Δεν αλλάζει προς το παρόν τις αξιολογήσεις της Αργεντινής ο καναδικός οίκος αξιολόγησης
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης, η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων αντανακλά τις σημαντικές οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αργεντινή τη στιγμή που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος στοχεύει να διορθώσει τις μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες της χώρας και να ενισχύσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Η οικονομική κατάσταση της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο, σε μεγάλο βαθμό λόγω της πολιτικής κακοδιαχείρισης από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Τον Νοέμβριο του 2023, ο ετήσιος πληθωρισμός κυμαινόταν στο 161%. Τα καθαρά διεθνή αποθέματα εξαντλήθηκαν. Η άτυπη ισοτιμία ήταν 2,5x η επίσημη. Από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 10 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Milei κινήθηκε γρήγορα για να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο σχέδιο μακροοικονομικής σταθεροποίησης, που αποτελείται από μια μεγάλη και εμπροσθοβαρή δημοσιονομική εξυγίανση, την εξάλειψη της χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα, μια εξωτερική προσαρμογή για την προώθηση της συσσώρευσης αποθεματικών και μέτρα για τη σταδιακή αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών.
Ωστόσο, η σχέση μεταξύ του προέδρου Milei και του Κογκρέσου θα είναι κρίσιμη για την επιτυχία του σχεδίου σταθεροποίησης. Από αυτή την άποψη, οι πολιτικές προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και, κατά την άποψη της DBRS, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για τη μακροοικονομική σταθερότητα και την ικανότητα της κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος της προς τους ιδιώτες πιστωτές.
«Στους πρώτους δυόμισι μήνες της, η νέα κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα, ενώ στοχεύει να δημιουργήσει νομοθετική υποστήριξη για το ευρύτερο σχέδιο σταθεροποίησης. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά: το δημοσιονομικό ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό τον Ιανουάριο, τα αποθεματικά αυξήθηκαν και ο μηνιαίος πληθωρισμός φαίνεται να μετριάζεται. Κατά την άποψή μας, οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας και ενδεχομένως να δημιουργήσουν το έδαφος για ισχυρότερη και πιο διαρκή οικονομική ανάπτυξη.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι υψηλοί. Ο πρόεδρος Milei θα χρειαστεί να δημιουργήσει συμμαχίες στο Κογκρέσο, καθώς το κόμμα του κατέχει μόνο έναν μικρό αριθμό εδρών και στα δύο σώματα.
Η οικοδόμηση ενός συνασπισμού στο Κογκρέσο αποδεικνύεται ήδη δύσκολη, ειδικά καθώς το σχέδιο σταθεροποίησης συνεπάγεται σημαντικό βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 2,8% φέτος. Η συρρίκνωση είναι ακόμη πιο έντονη αν εξαιρεθεί η ισχυρή ανάκαμψη που αναμένεται στον αγροτικό τομέα. Το Κογκρέσο και τα δικαστήρια έχουν ήδη απωθήσει τις προτεινόμενες φορολογικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις. Εάν ο κ. Milei δεν μπορέσει να βρει υποστήριξη από το Κογκρέσο για το σχέδιο σταθεροποίησης, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι παράλυση και δυσλειτουργία ακόμη και όταν η οικονομία βυθίζεται βαθύτερα στην κρίση. (...)
Η ικανότητα της Αργεντινής να αποπληρώσει τους ιδιώτες πιστωτές θα εξαρτηθεί από την ανάκτηση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Η συμφωνία της Αργεντινής με ιδιώτες πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους 82 δισεκ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2020, συνδύασε τη συμφωνία του ΔΝΤ για μια διευρυμένη διευκόλυνση τον Μάρτιο του 2022, παρέχοντας στην κυβέρνηση σημαντική ρευστότητα συναλλάγματος μέχρι το τρέχον έτος.
Ωστόσο, μετά τις συμφωνίες αυτές, η Αργεντινή εξάντλησε τα αποθέματά της και δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την πρόσβαση στην αγορά.
Οι ανάγκες εξυπηρέτησης του δημόσιου εξωτερικού χρέους είναι σχετικά μέτριες το 2024, αλλά θα αυξηθούν σε περίπου 18 δισεκ. δολάρια το 2025 και το 2026, από τα οποία περίπου τα μισά προορίζονται για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων συναλλάγματος σε ιδιώτες πιστωτές. (...)
Κατά την άποψή μας, οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι αυξημένοι. Το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ εκτινάχθηκε στο 155% το 2023, καθώς η σταδιακή υποτίμηση τον Δεκέμβριο οδήγησε σε απότομη πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ σε όρους USD.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ, το χρέος προς το ΑΕΠ θα μειωθεί στο 86% το 2024 καθώς αντιστρέφεται η υπέρβαση της πραγματικής πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Στη συνέχεια, ο δείκτης συνεχίζει με πτωτική τάση –φτάνοντας το 60% το 2027– λόγω των σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές είναι πολύ υψηλή, κυρίως επειδή η Αργεντινή βρίσκεται στα πρώτα στάδια ενός μεγάλου προγράμματος μακροοικονομικής σταθεροποίησης».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών