Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επίδομα μητρότητας: Άνοιξε η πλατφόρμα για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Επίδομα μητρότητας: Άνοιξε η πλατφόρμα για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες
Από σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, είναι διαθέσιμη η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας

Από σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, είναι διαθέσιμη η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες, ενώ στην ίδια πλατφόρμα θα υποβάλουν πλέον τις αιτήσεις τους και οι μισθωτές.
Η ειδική παροχή χορηγείται για εννέα μήνες και, κατά τη διάρκεια αυτής, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) καταβάλλει μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό (830 ευρώ). Δηλαδή, συνολικά 7.470 ευρώ.
Δικαιούχοι είναι οι μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, καθώς και τα πρόσωπα που υιοθετούν παιδιά.
«Ποτέ άλλοτε οι μητέρες δεν είχαν λάβει τη στήριξη που τους παρέχουμε σήμερα ως Πολιτεία.
Πλέον, μετά τη γέννα, οι μητέρες λαμβάνουν 1.000 ευρώ καθαρά τον μήνα, βάσει του επιδόματος μητρότητας και του επιδόματος γέννησης.
Με αυτό το μέτρο, επιβεβαιώνουμε έμπρακτα ότι αυτό που μας νοιάζει είναι η μητρότητα. Δεν μας νοιάζει, αν η μητέρα είναι μισθωτή, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα. Αυτό που μας νοιάζει είναι η στήριξη της μητρότητας» δηλώνει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος είναι:

– η λήψη του επιδόματος μητρότητας από τον e-ΕΦΚΑ ή, σε περίπτωση υιοθεσίας, η ένταξη του παιδιού στην οικογένεια ή η δημοσίευση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης υιοθεσίας ή αναγνώρισης αλλοδαπής απόφασης υιοθεσίας και
– η ασφαλιστική ενημερότητα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης και καθ’ όλη τη διάρκεια χορήγησης της παροχής.

 Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Εργασία και Ασφάλιση/ Αποζημιώσεις και Παροχές/Ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες.
Σε περίπτωση ύπαρξης ασφαλιστικών οφειλών, η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα μόνο κατόπιν της εξόφλησής τους.
Μετά τους δύο πρώτους μήνες της παροχής, οι δικαιούχοι μπορούν να μεταβιβάσουν έως επτά μήνες αυτής στον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον ιδιωτικό τομέα, με έμμισθη εντολή ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
Mε την επέκταση χορήγησης του δικαιώματος της ειδικής παροχής σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, ολοκληρώνεται η προσπάθεια προστασίας της μητρότητας, ανεξαρτήτως απασχόλησης και σχέσης εργασίας, ενώ, με τη δυνατότητα μεταβίβασης της παροχής κατ’ επιλογή των δικαιούχων στον άλλο γονέα, προστατεύεται συνολικά η γονεϊκότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης