Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βασίλης Γρυπάρης (εν όρμω Διοικητής «Ασπίδες»): Η αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά δεν επλήγη από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Βασίλης Γρυπάρης (εν όρμω Διοικητής «Ασπίδες»): Η αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά δεν επλήγη από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ
Η ναυτική δύναμη χρειάζεται περισσότερα μαχητικά πλοία για να προστατεύσει τα εμπορικά πλοία που πλέουν σε «μια τεράστια περιοχή», υποστηρίζει ο υποναύαρχος
Ο εν όρμω διοικητής της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» στο Στρατηγείο της Λάρισας Αρχιπλοίαρχος Βασίλης Γρυπάρης τόνισε ότι οι επιχειρήσεις της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχουν επηρεαστεί από την πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αλλά η ναυτική δύναμη χρειάζεται περισσότερα μαχητικά πλοία για να προστατεύσει τα εμπορικά πλοία που πλέουν σε «μια τεράστια περιοχή».
Επισημαίνεται ότι η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ξεκίνησε τον Φεβρουάριο για να προστατεύσει τα πλοία από επιθέσεις των ανταρτών Houthis της Υεμένης που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν, ως μέρος της εκστρατείας αλληλεγγύης τους προς την Hamas εν μέσω του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα.
«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι… η κατάσταση έχει επιδεινωθεί», τόνισε σχετικά ο υποναύαρχος Γρυπάρης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters από την έδρα της αποστολής στην πόλη της Λάρισας.

Ξεκινούν οι συνοδείες εμπορικών πλοίων

Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής, πέραν της εξουδετέρωσης εναέριας απειλής εναντίον της και εναντίον ενός εμπορικού πλοίου ιταλικών συμφερόντων (το «Τζίνα») που συνόδευε, η φραγάτα του ελληνικού Π/Ν «Ύδρα» δεν συμμετείχε σε άλλο επεισόδιο στα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας.
Σημειωτέον ότι η «Ύδρα» είχε εκείνη την ημέρα εντοπίσει δύο άγνωστα ιπτάμενα ίχνη να έχουν απογειωθεί από την Υεμένη στην περιοχή της Αντ Ντάνμπα με πορεία νότια και κατάφερε με τον οπλισμό της να τα αναγκάσει να αλλάξουν πορεία, μακριά από το εμπορικό πλοίο που συνόδευε.
Οι προετοιμασίες για την αντικατάσταση της «Ύδρας» από τα «Ψαρά» γίνονται ταχέως, προκειμένου λίγο πριν από το Πάσχα (ή αμέσως μετά) να αποπλεύσει προς την Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να αναλάβει υπηρεσία.
Όπως και η «Ύδρα» έτσι και τα «Ψαρά» διαθέτουν 16 πυραύλους ESSM, για τις εισερχόμενες απειλές, δύο συστήματα Phalanx, πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών κατά των εγγύς απειλών και 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon καθώς και συστήματα εντοπισμού drones.
Στη φρεγάτα βρίσκεται οργανικό ελικόπτερο αλλά και μια ομάδα των ΟΥΚ, με υπερσύγχρονο οπλισμό.
Δύο λιμάνια έχει προκρίνει το Πολεμικό Ναυτικό για τον εφοδιασμό της φρεγάτας: το λιμάνι στο Τζιμπουτί και το λιμάνι Σαλαλάχ στο Ομάν.
Σε αυτά τα δύο λιμάνια ανεφοδιάζεται με έξοδα του Πολεμικού Ναυτικού, αν και υπάρχει πρόταση τα έξοδα για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα να τα αναλάβει εξ ολοκλήρου η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού οι φρεγάτες προστατεύουν πλοία συμφερόντων Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης