Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σεισμός έως 7,2 Ρίχτερ και τσουνάμι στην Κρήτη: Το εφιαλτικό «σενάριο» - άσκηση «Μίνωας» για τις 22 - 23 Απριλίου

Σεισμός έως 7,2 Ρίχτερ και τσουνάμι στην Κρήτη: Το εφιαλτικό «σενάριο» - άσκηση «Μίνωας» για τις 22 - 23 Απριλίου
Το σενάριο που προβλέπει η μεγάλη άσκηση «ΜΙΝΩΑΣ» που θα γίνει 22-23 Απριλίου (Δευτέρα και Τρίτη) στην Κρήτη για την αντισεισμική προστασία αποτελεί την πρώτη πιλοτική επιχειρησιακή άσκηση πεδίου στη χώρα για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων.
Το σενάριο έχει ως εξής: Ένας μεγάλος σεισμός της τάξεως των 6,2 Ρίχτερ σημειώνεται σε θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Χανιά και Ρέθυμνο, πολίτες εγκλωβίζονται και τραυματίζονται, οι Αρχές είναι σε επιφυλακή. Ένα 24ωρο αργότερα ένας πιο δυνατός σεισμός 7,2 Ρίχτερ χτυπά και πάλι στη θάλασσα, αλλά αυτή τη φορά στο Ηράκλειο. Ακολουθούν κατολισθήσεις, εγκλωβισμοί και τσουνάμι.
Το σενάριο που προβλέπει η μεγάλη άσκηση «ΜΙΝΩΑΣ» που θα γίνει 22-23 Απριλίου (Δευτέρα και Τρίτη) στην Κρήτη για την αντισεισμική προστασία αποτελεί την πρώτη πιλοτική επιχειρησιακή άσκηση πεδίου στη χώρα για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων. Παραμένει όμως εφιαλτικό.

faults_epicenters_map_5b1af.webp
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο όλες οι εμπλεκόμενες Αρχές με την Πολιτική Προστασία, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Δήμοι και φυσικά και οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν τα δικά τους αντανακλαστικά στον διπλό σεισμό που «θα γίνει» στην Κρήτη.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Επιχειρησιακή Άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθεί στον ελληνικό χώρο, ενώ θα αποτελέσει τη βάση, με την οποία θα διεξάγονται αντίστοιχες ασκήσεις σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
«Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνουν άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη με την γενική ονομασία «ΜΙΝΩΑΣ 2024». Σκοπός της Επιχειρησιακής Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης Σεισμού και Συνοδών Γεωδυναμικών Φαινομένων είναι να συμβάλλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στη Νήσο Κρήτη μέσα από μία σειρά δράσεων και υλοποιήσιμων στόχων», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Αναλυτικά το σενάριο για τους δυο σεισμούς

Μία ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.4 R στον υποθαλάσσιο χώρο, 20km ΒΑ της πόλης των Χανίων που προήλθε από την ενεργοποίηση υφιστάμενου ρήγματος με διεύθυνση Β – Ν και επηρέασε τις Π.Ε. Χανιών και Ρεθύμνης. Ταυτόχρονα εκδηλώνονται και συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα (κατολισθήσεις, καθιζήσεις).
Η σεισμική δόνηση προκάλεσε τραυματισμούς πολιτών εγκλωβισμούς, καταρρεύσεις σε παλαιές κατοικίες, δομικές και μη δομικές βλάβες σε ικανό αριθμό κτηρίων ενώ ταυτόχρονα τέθηκαν σε ετοιμότητα οι κρίσιμες υπηρεσίες και έγινε εκκένωση των σχολείων και κτηρίων των υπηρεσιών.
Στη συνέχεια, 24 ώρες περίπου μετά το πρώτο ισχυρό σεισμικό γεγονός εκδηλώνεται νέος σεισμός μεγέθους 7.2 R με επίκεντρο 30 km στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πύλης του Ηρακλείου, ο οποίος γίνεται εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή.
Ο σεισμός έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση κατολισθήσεων, καταπτώσεων, καθιζήσεων, ρευστοποιήσεων εδαφών, αλλαγών στον υδροφόρο ορίζοντα, καταβυθίσεων ακτογραμμών στις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται και Θαλάσσια Γεωδυναμικά Κύματα (Tsunamis) τα οποία προσβάλλουν τις βόρειες ακτές της Κρήτης.
Από τον σεισμό προκαλούνται δεκάδες τραυματισμοί και εγκλωβισμοί, καταρρεύσεις παλαιών κτηρίων, δομικές βλάβες σε κτήρια με οπλισμένο σκυρόδεμα και φέρουσα τοιχοποιία, καταστροφές σε οδικούς άξονες και το λοιπό οδικό δίκτυο, βλάβες σε λιμάνια, βλάβες σε δίκτυα και κρίσιμες υποδομές ενώ γίνεται εκκένωση σχολείων και κτηρίων των δημόσιων υπηρεσιών.
Παρατηρούνται επιπρόσθετα βλάβες μη δομικού χαρακτήρα και επιπτώσεις σε κρίσιμες βιομηχανικές υποδομές.
Όπως διαπιστώνεται η εξέλιξη των επεισοδίων ακολουθεί μία κλιμακωτή διάταξη και εμπλοκή των Επιχειρησιακών Φορέων, των συμπλεκόμενων και του κοινού, γεγονός το οποίο επιτρέπει να αποτυπωθούν σε κάθε στάδιο οι ενέργειες και να αξιολογηθεί σε κάθε βήμα η άσκηση.
Τα μεγέθη των σεισμών σχεδιασμού της άσκησης επιλέχθηκαν λαμβάνοντας υπόψη ένα πλήθος παραμέτρων που οδηγούν σε ένα επίπεδο επιπτώσεων που να είναι διαχειρίσιμες από τους τοπικούς επιχειρησιακούς φορείς, μαζί βεβαίως με μία μικρή συνδρομή από την ηπειρωτική χώρα, προκειμένου να ελεγχθούν, αφενός με οι τοπικοί φορείς, αφετέρου δε οι κεντρικοί φορείς, ως προς τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και την ετοιμότητά τους.
Η επιλογή των επεισοδίων του σεναρίου με βάση τα ανωτέρω προσδίδει στην Άσκηση ένα βασικό στοιχείο απαίτησης σχεδιασμού που είναι η ρεαλιστικότητα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης