Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι πρέπει να προσέξετε στις νέες φορολογικές δηλώσεις; - Ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για 8,5 εκατ πολίτες

Τι πρέπει να προσέξετε στις νέες φορολογικές δηλώσεις; - Ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για 8,5 εκατ πολίτες
Τι αλλάζει για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες
Ο χρόνος για την υποβολή των δηλώσεων από 8,5 εκατ. φορολογούμενους έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα καθώς τη Δευτέρα 22 Απριλίου η ΑΑΔΕ πρόκειται να ανοίξει την ηλεκτρονική πύλη για τα φυσικά πρόσωπα για να ακολουθήσουν αμέσως μετά οι επιχειρήσεις.
Για πρώτη φορά φέτος 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν χρειαστεί να υποβάλλουν δήλωση καθώς η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από το σύστημα ενώ για περίπου 630.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους τα στοιχεία με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ και δεν θα επιδέχονται σημαντικές αλλαγές.
Αυτό για τους επαγγελματίες σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να δηλώσουν λιγότερα εισοδήματα ή περισσότερες δαπάνες.
Όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται 31 Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.
Στην περίπτωση που ο επιπλέον φόρος εξοφληθεί εφάπαξ χορηγείται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.
Εν όψει της υποβολής των δηλώσεων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές θα έχουν έτοιμες για υποβολή τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος χωρίς να χρειαστεί να συμπληρώσουν τίποτα.
Μάλιστα αν δεν τις έχουν υποβάλει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία – προθεσμία υποβολής, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται αυτόματα στην εκπνοή της προθεσμίας από την ίδια την ΑΑΔΕ.

2. Προσυμπληρωμένο θα είναι ποσό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης για περίπου 730.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και δεν θα μπορούν να παρέμβουν για να τον αλλάξουν.
Βέβαια έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα αλλά ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.
Πάντως όσοι θεωρούν ότι το εισόδημα που έχει υπολογίσει η εφορία είναι υψηλότερο από το πραγματικό μπορούν να το αμφισβητήσουν υποβάλλοντας αίτημα για έλεγχο ή για αντικειμενικούς λόγους στην πλατφόρμα που θα ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

3. Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, απαλλάσσονται από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

4. Όσοι είναι 65 ετών και άνω έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης.

5. Για τους νέους επιτηδευματίες μειώνεται κατά 50% ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής, από το 9% μειώνεται στο 4,5% εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα ήταν το 2023 μέχρι 10.000 ευρώ.

6. Τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας καθώς το τεκμήριο επιβαρύνει τους γονείς.

7. Η κατοικία που νοικιάζουν τα παιδιά – εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν μακριά από το τόπο μόνιμης διαμονής δηλώνεται ως δευτερεύουσα από το γονέα για να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο.

8. Όσοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2023 θα πρέπει, μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχουν εκδώσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

9. Υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση, έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

10. Στις κοινές δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης