Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέος ισχυρός μέτοχος στην doValue, η Elliott με 20% - Ενισχύεται το σχήμα με Fortress, Bain - O αντίκτυπος στην Ελλάδα

Νέος ισχυρός μέτοχος στην doValue, η Elliott με 20% - Ενισχύεται το σχήμα με Fortress, Bain - O αντίκτυπος στην Ελλάδα
Νέος μέτοχος στον όμιλο doValue... η Elliott με ποσοστό 20% - Ο αντίκτυπος... η Elliott θα αρχίσει να βλέπει και Ελλάδα
Ο κλάδος των servicers - εταιριών διαχείρισης προβληματικών δανείων - έχει ταλαιπωρηθεί χρηματιστηριακά στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα.
Βασική αιτία το γεγονός ότι κατά την έναρξη της πανδημίας οι αποτιμήσεις είχαν ανέβει κατακόρυφα, με βάση την εκτίμηση ότι τα lockdown θα οδηγούσαν σε νέα γενιά κόκκινων δανείων.
Η εκτίμηση αυτή δεν επαληθεύτηκε, επειδή οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε πρωτοφανή πιστωτική επέκταση και μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όταν η αγορά αποτίμησε την χαμηλή δημιουργία νέων ΝΡΕ, αντίστοιχα μειώθηκαν σημαντικά και οι αποτιμήσεις στον κλάδο.

Η εξέλιξη αυτή έχει και ορισμένες άλλες συνέπειες:
Επανεκτίμηση των σχετικών μεγεθών και της στρατηγικής ανάμεσα στους σημαντικούς παίκτες,
Περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς, κυρίως στις πλέον ώριμες αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας (διαδικασία που έχει ήδη σε ξεκινήσει). Στην Ελλάδα, η τάση αυτή είναι λιγότερο έντονη και έχει ως καταλύτη την επαναδειοδότηση των εταιριών του κλάδου η οποία θα οδηγήσει και σε μείωση του αριθμού των εταιριών που θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος doValue Group έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Market leader στη Νότια Ευρώπη.
Ηγετική παρουσία σε Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο (Νο1) και ισχυρή παρουσία στην Ισπανία.
Συνολικά χαρτοφυλάκια (ΝPE και REO) υπό διαχείριση ύψους 116 δισ ευρώ, πάνω από 110 σχέσεις συνεργασίας με τράπεζες και funds.
Συνολικά έσοδα από εργασίες διαχείρισης 480 εκ. ευρώ και EBIDTA 180 εκ. ευρώ το 2023.
Έναν από τους χαμηλότερους δείκτες δανεισμού στον κλάδο στην Ευρώπη (Νet Debt/EBIDTA 2.7x), που αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω (περίπου στο 2.0x) έως το τέλος του 2025 - μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Gardant, έναν από τους μεγαλύτερους servicers στην Ιταλία, όπως αναλύεται παρακάτω.
Αναπτυξιακή πολιτική με ένα business plan που προβλέπει περαιτέρω εδραίωση της παρουσίας της στην κύρια αγορά των NPΕs (ΝPLs, UTPs, Early Arrears, Performing), επέκταση σε νέους τομείς δραστηριότητας (μεσιτεία στεγαστικής πίστης, advisory/underwriting services), τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο και εξαγορών στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Ευρώπης.

Νέος μέτοχος στον όμιλο doValue... η Elliott με ποσοστό 20%

Ο όμιλος doValue διαθέτει ισχυρή μετοχική βάση με συμμετοχή κορυφαίων διεθνών επενδυτών (Fortress, Bain Capital) που ενισχύεται περαιτέρω με την προσθήκη της Elliott.
Στην Ιταλία, ο όμιλος doValue έκανε πρόσφατα μια σημαντική στρατηγική κίνηση με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση της ήδη ηγετικής παρουσίας του στη μεγαλύτερη αγορά NPEs της Ευρώπης (300 δισ ευρώ). Ξεκίνησε αποκλειστικές συνομιλίες με τον 4ο σε μέγεθος servicer στη χώρα, την Gardant, για συγχώνευση.
Η υπό συζήτηση συμφωνία προβλέπει εξαγορά της Gardant σε μια συναλλαγή με μετρητά και με ανταλλαγή μετοχών (σε τιμή σημαντικά μεγαλύτερη από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής της doValue), μέσω της οποίας η Elliott (που ελέγχει την Gardant) θα μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της doValue με ποσοστό συμμετοχής περίπου 20%.

Ο αντίκτυπος... η Elliott θα αρχίσει να βλέπει και Ελλάδα

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο και για την ελληνική αγορά, καθώς:
Ο όμιλος της doValue προχωρεί σε επέκταση εργασιών που αφορούν τη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια, παρά τις δύσκολες συνθήκες στον κλάδο στην Ευρώπη.
Τρεις κορυφαίοι επενδυτικοί όμιλοι, στρατηγικά τοποθετημένοι στο μετοχικό της κεφάλαιο και ιδιαίτερα ενεργοί στην αγορά των NPEs στην Ευρώπη στηρίζουν αυτή την επιλογή.
Η Elliott μέχρι σήμερα δεν είχε ενεργοποιηθεί έντονα στην ελληνική αγορά καθυστερούμενων δανείων επειδή δεν είχε στον έλεγχό της, ούτε συνδεόταν με κάποια εταιρία διαχείρισης δανείων στην Ελλάδα.
Με τη στρατηγική συμμετοχή της στο doValue Group έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε διεκδίκηση χαρτοφυλακίων - καθώς αυξάνεται και η δραστηριότητα στη δευτερογενή αγορά - και να εξελιχθεί σε σημαντικό διεθνή επενδυτή σε ελληνικά χαρτοφυλάκια.
Επίσης, υπάρχει ισχυρή ελληνική παρουσία στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας του ομίλου της doValue:
Ο ικανότατος Θόδωρος Καλαντώνης, εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece, στο πλαίσιο του Ομίλου doValue Group έχει τεθεί επικεφαλής όλων των δραστηριοτήτων, στο σύνολο των χωρών, που αφορούν τους τομείς των οφειλών από δάνεια (NPEs) και των ακινήτων (REO).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης