... και αν οι ΗΠΑ δεν αποφύγουν την ύφεση
Στην περίπτωση ωστόσο που κανένα από τα παραπάνω σενάρια δεν επαληθευτεί, τα προβλήματα στα εμπορικά ακίνητα θα περιοριστούν στις «τσέπες» του κλάδου, συμπλήρωσε.
«Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διαχειριστούν το τρέχον επίπεδο άγχους» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan στο CNBC, καθώς οι χαμηλότερες αποτιμήσεις που συνδέονται με υψηλότερα επιτόκια «δεν είναι κρίση, είναι κάπως γνωστό πράγμα».
«Αν δεν έχουμε ύφεση, νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν, να αναχρηματοδοτήσουν, να βάλουν περισσότερα ίδια κεφάλαια». «Εάν τα επιτόκια ανέβουν και έχουμε ύφεση, θα υπάρξουν προβλήματα ακίνητης περιουσίας και ορισμένες τράπεζες θα έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ακίνητα από άλλες».
Η ανησυχία για τα εμπορικά ακίνητα εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες μετά την κρίση στην New York Community Bancorp, με τους επενδυτές να προσπαθούν επί του παρόντος να αξιολογήσουν τα τρωτά σημεία σε άλλες τράπεζες των ΗΠΑ.
Ο κ. Dimon είπε ότι οι υψηλότερες χρεοκοπίες είναι «απλώς μια διαδικασία κανονικοποίησης», μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλών ποσοστών αθέτησης υποχρεώσεων.
Πριν λίγες εβδομάδες, ο κ. Dimon προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ οδεύουν με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα προς τον «γκρεμό» όσο συνεχίζεται η αύξηση του δημόσιου χρέους και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι επείγει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, προτού καταλήξει σε κρίση.
Υπενθύμισε πώς ήταν η αμερικανική οικονομία το 1982, με τον πληθωρισμό στο 12%, το βασικό επιτόκιο στο 21,5% την ανεργία στο 10%, και το χρέος στο 35% του ΑΕΠ.
Σημείωσε στη συνέχεια ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ για τις ΗΠΑ εχει ξεπεράσει το 100% και ότι προβλέπεται να φτάσει στο 130% μέχρι το 2035.
«Σκεφτείτε το σαν ένα μπαστούνι του χόκεϊ», είπε ο Dimon, περιγράφοντας πώς θα εμφανιζόταν η αύξηση του χρέους σε ένα γράφημα.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο όπου η αύξηση του χρέους προσλαμβάνει γεωμετρικούς ρυθμούς, το κρίσιμο σημείο που αντιπροσωπεύει το σχήμα του «μπαστουνιού του χόκεϊ», «αλλά όταν εκείνη η ώρα έρθει, οι αγορές σε όλο τον κόσμο – παρεμπιπτόντως, επειδή οι ξένοι κατέχουν 7 τρισεκατομμύρια δολάρια από το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ – θα εξεγερθούν και αυτό θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία στο γκρεμό», είπε ο πρόεδρος της JP Morgan.
«Έχουμε μπροστά μας ένας γκρεμό, βλέπουμε τον γκρεμό», είπε ο Dimon.
«Απέχουμε από αυτόν άλλα 10 χρόνια και πηγαίνουμε προς τα εκεί με ταχύτητα 60 μίλια την ώρα».
Πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Paul Ryan, μέλος της επιτροπής Προϋπολογισμού του Κογκρέσσου, ο οποίος χαρακτήρισε τη χιονοστιβάδα του αμερικανού δημόσιου χρέους «την πιο προβλέψιμη κρίση που είχαμε ποτέ».
Οι προοπτικές για το επίπεδο του ομοσπονδιακού χρέους είναι ζοφερές, με τους οικονομολόγους να κρούουν όλο και περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρομερή αύξηση του ρυθμού δημοσίων δαπανών από το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο.
Τα τελευταία στοιχεία από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου δείχνουν ότι το αμερικανό δημόσιο χρέος θα διπλασιαστεί σχεδόν σε μέγεθος τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Μέχρι το τέλος του 2022, το εθνικό χρέος αυξήθηκε στο 97% περίπου του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το αμερικανικό δημόσιο χρέος αναμένεται να εκτοξευθεί στο 181% στα τέλη του 2053 — ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο επίπεδο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών