Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιανόητη καμπάνια λογοκρισίας στους NYT - «Μην χρησιμοποιείτε τις λέξεις γενοκτονία, εθνοκάθαρση, κατοχή» στα ρεπορτάζ για το Ισραήλ

Αδιανόητη καμπάνια λογοκρισίας στους NYT - «Μην χρησιμοποιείτε τις λέξεις γενοκτονία, εθνοκάθαρση, κατοχή» στα ρεπορτάζ για το Ισραήλ
Το σημείωμα φέρεται να δίνει οδηγίες στους δημοσιογράφους να μην χρησιμοποιούν τη λέξη Παλαιστίνη «εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις»
Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Intercep αποκαλύπτει ότι οι αρχισυντάκτες των New York Times έχουν στείλει οδηγίες σε δημοσιογράφους που καλύπτουν τη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ζητώντας τους να περιορίσουν τη χρήση ορισμένων ... επίμαχων όρων.
Μάλιστα σε αυτούς περιλαμβάνονται λέξεις - κλειδιά όπως «γενοκτονία», «εθνοκάθαρση» και «κατεχόμενα εδάφη», σύμφωνα με ένα αντίγραφο non paper που έλαβε και έβγαλε στο φως της δημοσιότητας το Intercept.
Το σημείωμα φέρεται επίσης να δίνει οδηγίες στους δημοσιογράφους να μην χρησιμοποιούν τη λέξη Παλαιστίνη «εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις» και να μείνουν μακριά από τη χρήση του όρου «στρατόπεδα προσφύγων» για να περιγράψουν την κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της Γάζας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρκετοί υπάλληλοι του μεγάλου ειδησεογραφικού εντύπου μετέφεραν στο Intercept ότι ορισμένα από τα σημεία του non paper «δείχνουν στοιχεία προώθησης των ισραηλινών αφηγημάτων από την εφημερίδα».
Από την πλευρά του, σε μια κυνική παραδοχή της φιλοισραηλινής μεροληψίας του εντύπου, ο εκπρόσωπος Τύπου των Times, Charlie Stadtlander, δήλωσε στο The Intercept ότι υπομνήματα όπως αυτά αποτελούν «τυπική πρακτική και παρέχουν καθοδήγηση «για να διασφαλιστεί η ακρίβεια, η συνέπεια και η απόχρωση».
«Σε όλα τα ρεπορτάζ μας, συμπεριλαμβανομένων σύνθετων γεγονότων όπως αυτό, φροντίζουμε να διασφαλίζουμε ότι οι γλωσσικές μας επιλογές είναι ευαίσθητες, επίκαιρες και ξεκάθαρες στο κοινό μας», καταλήγει υπερασπιζόμενος τις σχετικές πρακτικές λογοκρισίας.

gregrereferw.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης