Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έκθεση κόλαφος από την Allianz: Μόνο 43 από τις 70 εκλογικές αναμετρήσεις στον πλανήτη θα είναι ελεύθερες το 2024

Έκθεση κόλαφος από την Allianz: Μόνο 43 από τις 70 εκλογικές αναμετρήσεις στον πλανήτη θα είναι ελεύθερες το 2024
Η δημοκρατία μετρά τις αντοχές της...
Μέρα με την ημέρα, υπονομεύεται όλο και περισσότερο η παγκόσμια σταθερότητα.
Οι κίνδυνοι περνούν τα εθνικά σύνορα, διασταυρώνονται και μετακινούνται δια των πλωτών οδών αναφέρει σε μελέτη της η Αllianz. Το 2024 μόνο 43 από τις 70 εκλογές θα είναι ελεύθερες στο κόσμο. Τεστάρονται οι αντοχές της δημοκρατίας.
Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, ήταν καθοριστική στο να ξεκινήσει ένας πόλεμος που έχει οδηγήσει χιλιάδες αθώους στον θάνατο αλλά, και έχει περάσει τα σύνορα των περιοχών. Οι συνέπειες του πολέμου θα συνεχίσουν να έρχονται κατά κύματα στον κόσμο.
Οι προσκείμενες οργανώσεις στην Παλαιστίνη επιτέθηκαν και βύθισαν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας την διακοπή στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Πύραυλοι εκτοξεύτηκαν, απειλώντας χιλιάδες ζωές. Διαδηλωτές που ζητούν την κατάπαυση του πυρός συγκεντρώνονται σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Ταυτόχρονα αυξάνεται ο αντισημιτισμός και ο φόβος του Ισλάμ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας αντί να παύσει, εισέρχεται στο τρίτο χρόνο με την πέμπτη θητεία του Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάρτιο του 2024.
Το τέλος του πολέμου μετά από το αποτέλεσμα των εκλογών θα αργήσει πολύ ακόμα.
Η αφρικανική ήπειρος έχει χτυπήσει πρωτοσέλιδα τα τελευταία χρόνια και το 2023 από τα πραξικοπήματα.
Στο Σουδάν, ένας εμφύλιος πόλεμος οδήγησε στον εκτοπισμό οκτώ εκατομμυρίων ανθρώπων. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη εσωτερική κρίση στον κόσμο.
Μία από τις σημαντικότερες πλωτές οδούς του κόσμου, η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, είναι ο τόπος συνεχιζόμενων εδαφικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων. Οι διενέξεις αυτές πολύ πιθανό να έχουν έντονες επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο.
Πιο πρόσφατα, ένοπλες συμμορίες στην Αϊτή προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο του κύριου αεροδρομίου της χώρας, αναγκάζοντας την αναστολή των διεθνών και εσωτερικών πτήσεων. Η χώρα παρασύρεται όλο και περισσότερο στην ανομία.
Στη Λατινική Αμερική, οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένες μεθόδους για να πραγματοποιήσουν τις δραστηριότητές τους και επεκτείνουν την εμβέλειά τους σε χώρες που προηγουμένως ήταν ειρηνικές, όπως η Κόστα Ρίκα, η Ουρουγουάη, η Χιλή και ο Ισημερινός.

Ο μισός πληθυσμός της γης στις κάλπες

Όλα αυτά τα γεγονότα διαδραματίζονται σε μια χρονιά που λαμβάνει χώρα ένας άνευ προηγουμένου «υπερκύκλος» εκλογών – σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης σε τουλάχιστον 70 χώρες θα έχει προσέλθει στις κάλπες μέχρι το τέλος του 2024, συμπεριλαμβανομένων των τριών στον κόσμο μεγαλύτερες δημοκρατίες: ΗΠΑ, Ινδία και Ινδονησία.
Οι αλλαγές των τελευταίων δύο ετών, που είδαν την εκλογή λαϊκιστών ή ακροδεξιών ηγετών στην Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Αργεντινή, η άνοδος των ακροδεξιών στην Σουηδία και την Ολλανδία μπορεί να αποτελέσουν πρόδρομο για το τι θα συμβεί στις κάλπες σε πολλές περιοχές το 2024.
Μόνο 43 από τις 70 εκλογές το 2024 αναμένεται να είναι πλήρως ελεύθερες και δίκαιες.
Με πολλά από αυτά να λαμβάνουν χώρα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενου αυταρχισμού και πολιτικού κυνισμού πολλοί σχολιαστές έχουν προτείνει ότι η ίδια η δημοκρατία δοκιμάζεται στις κάλπες.
Σε όλο τον κόσμο, διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.
Ο πληθωρισμός, η ανεργία, η ανισότητα του πλούτου, οι πολιτικές ελευθερίες, οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, η μετανάστευση, ο φόβος για το κλίμα είναι μερικοί από τους παράγοντες που έχουν τροφοδοτήσει ανησυχίες , πυροδοτώντας τις κοινωνικές εντάσεις και αυξάνοντας την πόλωση.
Τους τελευταίους μήνες, οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη, διαμαρτυρόμενοι για τις ανισότητες και την κατανομή του πλούτου, την αγροτική πολιτική, το κόστος της ενέργειας, και τις επιδοτήσεις.
Τέλος διαμαρτυρίες κατά της ακροδεξιάς έχουν λάβει χώρα στη Γερμανία και την Αυστρία. Υπήρξαν διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Μεξικό και διαδηλώσεις κατά των προτεινόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Αργεντινή.

Ελ Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης