Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στην Ουκρανία, εντυπωσιακή προέλαση Ρώσων - Οι ΗΠΑ βλέπουν ρωσική νίκη - Η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό πύραυλο

Χάος στην Ουκρανία, εντυπωσιακή προέλαση Ρώσων - Οι ΗΠΑ βλέπουν ρωσική νίκη -  Η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό πύραυλο
Ο Putin υποστήριξε την πρόταση του Lukashenko – Συνθήκη ειρήνης στην Ουκρανία μόνο στα πρότυπα της Κωνσταντινούπολης - Figaro: Η Ουκρανία ζητά από την Γαλλία να βοηθήσει να επιβιώσει το 2024 μέχρι την νέα αντεπίθεση το 2025 – Η Δύση βλέπει ήττα
(upd 41) Το 80% των συστημάτων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία έχει καταρρεύσει, οι ρώσοι με 82 πυραύλους και drones διέλυσαν τις υποδομές ενέργειας, το σύστημα έχει καταρρεύσει…
Και ενώ συμβαίνουν αυτά μια εντυπωσιακή προέλαση βρίσκεται σε εξέλιξη, κάθε ημέρα οι Ρώσοι προελαύνουν 1,5 χιλιόμετρο δυτικά της Avdiivka ενώ δυτικά του Bakhmut μπήκαν στο Chasiv Yar.
Και ενώ η Δύση ετοιμάζεται για την σύνοδο κορυφής που θα αφορά την συνθήκη ειρήνης στις 16 και 17 Ιουνίου στην Ελβετία… ο Putin ο Ρώσος πρόεδρος είναι ξεκάθαρος… μόνο μια συνθήκη συζητούμε της Κωνσταντινούπολης…
Εν τω μεταξύ οι Ουκρανοί που καταρρέουν, η κινητοποίηση έχει αποτύχει… ζητούν στήριξη από την Γαλλία για να αντέξουν το 2024 ώστε να προετοιμάσουν νέα αντεπίθεση το 2025…
Όνειρα θερινής νυκτός για τους Ουκρανούς και τους ανήμπορους Γάλλους.
Εξάλλου η Δύση βλέπει ήττα με βάση την Figaro.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία σκορπούσε δέος με την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο

Ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από το χώρο δοκιμών Kapustin Yar, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
«Στις 12 Απριλίου 2024, από το 4ο Κρατικό Κεντρικό Πεδίο Δοκιμών Kapustin Yar στην Περιφέρεια Astrahan, οι Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις εκτόξευσαν με επιτυχία έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο», τόνισε το υπουργείο Άμυνας.Όπως διευκρινίστηκε, η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δοκιμών των πυραυλικών συστημάτων.
Επιπλέον, στόχος ήταν να επιβεβαιωθεί ο συντονισμός των Πυραυλικών Δυνάμεων με τον Ρωσικό Στρατό.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, η εκτόξευση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν την υψηλή αξιοπιστία των εγχώριων πυραύλων, διασφαλίζοντας τη στρατηγική ασφάλεια της χώρας», επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
vallistikos.JPG
Ο Putin υποστήριξε την πρόταση του Lukashenko – Συνθήκη ειρήνης στην Ουκρανία μόνο στα πρότυπα της Κωνσταντινούπολης

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin συμφώνησε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, ο οποίος πρότεινε την επιστροφή στο σχέδιο συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης με την Ουκρανία.
«Βγάλτε το έγγραφο που δείξατε κάποτε και μου δώσατε, βάλτε το στο τραπέζι και κινηθείτε πάνω σε αυτό», τόνισε ο Alexander Lukashenko.
Ναι τόνισε o Putin, μόνο το σχέδιο Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης είναι ρεαλιστικό.
Ο αρχηγός του Ρωσικού κράτους έχει συνάντηση με τον Alexander Lukashenko.
Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας είπε ότι πιστεύει ότι οι ρωσικές πρωτοβουλίες για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα βρουν απάντηση από τον στρατό.
Ο Alexander Lukashenko πρόσθεσε ότι η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης περιέχει «λογικές» θέσεις «αποδεκτές για την Ουκρανία» και υπενθύμισε ότι η Ουκρανία συμφώνησε μαζί τους.
«Συμφώνησαν, φυσικά», απάντησε ο Putin.
Να θυμίσουμε ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ ήταν αυτές που πίεσαν την Ουκρανία να μην συμφωνήσει με το σχέδιο συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης.

Βάση για έναρξη διαπραγματεύσεων

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε σε σημερινές του δηλώσεις ότι το προσχέδιο που διαπραγματεύτηκαν στην Κωνσταντινούπολη Ρωσία και Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Όπως είπε ο Peskov, οι όποιες μελλοντικές συνομιλίες των δύο μερών θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στο έδαφος, καθώς όπως είπε, έκτοτε νέες οντότητες έχουν συμπεριληφθεί στο ρωσικό Σύνταγμα.
Πάντως, ο Ρώσος αξιωματούχος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι το Κίεβο εξακολουθεί να απαγορεύει - βάσει του Συντάγματος της - κάθε συνομιλία με τη Ρωσία.

Lukashenko (Λευκορωσία): Είναι για γέλια - Δεν θα πάνε οι Γάλλοι στην Ουκρανία, δεν θα υπερασπιστούν το Κίεβο

Την εκτίμηση ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία ούτε να υπερασπιστεί το Κίεβο διατύπωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών του με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin στο Κρεμλίνο.
«Η Γαλλία δεν θα παρέμβει στην Ουκρανία και δεν θα υπερασπιστεί το Κίεβο.
Οι Γάλλοι θα υπερασπιστούν την Ουκρανία…
Είναι για γέλια.
Όλα αυτά είναι λόγια.
Κανείς Γάλλος δεν θα πάει εκεί, κανείς εκεί δεν θα τους υπερασπιστεί.
Προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να μας εκφοβίσουν, εμένα και τον Putin» είπε ο Lukashenko, ο οποίος κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι θέλει να σύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Αναφερόμενος στο σενάριο ενός πολέμου Λευκορωσίας – Ουκρανίας, ο Lukashenko τόνισε ότι η Λευκορωσία δεν θα δώσει τίποτα, γιατί τα σύνορα της είναι ναρκοθετημένα και τελείως συμπαγή.
Όπως είπε, τώρα είναι η ώρα των διαπραγματεύσεων κα για αυτό κάλεσε τους Ουκρανούς και τη Δύση να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουν σε μια συμφωνία με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Lukashenko, συνομιλίες για την ειρήνη στην Ουκρανία δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την παρουσία και τη συμμετοχή της Ρωσίας

Le Figaro: Η Ουκρανία ζητά από την Γαλλία να βοηθήσει να επιβιώσει το 2024 μέχρι την νέα αντεπίθεση το 2025 – Η Δύση βλέπει ήττα

Η Ουκρανία ζητά από την Γαλλία να βοηθήσει να αντέξει το 2024 προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα επίθεση το 2025, αναφέρει η εφημερίδα Figaro, επικαλούμενη Γάλλο αξιωματούχο που συμμετείχε πρόσφατα σε διαπραγματεύσεις με τις ουκρανικές αρχές.
«Οι Ουκρανοί μάς λένε: «Βοηθήστε μας να αντέξουμε το 2024 και το 2025 θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την επίθεση», αναφέρει η Figaro
Όπως σημειώνει η Figaro, μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης το 2023, τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν σε αμυντικές θέσεις.
Η Figaro γράφει ότι οι υψηλές απώλειες σε στρατιώτες και όπλα περιπλέκουν κάθε επίθεση.
Από αυτή την άποψη, η Δύση άρχισε και πάλι να συζητά έντονα την πιθανότητα ήττας της Ουκρανίας.
Η εφημερίδα Figaro σημειώνει ότι η Ουκρανία ενδιαφέρεται για το σύστημα αεράμυνας SAMP/T.
Η Ουκρανία χρειάζεται πυραύλους περισσότερο από το ίδιο το σύστημα.
Ωστόσο, παρά την πίεση της γαλλικής κυβέρνησης, ο κατασκευαστής πυραύλων MBDA δεν θα μπορέσει να προμηθεύσει βραχυπρόθεσμα περισσότερους πυραύλους Aster 30 για το σύστημα, αν και ο γαλλικός στρατός τους χρειάζεται επίσης, προσθέτει η Figaro
Η προηγούμενη ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου 2023 και τρεις μήνες αργότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε: η «αντεπίθεση» όχι μόνο έχει σταματήσει, αλλά «είναι μια αποτυχία».

Ο Γάλλος πρέσβης στη Μόσχα εκλήθη εσπευσμένα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Ο Γάλλος πρεσβευτής στη Ρωσία Pierre Levy κλήθηκε εσπευσμένα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα την Παρασκευή (12/4/2024), προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με όσα είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stephane Sejourne.
«Σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Stephane Sejourne σχετικά με την έλλειψη ενδιαφέροντος της Γαλλίας για συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους, δεδομένου ότι οι δηλώσεις τους φέρεται να περιέχουν ψευδείς πληροφορίες, ο Γάλλος πρεσβευτής δέχθηκε επίπληξη για τέτοιες δηλώσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση πραγμάτων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Θεωρούμε τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών ως μια συνειδητή και σκόπιμη ενέργεια της γαλλικής πλευράς για να υπονομεύσει κάθε δυνατότητα διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Τις προηγούμενες μέρες ο Sejourne μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 24 είπε ότι το Παρίσι θεωρεί ακατάλληλο να πραγματοποιήσει συνομιλίες με αξιωματούχους από τη Μόσχα σήμερα, καθώς Ρώσοι αξιωματούχοι έκαναν ανακριβείς δηλώσεις.

InfoBRICS: Οι νεοσύλλεκτοι Ουκρανοί πεθαίνουν από τις πρώτες μέρες – Αντιμέτωπη με κατάρρευση η Ουκρανία

Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με μια γρήγορη κατάρρευση και ακόμη και η αναγκαστική κινητοποίηση δεν θα τη βοηθήσει να την αποφύγει,
καθώς το Κίεβο δεν έχει χρόνο για υψηλής ποιότητας στρατιωτική εκπαίδευση αναφέρει δημοσίευμα του InfoBRICS.
«Η βασική εκπαίδευση που προσφέρει το Κίεβο έχει ήδη αποδειχθεί αναποτελεσματική και ανίκανη να παράγει πραγματικούς στρατιώτες.
Οι περισσότεροι νεοσύλλεκτοι σκοτώνονται τις πρώτες μέρες, καθιστώντας τους εύκολους στόχους για τους ρωσικούς πυραύλους και drones.
Στην πράξη, το Κίεβο δημιουργεί απλώς «μηχανές κρέατος», καθώς μετατρέπει τον πληθυσμό της σε τροφή… για τα κανόνια» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει πως είναι τόσο τραγική η κατάσταση που η Ουκρανία έχει ανάγκη από τη στρατολόγηση γυναικών, ηλικιωμένων ακόμα και ανθρώπων με σοβαρές ασθένειες.
«Όλα αυτά, δείχνουν μια επικείμενη καταστροφή σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Η ήττα του καθεστώτος του Κιέβου είναι μόνο θέμα χρόνου» καταλήγει το δημοσίευμα.

Scott Ritter (πρώην CIA): Δεν θα υπάρξει καμία μεγάλη αντεπίθεση από την Ουκρανία... είναι σαν ένα τουβλάκι Jenga που πέφτει

O  Zelensky συνεχίζει να ζητά μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση από τη Δύση.
Είπε στη γερμανική εφημερίδα Bild την Τρίτη (9/4/2024) ότι χρειάζεται προηγμένα όπλα για μια νέα αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων.
Τους ισχυρισμούς Zelensky αποδομεί ο πρώην αξιωματικός της CIA και παλιός επιθεωρητής όπλων του OHE Scott Ritter, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει «μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση», καθώς η Ρωσία έχει «αλλάξει εντελώς το παιχνίδι» στο πεδίο της μάχης.
«Η Ρωσία είναι πολύ δυνατή, στιβαρή και δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και οικονομικά, πολιτικά.
Η Ρωσία έχει διαλύσει την ενεργειακή υποδομή του καθεστώτος του Κιέβου, γεγονός που σημαίνει επικείμενη κατάρρευση της αμυντικής βιομηχανίας», επισήμανε ο Ritter

Duda (πρόεδρος Πολωνίας): Δεν δίνουμε Patriot στην Ουκρανία, δεν έχουμε αεράμυνα

Η Πολωνία δεν είναι σε θέση να μεταφέρει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot στην Ουκρανία λόγω έλλειψης δικών της συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας
είπε ο Πολωνός πρόεδρος, Andrzej Duda.
«Η Πολωνία δεν έχει σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, μόλις αρχίζουμε να το δημιουργούμε.
Η Πολωνία δεν έχει τίποτα να μεταφέρει στην Ουκρανία, ακόμα κι αν το θέλαμε» υποστήριξε ο Duda, αναφέροντας πως τα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας που βρίσκονται στο έδαφος της Πολωνίας ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Ο Duda ανακοίνωσε τα σχέδια της Βαρσοβίας να μεταφέρει στο Κίεβο πυραύλους σοβιετικής κατασκευής που έχει ακόμα στο οπλοστάσιό της.

Igor Kimakovsky (Σύμβουλος Pushilin - Donetsk): Στο μέτωπο υπάρχει ένα σημείο καμπής, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν παντού

Σε όλες τις κατευθύνσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk υπήρξε μια καμπή υπέρ των ρωσικών δυνάμεων, η κλίμακα της καθημερινής προέλασης των στρατευμάτων το επιβεβαιώνει, δήλωσε o Igor Kimakovsky σύμβουλος του αρχηγού του Donetsk.
Είπε ότι βασίζεται, μεταξύ άλλων, στις πληροφορίες που λαμβάνει από τον γιο του, ο οποίος βρίσκεται στη γραμμή μάχης.
«Σε ορισμένα όπλα είμαστε ανώτεροι από τον εχθρό, μερικές φορές δεκάδες φορές.
Επομένως, είμαι αισιόδοξος και μπορώ να πω σήμερα ότι στην κατεύθυνση του Donetsk αυτό είναι ένα σημείο καμπής υπέρ της Ρωσίας.
Και αυτό φαίνεται στα μάτια από τα παιδιά μας, που ήδη μας περιμένουν, θα φτάσουμε στα συνταγματικά σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk», είπε ο Igor Kimakovsky, σημειώνοντας ότι αυτό επιβεβαιώθηκε και από αναφορές μάχης.
Νωρίτερα, ένας σύμβουλος του επικεφαλής του Donetsk ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν κοντά στη Marinka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, γεγονός που τους ανοίγει επιχειρησιακό χώρο σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Σημείωσε επίσης ότι ο εχθρός πιέζεται προς όλες τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ugledar, Krasnogorovka και των περιχώρων Avdiivka, Artemovsk ή Bakhmut και Chasiv Yar.

Responsible Statecraft: Στην πιο αδύναμη φάση της η Ουκρανία από το 2022

Η Ουκρανία βρίσκεται τώρα στην πιο καταστροφική της κατάσταση από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022
αναφέρει δημοσίευμα του Responsible Statecraft.
«Αυτό αφήνει την Ουκρανία στην πιο αδύναμη θέση της από την έναρξη της σύγκρουσης.
Χωρίς νέο πακέτο βοήθειας, το Κίεβο κινδυνεύει να χάσει τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ η Μόσχα έχει πλεονέκτημα από όλες τις απόψεις» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο τονίζει ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τα χαμένα εδάφη.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι ακόμη και ορισμένοι Αμερικάνοι πολιτικοί με επιρροή έχουν ήδη αρχίσει να το καταλαβαίνουν αυτό.

Η Ρωσία βυθίζει την Ουκρανία στο σκοτάδι με 82 πυραύλους και drones – Χάος στα συστήματα ενέργειας κατά την Wall Street Journal 

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν άλλη μια μεγάλης κλίμακας επιδρομή με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Ουκρανίας τη νύχτα της 10ης προς την 11η Απριλίου που προκάλεσε αξιοσημείωτη και πιθανή μακροπρόθεσμη ζημιά στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.
Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 82 πυραύλους και drones στην Ουκρανία τη νύχτα της 10ης προς την 11η Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων
20 πυραύλους κρουζ Kh-101/555 από την περιφέρεια Saratov,
6 αεροβαλλιστικούς πύραυλους Kinzhal από την περιφέρεια Tambov,
12 αντιαεροπορικούς πύραυλους S-300 από την περιφέρεια Belgorod,
4 πυραύλους κρουζ Kh-59 από την Περιφέρεια Zaporizhia και
40 drones Shahed-136/131 από το Primorsko-Akhtarsk, το Krasnodar Krai και το ακρωτήριο Chauda της Κριμαίας.
Οι ουκρανικές δυνάμεις - λένε οι Ουκρανοί - κατέρριψαν 57 εναέριους στόχους από τους 82, συμπεριλαμβανομένων 16 πυραύλων Kh-101/555, δύο πυραύλων Kh-59 και 39 drones Shahed.
Ο κρατικός φορέας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας Ukrenergo δήλωσε ότι αυτή η νέα επίθεση ήταν η τρίτη μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση στην ουκρανική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2024, πιθανώς αναφερόμενη στα χτυπήματα της 22ας και της 28ης Μαρτίου που κατέστρεψαν τους ουκρανικούς θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς (ΤΡΡ/ΗΡΕ).
Η ουκρανική ενεργειακή εταιρεία Centrenergo ανέφερε ότι ένα ρωσικό χτύπημα κατέστρεψε τον TPP Trypilska στην Περιφέρεια Κιέβου — τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στις περιφέρειες Κιέβου και άλλων πόλεων.
Ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Ουκρανικής Περιφέρειας Kharkiv, Oleh Synehubov, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τουλάχιστον 10 χτυπήματα σε κρίσιμες υποδομές στην πόλη και την περιφέρεια του Kharkiv.
Ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας Lviv Maksym Kozytskyi ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν μια εγκατάσταση διανομής φυσικού αερίου και έναν ηλεκτρικό υποσταθμό στην περιφέρεια Lviv με drones και απροσδιόριστους πυραύλους.
Η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια ενεργειακή εγκατάσταση στην περιφέρεια Zaporizhia με απροσδιόριστους πυραύλους, ότι τα συντρίμμια από ένα πύραυλο που καταρρίφθηκε προκάλεσαν πυρκαγιά σε μια ενεργειακή εγκατάσταση στην περιφέρεια της Οδησσού και ότι οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν την πόλη της Οδησσού με ένα Kh-31 αλλά ότι ο πύραυλος δυσλειτουργούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων έπληξε την πόλη του Mikolaiv και ότι ρωσικές κατευθυνόμενες βόμβες ολίσθησης έπληξαν ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην πόλη Sumy κατά τη διάρκεια της ημέρας της 11ης Απριλίου.
Η Wall Street Journal ανέφερε στις 11 Απριλίου ότι τα ρωσικά χτυπήματα, μη συμπεριλαμβανομένης της σειράς χτυπημάτων από 10 έως 11 Απριλίου, έχουν διαταράξει το 80% της παραγωγικής ικανότητας της DTEK, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας, η οποία παρέχει περίπου το 20% της ενέργειας της Ουκρανίας
Κατά την Wall Street Journal ο διευθύνων σύμβουλος της DTEK, Maksym Timchenko, δήλωσε ότι η DTEK ξόδεψε 110 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση ζημιών κατά τη διάρκεια του 2022 και ότι θα κοστίσει πάνω από το διπλάσιο για να διορθώσει την πιο πρόσφατη καταστροφή που προκλήθηκε από ρωσικά χτυπήματα.

Τα 48 ρωσικά χτυπήματα που διέλυσαν την Ουκρανία - Είναι πλέον ενεργειακά νεκρή

Τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν 48 χτυπήματα ακριβείας σε ουκρανικές ενεργειακές και στρατιωτικοβιομηχανικές εγκαταστάσεις, περιοχές ανάπτυξης στρατού και μισθοφόρων την περασμένη εβδομάδα στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ανέφερε την Παρασκευή (12/4/2024) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Το διάστημα 6-12 Απριλίου, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν ένα μαζικό και 47 συνδυασμένα πλήγματα με εναέρια, θαλάσσια και επίγεια όπλα ακριβείας και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εναντίον ουκρανικών δεξαμενών καυσίμων και εγκαταστάσεων ενέργειας και στρατιωτικής βιομηχανίας σε αντίποινα στο καθεστώς του Κιέβου που επιχείρησε να προκαλέσει ζημιά στη βιομηχανία πετρελαίου, φυσικού αερίου και εν γένει στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ρωσίας.
Επιπλέον, τα πλήγματα στόχευαν βάσεις συντήρησης και προσωρινούς χώρους ανάπτυξης ουκρανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και ξένων μισθοφόρων», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν και πάλι τη Zaporizhia – Τουλάχιστον ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες

Ένα παιδί σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά σε ουκρανικό βομβαρδισμό της πόλης Tokmak στην περιοχή Zaporizhia δήλωσε ο κυβερνήτης Yevgeny Balitsky.
«Ως αποτέλεσμα του ουκρανικού βομβαρδισμού μιας γειτονιάς στο Tokmak, μερικοί άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, και δεκάδες άλλοι κάτοικοι τραυματίστηκαν σοβαρά», ανέφερε ο Balitsky.

Bloomberg: Οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέδιο Β για να στηρίξουν την Ουκρανία – Φόβοι ότι οι Ρώσοι θα πετύχουν μεγάλες νίκες προσεχώς

Η Ουάσιγκτον δεν έχει «Σχέδιο Β» για τη στήριξη της Ουκρανίας, εκτός από τη δόση των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που μπλοκάρει το Κογκρέσο, γράφει το Bloomberg , επικαλούμενο ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν Σχέδιο Β για να βοηθήσουν την Ουκρανία, με εξαίρεση τη στρατιωτική βοήθεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία εξακολουθεί να είναι παγωμένη στο Κογκρέσο…» ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους.
Η κυβέρνηση του Biden έχει εγκλωβιστεί τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου όσο και από τους Ευρωπαίους συμμάχους, ενώ πληθαίνουν οι φόβοι στην Δύση ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να σημειώσουν σημαντικά κέρδη τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να σταματήσουν να καθυστερούν και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα κέρδη από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσουν το Κίεβο, δήλωσε ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος.
Την ίδια ώρα, άλλος συνομιλητής του πρακτορείου Bloomberg πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ουκρανίας να της παράσχει συστήματα αεράμυνας Patriot από τις δικές της εφεδρείες.
Τον Δεκέμβριο 2023, η αμερικανική κυβέρνηση εξάντλησε τις δυνατότητές της για την παροχή όπλων στην Ουκρανία, για το 2024 μεταφέρθηκε μόνο ένα πακέτο βοήθειας αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το αίτημα του Λευκού Οίκου για 60 δισεκατομμύρια δολάρια για το Κίεβο περιμένει έγκριση από το Κογκρέσο.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson εξέφρασε προηγουμένως την ελπίδα ότι οι νομοθέτες θα μπορέσουν να αρχίσουν να εξετάζουν ένα νομοσχέδιο για να βοηθήσουν την Ουκρανία όταν επιστρέψουν από τις διακοπές τον Απρίλιο.
Ωστόσο, μπορεί να αμφισβητηθεί από άλλους Ρεπουμπλικάνους που είναι δυσαρεστημένοι με την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Bärbel Bas (Bundestag): Οι Σύμμαχοι να αρχίσουν να συζητούν τις επιλογές για ειρήνη στην Ουκρανία

Οι Σύμμαχοι του Κιέβου θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν επιλογές για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία υποστηρίζει η πρόεδρος της Bundestag, Bärbel Bas.
«Πρέπει να μιλήσουμε για το αν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ειρηνικές προοπτικές» επισήμανε η Bas, αναφέροντας ότι τελικά η έκβαση της σύγκρουσης θα αποφασιστεί από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin και τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky.
«Η Δύση δεν μπορεί να επιβάλει την απόφασή της» υποστήριξε η επικεφαλής της γερμανικής Βουλής.

Grant Shapps (Μεγάλη Βρετανία): Έτοιμο το 2027 το όπλο - λέιζερ DragonFire - Θα το δώσουμε στους Ουκρανούς

Το Ηνωμένο Βασίλειο επισπεύδει την ανάπτυξη του DragonFire, του όπλου λέιζερ μεγάλης εμβέλειας καθώς βασική του επιθυμία είναι να το παραδώσει… στα χέρια των Ουκρανών.
Όπως μεταδίδει το SkyNews o υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας, Grant Shapps υποστήριξε πως στόχος είναι το όπλο να είναι έτοιμο το 2027, δηλαδή πέντε χρόνια νωρίτερα από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί.
«Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να δούμε πόσο χρήσιμο θα μπορούσε να είναι στην Ουκρανία, για παράδειγμα», είπε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, ο οποίος υποστήριξε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της διαδικασίας έτσι ώστε «να το πάρουν στα χέρια τους οι Ουκρανοί».
Σύμφωνα με τον Shapps, το όπλο αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί τόσο στην ξηρά όσο και σε πλοία και σε drones και να χρησιμοποιηθεί κατά των ρωσικών drones.
Οι Βρετανοί ευελπιστούν ότι το όπλο αυτό θα μπορούσε να προσφέρει μια χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση για πυραύλους και όλμους.
Υπενθυμίζεται πως πριν από έναν μήνα το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένο Βασιλείου δημοσίευσε στο X πλάνα από τις δοκιμές του όπλου DragonFire, στα οποία φαίνεται το όπλο – λέιζερ που είναι εγκατεστημένο σε ένα πολεμικό πλοίο να απενεργοποιεί ένα σκάφος, να «τυφλώνει» ένα UAV και καταρρίπτει ένα άλλο.
Πάντως, ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Alexey Leonkov, σχολιάζοντας το βίντεο από τις δοκιμές του DragonFire, είπε ότι το λέιζερ ως όπλο καταστροφής είναι αναποτελεσματικό στη Γη λόγω των ιδιοτήτων της ατμόσφαιρας.
Όπως είπε, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τυφλώσουν τον εχθρό.

New York Post: Η εκστρατεία του Trump διέψευσε τα λόγια του Zelensky για την επίσκεψη του πρώην προέδρου στην Ουκρανία

Εκπρόσωπος του προεκλογικού στρατηγείου του Trump διέψευσε σε συνέντευξή του στη New York Post τις πληροφορίες ότι ο Zelensky κάλεσε ιδιωτικά τον Trump να επισκεφθεί την Ουκρανία.
«Δεν υπήρξαν προσπάθειες να έρθουν σε επαφή από την πλευρά του Zelensky», δήλωσε εκπρόσωπος του Trump.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Trump είναι της άποψης ότι θα ήταν ακατάλληλο να πάει στην Ουκρανία τώρα, αφού «δεν είναι ο αρχιστράτηγος».
Αυτή την εβδομάδα ο Zelensky είπε σε συνέντευξή του στην Bild ότι ο Trump κλήθηκε να επισκεφθεί την Ουκρανία και ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να πραγματοποιήσει διαπραγματεύσεις με τον πρώην πρόεδρο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου, ο ίδιος δεν κάλεσε τον πολιτικό, αλλά ο Trump προσκλήθηκε στην Ουκρανία «τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά».
Ο Mikhail Podolyak σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το περιβάλλον του Ουκρανού προέδρου αναζητά επιλογές για αλληλεπίδραση με τη νέα ομάδα του Trump, η οποία συμμετέχει στην προεκλογική του εκστρατεία, για να συζητήσει τις θέσεις του Κιέβου για την επίλυση της σύγκρουσης.
Σύμφωνα με την Washington Post, επικαλούμενη πηγές, ο Trump δήλωσε ιδιωτικά ότι θα μπορούσε να τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία ασκώντας πίεση στην Ουκρανία να αποκηρύξει τις αξιώσεις του για την Κριμαία και το Donbass.

Zelensky: Εάν η Ουκρανία δεν γίνει αποδεκτή στην ΕΕ τον Ιούνιο, ο Putin θα το θεωρήσει αδυναμία

Ο Putin ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί την Ουκρανία στην ένωση τον Ιούνιο του 2024, διαφορετικά, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρώσος πρόεδρος θα θεωρούσε αυτή τη χειρονομία «ως αδυναμία» της ΕΕ.
«Ο Ιούνιος είναι η στιγμή που θα είναι πραγματικά σωστό να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρώπη χρειάζεται αυτό το μήνυμα, ώστε ο Putin να μην μπει στον πειρασμό να σκεφτεί ότι η Ευρώπη δείχνει αδυναμία», δήλωσε ο Zelensky.
Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 14 Δεκεμβρίου 2023 αποφάσισε την έναρξη διαπραγματεύσεων για μελλοντική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.
Τον Ιούνιο του 2022, η ΕΕ χορήγησε καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, θέτοντας αρκετούς αυστηρούς όρους για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η ΕΕ έχει επανειλημμένα παραδεχτεί ότι μια τέτοια απόφαση ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία και την Μολδαβία στην αντιπαράθεσή τους με την Ρωσία.
Το καθεστώς μιας υποψήφιας χώρας από μόνο του, καθώς και η έναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η χώρα θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτά τα βήματα επίσης δεν υποχρεώνουν τις Βρυξέλλες σε καμία ενέργεια.
Η απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας είναι μόνο η αρχή ενός μάλλον μακρύ ταξιδιού προς την ένταξη στην ΕΕ.
Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα από το 1999 και διαπραγματεύεται την ένταξη με την ΕΕ από το 2005, η Βόρεια Μακεδονία από το 2005, το Μαυροβούνιο από το 2010 και η Σερβία από το 2012.
Η Κροατία ήταν η τελευταία χώρα που προσχώρησε στην ΕΕ το 2013 η διαδικασία διήρκεσε 10 χρόνια.

Ulyanov (Ρωσία) Η Δύση συγκαλύπτει τις επιθέσεις των Ουκρανών στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia

Η Δύση συγκαλύπτει τις ουκρανικές επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia για πολιτικούς λόγους, τους οποίους προφανώς και τοποθετεί υψηλότερα σε σχέση με την πυρηνική ασφάλεια
είπε ο Μόνιμος Απεσταλμένος της Ρωσίας στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Βιέννη, Mikhail Ulyanov
«Είναι μια δύσκολη κατάσταση.
Η Δύση στέκεται ενωμένη και de facto καλύπτει οποιεσδήποτε ενέργειες του Κιέβου.
Είπα στη συνάντηση ότι οι πολιτικοί λόγοι είναι πιο σημαντικοί για τους Δυτικούς από την πυρηνική ασφάλεια, για την οποία ενδιαφέρονται τόσο πολύ μόνο στα λόγια» τόνισε ο Ulyanov κατόπιν της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου των διοικητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.
Κάλεσα τους δυτικούς συναδέλφους μου, εάν φοβούνται να μιλήσουν για αυτό δημόσια, τουλάχιστον μέσω διμερών καναλιών, να πουν στους Ουκρανούς να σταματήσουν.
Ήταν σημαντικό για τους Ουκρανούς, μου φαίνεται, να αποσπάσουν την προσοχή από τον βομβαρδισμό του σταθμού σε ένα ευρύτερο φάσμα σχετικών θεμάτων.
Και οι δυτικές αντιπροσωπείες ενήργησαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.
Από την απειλή για την πυρηνική ασφάλεια, στην οποία αναφέρθηκαν εν συντομία, οι σκέψεις τους πήγαν αμέσως σε εντελώς διαφορετικές περιοχές» ανέφερε ο Ulyanov.


Ρωσία: Ανιστόρητος ο Γερμανός υπουργός Άμυνας συγκρίνει την Ουκρανία του 2024 με την Τσεχοσλοβακία του 1938

Η ρωσική πρεσβεία στη Γερμανία επέκρινε μια δήλωση του Γερμανού υπουργού Άμυνας Boris Pistorius ο οποίος συνέκρινε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία με τη ναζιστική προσάρτηση του εδάφους της Τσεχοσλοβακίας το 1938.
Η δήλωση του Pistorius αναπαράχθηκε από πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Bloomberg.
«Εάν οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης είναι ακριβείς, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius συνέκρινε τη σύγκρουση στην Ουκρανία με την προσάρτηση του εδάφους της Τσεχοσλοβακίας από τη Ναζιστική Γερμανία το 1938», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία σε δήλωσή της.
«Θεωρούμε τους "παραλληλισμούς" του υπουργού ως εξαιρετικά απογοητευτικούς.
Ο δεδηλωμένος στόχος του ναζιστικού καθεστώτος ήταν, ως γνωστόν, ένας πόλεμος εξόντωσης, για παράδειγμα, εναντίον του άμαχου πληθυσμού της χώρας μας.
Στην πραγματικότητα, ήταν γενοκτονία.
Αντίθετα ένας από τους στόχους της ρωσικής ειδικής επιχείρησης είναι η εξάλειψη του νεοναζισμού, που έγινε ανεξέλεγκτη στην Ουκρανία τις τελευταίες δεκαετίες και ενθαρρύνεται ανοιχτά από τη Δύση.
Ας ελπίσουμε ότι τα ειδησεογραφικά μέσα έχουν μεταδώσει λάθος τα λόγια του γερμανού υπουργού Άμυνας.
Αλλά σε αυτή την περίπτωση, ο Pistorius προφανώς θα βρει έναν τρόπο να ξεκαθαρίσει τα πράγματα», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία.

Luhansk_Battle_Map_Draft_April_11_2024.pngBakhmut_Battle_Map_Draft_April_11_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_April_11_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_April_11_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης