Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πακέτο λιτότητας στη... Φινλανδία – Μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ για να μειωθεί το χρέος

Πακέτο λιτότητας στη... Φινλανδία – Μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ για να μειωθεί το χρέος
«Λάβαμε δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις»
Σχετικά Άρθρα
Όταν ακούς τη λέξη «λιτότητα» σίγουρα μία από τις τελευταίες χώρες που έρχονται στο μυαλό, είναι η Φινλανδία.
Ωστόσο, εν μέσω αύξησης του δημοσίου χρέους, η φινλανδική κυβέρνηση συμφώνησε να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα λιτότητας, ύψους 3 δισεκ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει τις δαπάνες κατά 1,6 δισ. ευρώ, αυξάνοντας παράλληλα τον στόχο για τα έσοδα κατά 1,4 δισεκ. ευρώ έως το 2028.
Τα μέτρα, τα οποία προστίθενται σε πακέτο 6 δισεκ. ευρώ που παρουσιάστηκε το 2023, έχουν στόχο να «φρενάρουν» στην αύξηση του χρέους της Φινλανδίας μέσα στην επόμενη τετραετία.
«Λάβαμε δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, οι οποίες θα κάνουν τη διαφορά στη Φινλανδία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Petteri Orpo.
Της απόφασης προηγήθηκαν δύο ημέρες διαβουλεύσεων ανάμεσα σε σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αποκάλυψε ότι το πακέτο θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη χρονιά.
Τα μέτρα λιτότητας θα οδηγήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Φινλανδίας κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2025, υπογράμμισε.
Η κυβέρνηση αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει στα 10,8 δισεκ. ευρώ το 2025, ποσό 1,2 δισεκ. ευρώ μικρότερο σε σχέση με το φετινό έλλειμμα.
Το δημόσιο χρέος της Φινλανδίας προβλέπεται να ανέλθει στα 180 δισεκ. ευρώ το 2025, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 62% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης