Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μια άβολη αλήθεια: Tα «πράσινα» σχέδια της Ευρώπης απαιτούν τρισεκατομμύρια που κανείς δεν έχει

Μια άβολη αλήθεια: Tα «πράσινα» σχέδια της Ευρώπης απαιτούν τρισεκατομμύρια που κανείς δεν έχει
Μια ανταγωνιστική, πράσινη Ευρώπη θα απαιτήσει επενδύσεις τρισεκατομμυρίων. Κανείς δεν έχει μια καλή απάντηση για το πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, σύμφψνα με το Politico
Την Πέμπτη, οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα διακηρύξουν μια νέα "συμφωνία" για να διατηρήσει η Ευρώπη την οικονομική της σημασία, να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή και να οικοδομήσει καθαρές ενεργειακές και ψηφιακές βιομηχανίες που θα ανταγωνιστούν την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Σύμφωνα με το Politico, το όραμα περιλαμβάνει τολμηρές (αν και αόριστες) φιλοδοξίες για την περαιτέρω ενοποίηση των οικονομιών, των υποδομών και των χρηματοπιστωτικών δυνάμεων της ΕΕ, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια σκηνή.
Και πλασάρεται ως αναγκαία θεραπεία για τα δεινά της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν χρήματα

Ωστόσο, το ερώτημα που πλανάται πάνω από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών - και στο οποίο κανείς δεν έχει απάντηση - είναι πώς η Ευρώπη θα πληρώσει για όλες αυτές τις φιλοδοξίες και θα καταπολεμήσει τις πολλές απειλές που βλέπει να συνωστίζονται στην πόρτα της.
Μια ανταγωνιστική, πράσινη Ευρώπη θα απαιτήσει επενδύσεις τρισεκατομμυρίων ευρώ για δεκαετίες.
Και θα χρειαστούν δημόσια χρήματα για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, το οποίο είδε το POLITICO.
Αλλά οι πρωτεύουσες της ΕΕ είναι επιφυλακτικές στο να δώσουν στις Βρυξέλλες περισσότερα χρήματα, να αναλάβουν πρόσθετο χρέος ή να πλήξουν τους πολίτες με νέους ευρωπαϊκούς φόρους.
Η πρόσφατη ενδιάμεση αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ αποκάλυψε ότι το μπλοκ ξεμένει από μετρητά, αφού αντιμετωπίζει μια παγκόσμια πανδημία, έναν πόλεμο στο κατώφλι του, διαρθρωτικά υψηλό ενεργειακό κόστος και συρρικνούμενη οικονομική βαρύτητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Συν τοις άλλοις, ο πληθυσμός της ΕΕ θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνεται αυτή τη δεκαετία, παρασύροντας μαζί του και την οικονομία.
Είναι ένας συνδυασμός που αναπόφευκτα θα απειλήσει τα μεγάλα σχέδια της Ευρώπης, σημειώνει το Politico.

"Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι δεν θα έχουμε καθόλου αρκετά χρήματα για την πράσινη μετάβαση", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Enrico Letta στο POLITICO πριν από τη συνάντηση με τους ηγέτες για να παραδώσει έκθεση σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Σημείωσε ότι υπάρχει μικρή πρόβλεψη για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ μετά τη λήξη του πακέτου ανάκαμψης του μπλοκ από την πανδημία ύψους 732 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δύο χρόνια.

Αδύνατο τρίγωνο

Αυτή η Πράσινη Συμφωνία, για μεγάλο μέρος των τελευταίων τεσσάρων ετών η κεντρική προτεραιότητα δαπανών του μπλοκ, ανταγωνίζεται τώρα για προσοχή - και μετρητά.
Η Ουκρανία ζητά απεγνωσμένα περισσότερη οικονομική και στρατιωτική στήριξη από τους δυτικούς συμμάχους της, καθώς αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πεδίο της μάχης.
Με το αμερικανικό πακέτο βοήθειας να έχει κολλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο και με τον Donald Trump να θέτει για άλλη μια φορά σε κίνδυνο την εγγύηση ασφαλείας των ΗΠΑ, η πίεση ασκείται στην ΕΕ να ενισχύσει την άμυνα.
Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εκτιμά επίσης ότι μέχρι το 2030, η Ευρώπη θα χρειάζεται περισσότερα από 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μόνο και μόνο για να καθαρίσει τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων από τα ενεργειακά και μεταφορικά της συστήματα.
Ακόμη και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, αναζητά νέες πηγές εσόδων για να καλύψει τις τρύπες του προϋπολογισμού.
"Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα είδος αδύνατου τριγώνου", δήλωσε η Simone Tagliapietra, ανώτερη συνεργάτης του Bruegel στις Βρυξέλλες που ειδικεύεται στην ενεργειακή και κλιματική πολιτική.
"Από τη μία πλευρά, θέλουμε να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση και να είμαστε ανταγωνιστικοί ενώ το κάνουμε αυτό, από την άλλη πλευρά, θέλουμε να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες. Και από την άλλη πλευρά, θέλουμε να είμαστε δημοσιονομικά συντηρητικοί".
Οι εθνικοί απεσταλμένοι στις Βρυξέλλες αναρωτιούνται ήδη πόσα μπορούν να... κλέψουν από την Πράσινη Συμφωνία για να ενισχύσουν τον στρατό.
"Κατά κάποιον τρόπο η άμυνα και η πράσινη συμφωνία θα είναι ανταγωνιστικά συμφέροντα για το δημόσιο χρήμα", δήλωσε διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ.
Ένα ταμείο για τις "στρατηγικές τεχνολογίες" - που αρχικά είχε σχεδιαστεί ως μοχλός προώθησης της καινοτομίας στην καθαρή τεχνολογία - μειώθηκε από 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε μόλις 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Και στη συνέχεια οι ηγέτες της ΕΕ διέθεσαν τα υπόλοιπα κονδύλια για αμυντικές δαπάνες ούτως ή άλλως.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δήλωσε επίσης στους υπουργούς Οικονομικών ότι θα αυξήσει και θα επιταχύνει τη χορήγηση δανείων για αμυντικά έργα.
Η πρόεδρος της τράπεζας, Nadia Calviño, επέμεινε ότι οι προτεραιότητες του ιδρύματος για το κλίμα δεν θα υποφέρουν ως αποτέλεσμα.
Η ΕΕ πιθανότατα θα χρειαστεί να δανειστεί χρήματα για την άμυνα "επειδή αυτό είναι τόσο οξύ", δήλωσε ο διπλωμάτης.
Αλλά για τις δαπάνες για το κλίμα, "ελπίζουμε ότι εκεί μπορούμε να πάρουμε χρήματα από την αγορά και δεν χρειάζεται να είναι πάρα πολλά δημόσια χρήματα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης