η σήραγγα έχει μια ποικιλία συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, υδραυλικών εγκαταστάσεων, επικοινωνιών, οχημάτων, εκτεταμένου όπλου και θυρών που έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν οποιαδήποτε πρόοδο του IDF.
Η IDF εκτιμά ότι ειδικές μονάδες της Hamas μεταφέρθηκαν από το Khan Younis για να επεκτείνουν τη σήραγγα βαθιά στη βόρεια Γάζα και το συνολικό κόστος της κατασκευής φτάνει το ύψος των εκατομμυρίων δολαρίων.
IDF says it uncovered a Hamas tunnel hidden beneath baby's crib in north  Gaza | The Times of Israel
Στη Γάζα οι Παλαιστίνοι προσπαθούν να θάψουν όσους νεκρούς κατορθώνουν να βγάζουν απο τα χαλάσματα τους οποίους η Hamas υπολογίζει πάνω από 8.000 ενώ το 70% των αγνοουμένων είναι γυναικες και παιδιά.
Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών του προσφυγικού καταυλισμού Jabaliya στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.
Στο βορρά μαίνονται οι συγκρούσεις καθώς οι μαχητές της Hezbollah στόχευσαν μια ισραηλινή δύναμη στις παρυφές της Hanita, ένα κιμπούτς στο βόρειο Ισραήλ κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, και προκάλεσαν «επιβεβαιωμένες απώλειες», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της
Η Hezbollah ανέλαβε επίσης την ευθύνη για μια δεύτερη επίθεση σε φυλάκιο με Ισραηλινούς στρατιώτες στη συνοριακή τοποθεσία Birkar Rishah, η οποία είπε ότι είχε επίσης θύματα.
Το τηλεοπτικό κανάλι al-Manar που υποστηρίζει τη Hezbollah ανέφερε ότι οι μαχητές της ομάδας είχαν βάλει στο στόχαστρο τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες κατά την είσοδό τους σε μια θέση στη Σάσα στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα «επιβεβαιωμένες.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι προκάλεσαν πλήγμα εναντίον μαχητών της Hezbollah που προσπαθούσαν να εκτοξεύσουν αντιαρματικούς πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ.
«Πριν από λίγο καιρό, ένα αεροπλάνο και ένα άρμα του Ισραηλινού στρατού έπληξαν έναν πυρήνα τρομοκρατών που προσπαθούσε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους προς την περιοχή Livne στο βόρειο Ισραήλ», ανέφερε ο στρατός στο κανάλι του Telegram.
Iran Update, December 16, 2023 | Institute for the Study of War
Ο Gallant προειδοποιεί τη Hezbollah:  Το Ισραήλ μπορεί να κάνει στη Βηρυτό αυτό που κάνει στη Γάζα
Ο Gallant προειδοποιεί τη Hezbollah: Το Ισραήλ μπορεί να κάνει στη Βηρυτό αυτό που κάνει στη Γάζα

Εάν η Hezbollah εντείνει τις επιθέσεις στο Ισραήλ, ο Ισραηλινός Στρατός θα πενταπλασιάσει προληπτικά τις επιχειρήσεις του, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant σε μια επίσκεψη σε έφεδρους που σταθμεύουν στη βόρεια πόλη Metula την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023.
Στην επίσκεψή του στην 91η Μεραρχία, ο Gallant τόνισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να φέρει τους αμάχους πίσω στα σπίτια τους σε κοινότητες στα βόρεια σύνορα, λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε τον εκτοπισμό τους για πολύ ακόμη».
Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι το Ισραήλ «θα φέρει τους πάντες πίσω, είτε με βία είτε με [διπλωματική] συμφωνία.
Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά δεν θα διατηρήσουμε αυτή την κατάσταση.
Εάν η Hezbollah θέλει να ανεβάσει το επίπεδο, εμείς θα το ανεβάσουμε πέντε επίπεδα», πρόσθεσε, σε μια άμεση προειδοποίηση προς την λιβανέζικη οργάνωση.
Ο Gallant είπε στους εφέδρους ότι το Ισραήλ μπορεί να «αντιγράψει» αυτό που κάνει στη Hamas στη Γάζα στη Hezbollah στο Λίβανο.
«Αυτό που κάνουμε στη Γάζα, μπορούμε να το κάνουμε στη Βηρυτό», είπε ο υπουργός Άμυνας στη Metula .
«Αν παρασυρθούμε σε μια βίαιη σύγκρουση, έναν πόλεμο, [η Hezbollah] θα πληρώσει βαρύ τίμημα»..

Ισραηλινός Στρατός: Περισσότεροι από 1.000 μαχητές της Hamas έχουν παραδοθεί 

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αιχμαλωτίσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στον πόλεμο κατά της Hamas στη Γάζα, δήλωσε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ.
Απευθυνόμενος στους στρατιώτες μέσα στον βομβαρδισμένο θύλακα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Herzi Halevi δήλωσε ότι όταν οι μαχητές «αποθέτουν τα όπλα και σηκώνουν τα χέρια τους, τους συλλαμβάνουμε, δεν τους πυροβολούμε».
«Παίρνουμε πολλές πληροφορίες από τους αιχμαλώτους που έχουμε, έχουμε ήδη πάνω από 1.000», είπε ο Halevi σε βίντεο που διανεμήθηκε από τον στρατό.
Troops of the 7th Armored Brigade operate in southern Gaza's Khan Younis, in a handout image published by the military on December 17, 2023. (Israel Defense Forces)
Απίστευτη δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου: Θα πρέπει να κάνουμε τη Γάζα να μοιάζει με το Auschwitz στην Πολωνία -

Το Ισραήλ θα πρέπει να στείλει Παλαιστίνιους πολίτες της Γάζας που φεύγουν από τις μάχες σε προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο, με ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας να αδειάζει και να ισοπεδώνεται και να μετατρέπεται σε μουσείο όπως το στρατόπεδο συγκέντρωσης Auschwitz στην Πολωνία, δήλωσε στον 103FM ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Metula David Azoulai, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Jerusalem Post την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023.
«Μετά τις 7 Οκτωβρίου, αντί να παροτρύνουμε τους ανθρώπους να πάνε νότια, θα πρέπει να τους κατευθύνουμε στις παραλίες.
Το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να τους μεταφέρει στις ακτές του Λιβάνου, όπου υπάρχουν ήδη αρκετοί προσφυγικοί καταυλισμοί.
Στη συνέχεια, πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας από την θάλασσα μέχρι τον φράχτη στα σύνορα της Γάζας, εντελώς άδεια, ως υπενθύμιση του τι ήταν κάποτε εκεί.
Θα έπρεπε να μοιάζει με το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Auschwitz», είπε σε συνέντευξή του στους Ben Caspit και Yinon Magal.
"Πείτε σε όλους στη Γάζα να πάνε στις παραλίες.
Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θα πρέπει να φορτώσουν τους τρομοκράτες στις ακτές του Λιβάνου.
Ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας πρέπει να αδειάσει και να ισοπεδωθεί, όπως στο Auschwitz.
Αφήστε τη να γίνει μουσείο, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες των Κράτος του Ισραήλ και αποτροπή οποιουδήποτε από το να ζει στη Λωρίδα της Γάζας Αυτό πρέπει να γίνει για να τους δώσει μια οπτική αναπαράσταση», σημείωσε.

Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με την Παλαιστινιακή Αρχή για το καθεστώς ασφαλείας στη μεταπολεμική Γάζα

Δημοσιεύματα από αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει την αναμόρφωση της Παλαιστινιακής Αρχής (PA), ιδιαίτερα των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν εκπαιδευτεί από τους Αμερικανούς, ως μια πιθανή λύση για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας, όπως μεταδίδει το Al jazzera την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023.
Να σημειωθεί ότι Αξιωματούχοι του Ισραήλ – αρχής γενομένης από τον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu – έχουν δηλώσει ότι θέλουν μελλοντικά τη Γάζα αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, δηλαδή να μην υπάρχει καμία ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση ενώ την ευθύνη για τη ασφάλεια θα πρέπει να την έχουν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.
Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios αναφέρει ότι η κυβέρνηση Biden «προτείνει στην Παλαιστινιακή Αρχή να ενεργοποιήσει εκ νέου μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της στη Γάζα για να προετοιμάσει μια τοπική δύναμη ασφαλείας και τήρησης της τάξης για τον θύλακα για την επόμενη ημέρα μετά τη σύγκρουση με το Ισραήλ, λένε αμερικανοί αξιωματούχοι».

Ιράν: Τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα είναι πιο αποτρόπαια από αυτά του ISIS – Δεν πέτυχε κανένα στόχο

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amirabdollahian δήλωσε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 ότι το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πιο αποτρόπαια από αυτά του ISIS, σύμφωνα με ανάρτηση του πρακτορείου ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας (IRNA).
Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση για τις εγκληματικές του πράξεις
«Η Hamas δεν καταστράφηκε μετά από 70 ημέρες.
Η αντίσταση δεν αφοπλίστηκε.
Οι Σιωνιστές στρατιωτικοί αιχμάλωτοι δεν απελευθερώθηκαν μέσω πολέμου.
Το σχέδιο αναγκαστικής εκκένωσης των κατοίκων της Γάζας δεν ήταν επιτυχές», αναφέρει το IRNA όπως είπε ο Amirabdollahian.
Προσθέτοντας στις κατηγορίες, ο Amirabdollahian ισχυρίστηκε ότι εγκλήματα διαπράττονται ειδικά εναντίον Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών στη Γάζα.
Ιράν: Τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα είναι πιο αποτρόπαια από αυτά του ISIS – Δεν πέτυχε κανένα στόχο
Συναντήθηκε ο επικεφαλής της Mossad με τον εμίρη του Κατάρ


Ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Mossad David Barnea, συναντήθηκε αργά την Παρασκευή 16/12 με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Mohamed bin Abdulrahman al Thani, με σκοπό την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα και μια νέα συμφωνία για την ανταλλαγή των ομήρων που κρατά η Hamas στη Γάζα με αχμαλώτους του Ισραήλ.
Η συνάντηση στην Ευρώπη ήταν η πρώτη μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων από το Ισραήλ και το Κατάρ, το οποίο ενεργούσε ως μεσολαβητής, μετά την κατάρρευση της επταήμερης εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjiamin Netanyahu φάνηκε να επιβεβαιώνει αργότερα ότι νέες διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη,  δηλώνοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας για την απελευθέρωσης ενός αριθμού ομήρων τον Νοέμβριο.

«Η οδηγία που δίνω στη διαπραγματευτική ομάδα βασίζεται σε αυτήν την πίεση, χωρίς την οποία δεν έχουμε τίποτα», δήλωσε.
Απέφυγε ωστόσο ερώτηση για τη συνάντηση του αρχηγού της Mossad με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, λέγοντας ότι δεν θα αποκαλύψει πληροφορίες στη Hamas.

γαζα2_4.JPG
Παράθυρο ευκαιρίας για κατάπαυση πυρός και ανταλλαγές ομήρων βλέπει η Αίγυπτος - Τα.. αγκάθια

Σύμφωνα με δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, το Ισραήλ και η Hamas εξετάζουν την ανανέωση κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της.
Η Hamas επιμένει στον καθορισμό της λίστας των ομήρων που θα απελευθερωθούν μονομερώς και απαιτεί από τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν πίσω από προκαθορισμένες γραμμές, ανέφεραν οι πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ενώ το Ισραήλ συμφώνησε να ορίσει τη λίστα η Hamas, ζήτησε ένα χρονοδιάγραμμα και να δει τη λίστα για να ορίσει την ώρα και τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.
Το Ισραήλ αρνείται να αποσυρθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης, πρόσθεσαν οι πηγές.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του έχει λάβει αιτήματα για κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των στρατευμάτων από τη Γάζα, αλλά «δεν θα το κάνουμε».
«Παρά τις σοβαρές επικρίσεις, αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την επιστροφή των ομήρων μας», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου.
Το Κατάρ επιβεβαίωσε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για την ανανέωση της ανθρωπιστικής παύσης» των εχθροπραξιών.
Ωστόσο, η Hamas ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «επιβεβαιώνει τη θέση της να μην ξεκινήσει καμία διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή αιχμαλώτων εκτός εάν σταματήσει οριστικά η επίθεση εναντίον του λαού μας», προσθέτοντας:
«Το κίνημα κοινοποίησε αυτή τη θέση σε όλους τους μεσολαβητές».
Η κατά λάθος εκτέλεση τριών ομήρων από τις ισραηλινές δυνάμεις που έγινε την Παρασκευή 15/12 δημιούργησε πολύ πίεση στον Netanyahu να βρει τρόπο να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των κρατουμένων.
Όση ώρα μιλούσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ, με μερικούς να κρατούν πλακάτ, που έγραφαν «βγάλτε τους από την κόλαση».
Ένας ομιλητής φώναξε: «Φέρτε τους σπίτι τώρα!».
Κατόπιν αυτών των ανακοινώσεων, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Loyd Austin ανακοίνωσε  ότι θα ξεκινήσει περιοδεία στο Ισραήλ, το Μπαχρέιν και το Κατάρ, υπογραμμίζοντας «τη δέσμευση της Ουάσινγκτον για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

CNN: Oι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να θέσουν συγκεκριμένους στόχους για το επόμενο στάδιο της στρατιωτικής επιχείρησης

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin κατά την επικείμενη επίσκεψή του στο Ισραήλ τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 προτίθεται να λάβει από τις αρχές της χώρας πληροφορίες σχετικά με τους συγκεκριμένους στόχους που θέτει η ισραηλινή διοίκηση κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να περάσει στο επόμενο στάδιό της, αναφέρει το CNN σε δημοσίευμα του την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023,.
«Ο Austin θα πιέσει τους Ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με το «τι στόχους θέτουν για τον εαυτό τους καθώς περνούν στην επόμενη φάση της εκστρατείας τους στη Γάζα», ανέφερετο δημοσίευμα
Επιπλέον, ο επικεφαλής του Πενταγώνου θα συζητήσει μέτρα για τη μείωση των απωλειών μεταξύ Παλαιστινίων αμάχων και την αύξηση της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Πρώην Πρόεδρος της Παλαιστίνης Mahmoud Abbas σε συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan στη Ramallah δήλωσε την ανάγκη να σταματήσει η συνεχιζόμενη ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας .
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-12-17_205639.png
ισραηλ1.JPG

Μέρα νύχτα σφυροκοπείται η Kahn Younes 

Τη νύχτα του Σαββάτου 16/12 προς Κυριακή 17/12, οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας ανέφεραν ότι λαμβάνουν χώρα μεγάλες συγκρούσεις στο κέντρο της Khan Younes που είναι η μεγαλύτερη πόλη της νότιας Γάζας, καθώς άκουγαν αδιάκοπους βομβαρδισμούς από τα ισραηλινά αεροπλάνα και ήχους από χειροβομβίδες, που προφανώς εκτοξεύονταν από μαχητές της Hamas.
«Κάθε μέρα η κατάσταση χειροτερεύει. Το φαγητό μειώνεται, το νερό χειροτερεύει. Μόνο ο θάνατος, ο φόβος και η καταστροφή γίνονται μεγαλύτερα», είπε η Samira, 40 ετών, μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία εκτοπίστηκε στη Rafah, κοντά στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο.
Gaza.jpg

Το Ισραήλ ολοκλήρωσε την επιχείρηση - σφαγή στο νοσοκομείο Kamal Awdan - Λέει ότι βρήκε όπλα

O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «ολοκλήρωσε την επιχείρησή του στο νοσοκομείο Kamal Awdan το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τη Hamas ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου».
«Οι στρατιώτες συνέλαβαν σχεδόν 80 τρομοκράτες, κατέστρεψαν υποδομές των τρομοκρατών και εντόπισαν πολλά όπλα», σύμφωνα με τον στρατό, ο οποίος διευκρίνισε ότι το ιατρικό προσωπικό εξετάστηκε.
«Το προσωπικό παραδέχτηκε ότι όπλα ήταν κρυμμένα σε θερμοκοιτίδες που υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούνταν για πρόωρα βρέφη», σύμφωνα με τον στρατό.
Η Hamas κατήγγειλε ότι στην αυλή του νοσοκομείου έλαβε χώρα μια φοβερή σφαγή μέσα στο νοσοκομείο, καθώς ο στρατός κατέστρεψε με μπουλντόζες τις σκηνές των εκτοπισμένων που είχαν καταφύγει εκεί, με συνέπεια να προκαλέσουν πολλούς θανάτους.
«Τα ισραηλινά εγκλήματα έχουν στόχο να εκφοβίσουν τον λαό μας και να τον διώξουν από τη γη του», κατηγόρησε το παλαιστινιακό κίνημα, το οποίο πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας έκανε λόγο για 18.800 νεκρούς και  50.500 τραυματίες από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα μετά την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ, ο οποίος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου έπειτα από την επίθεση των μαχητών της Hamas στο ισραηλινό έδαφος  που στοίχισε τη ζωή σε 1.140 ανθρώπους.
Οι ανελέητες ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα έχουν αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να θάβουν τους νεκρούς σε αυτοσχέδια νεκροταφεία.
Χιλιάδες είναι ακόμα οι σοροί που είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια καθώς τα σωστικά συνεργεία και οι κάτοικοι δεν έχουν επαρκή μέσα για να μπορέσουν να τις ανασύρουν.


Βομβαρδισμοί στις πόλεις Deir ah Balah, Bani Sukheila

Ο ισραηλινός στρατός πλήττει επίσης την πόλη Deir al Balah στο κεντρικό τμήμα της Γάζας και πόλη Bani Sukheila στο Νότο.
Από την επίθεση στην Deir al Balah σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι ανακοίνωσε το Υπουργείου Υγείας.
Το τελευταίο 24ωρο ο ισραηλινός στρατός, βάσει των ανακοινώσεων του, επιτέθηκε σε δύο σχολεία, τα οποία αποτελούσαν, σύμφωνα με τον ίδιο, κρυψώνες της Hamas στο βόρειο τμήμα της Πόλης της Γάζας.
gazamero.JPG

Ο στρατός χτυπά καθολικά μοναστήρια κι εκκλησίες

Επίσης σύμφωνα με καταγγελία του Λατινικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο ισραηλινός στρατός έβαλε στο στόχαστρο καθολικά μοναστήρια κι εκκλησίες στη Γάζα, πυροβολώντας εν ψυχρά πιστούς.
Μια μητέρα και η κόρη της σκοτώθηκαν από Ισραηλινό στρατιώτη και 7 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται η μοναδική Καθολική εκκλησία της Πόλης της Γάζας, ανακοίνωσε το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
«Ενας σκοπευτής του ισραηλινού στρατού σκότωσε δύο Χριστιανές στην ενορία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα, όπου η πλειονότητα των χριστιανικών οικογενειών της Γάζας έχει βρει καταφύγιο μετά την έναρξη του πολέμου», αναφέρει το Λατινικό Πατριαρχείο σε ανακοίνωσή του.
«Η Nahida και η κόρη της Samar σκοτώθηκαν από πυρά ενώ περπατούσαν προς το Μοναστήρι των Αδελφών», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες ενώ προσπαθούσαν να προστατευτούν από τα πυρά μέσα στην ενορία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ», κατηγόρησε το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, παρά το γεγονός ότι «κανένας εμπόλεμος δεν βρίσκεται εντός των τειχών της ενορίας».
Η κοινότητα των Καθολικών στον παλαιστινιακό θύλακα -- του οποίου οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι -- αριθμεί μόλις 135 μέλη σε ένα σύνολο 1000 χριστιανών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ορθόδοξοι.
Ισραηλινό τανκ επιτέθηκε επίσης στο Μοναστήρι των Αδελφών της Μητέρας Τερέζας, καταστρέφοντας τη γεννήτρια του κτιρίου, ενώ τρία άτομα τραυματίστηκαν εντός του συγκροτήματος της εκκλησίας λόγω σφοδρού βομβαρδισμού το προηγούμενο βράδυ, δήλωσε το Πατριαρχείο.
Ο ισραηλινός στρατός, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε κάθε σχόλιο.
gahazai.JPG

Πείνα, ασθένειες και αδύναμο ανοσοποιητικό

Λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών, το μεγαλύτερο  μέρος του παλαιστινιακού θύλακα έχει μετατραπεί σε συντρίμμια και ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι περίπου 1,9 εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί, μερικοί και περισσότερες από μία φορές.
Αυτήν την εβδομάδα, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η πείνα και η απελπισία ωθεί τους κατοίκους στην αρπαγή της ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι το οποίο εγκυμονεί τον κίνδυνο να οδηγήσει σε «κατάρρευση της δημόσιας τάξης».
«Δεν θα εκπλαγώ αν ο κόσμος αρχίσει να πεθαίνει από την πείνα ή από έναν συνδυασμό πείνας, ασθενειών και αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε ο Philip Lazarrini, διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (OCHA).
Η υπηρεσία του ανακοίνωσε επίσης ότι από την Πέμπτη 14/12 το βράδυ, στη Γάζα έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες και το πρόβλημα παραμένει ακόμη.
gaza11.JPG

Άνοιξε η μεθοριακή διάβαση Kerem Shalom

Απέναντι στην αυξανόμενη διεθνή πίεση, το Ισραήλ ανακοίνωσε πριν μία εβδομάδα ότι θα προχωρήσει στο άνοιγμα της μεθοριακής διάβασης Kerem Shalom, στα σύνορα μεταξύ Γάζας, Ισραήλ και Αιγύπτου, που είναι κλειστή από τις 7 Οκτωβρίου.
Από τη διάβαση αυτή μπορούν να περάσουν πολύ περισσότερα φορτηγά για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αλλά τελικά το Ισραήλ την άνοιξε με μια εβδομάδα καθυστέρηση, μόλις το μεσημέρι της Κυριακής 17/12.

γαζα3_2.JPG
Ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη - Πέντε νεκροί στην Tulkarem

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον καταυλισμό προσφύγων της Tulkarem στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού, ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Η στρατιωτική επιχείρηση άρχισε μέσα τη νύχτα κατά της πόλης Tulkarem και του καταυλισμού προσφύγων του Nur Sams στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον «πολλών ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων, οι οποίες άνοιξαν πυρ, πέταξαν εκρηκτικά και έθεσαν σε κίνδυνο τους στρατιώτες».
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τουλάχιστον 4 τρομοκράτες σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος διευκρίνισε επίσης ότι συνέλαβε τέσσερις ανθρώπους και κατέσχεσε όπλα.
Η βία έχει ενταθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Hamas στη Λωρίδα της Γάζας.
Τουλάχιστον 293 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, από ισραηλινά πυρά και επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Όχθη.
tulkarme.JPG

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης