Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαμηλής αξιοπιστίας η απόφαση της Standard and Poor’s να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδος κοντά στις ευρωεκλογές

Χαμηλής αξιοπιστίας η απόφαση της Standard and Poor’s να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδος κοντά στις ευρωεκλογές
Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch, DBRS και Moody’s επικαλέστηκαν ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα της Standard and Poor’s τις προηγούμενες εβδομάδες για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να αναβαθμιστεί με όρους προοπτικών πολλώ δεν μάλλον με όρους βαθμολογίας
Η αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδος σε θετικές από σταθερές με προοπτική εντός 24 μηνών να αναβαθμίσει και την πιστοληπτική ικανότητα γεννά πολλά ερωτηματικά αφού… τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε… ήταν παρόμοια με άλλων οίκων αξιολόγησης οι οποίοι δεν προέβησαν σε καμία αλλαγή στις αξιολογήσεις της Ελλάδος.
Η πιστοληπτική ικανότητα παρέμεινε αμετάβλητη στο ΒΒΒ- αλλά η επιχειρηματολογία ήταν σαθρή.
Επικαλέστηκε τις μεταρρυθμίσεις και η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με την χειρότερες βαθμολογίες στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης.
Ενώ επικαλείται ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση κάνει λόγο για τις αλλαγές που σημειώθηκαν αρχές 2024 ότι είναι στοχευμένες και θετικές…
Επικαλέστηκε το Ταμείο Ανάκαμψης και το Next Generation δηλαδή εξωτερικές πηγές να τροφοδοτούν την ανάπτυξη και όχι οι εγχώριες δυνάμεις.
Σχολιάζει την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών αγνοώντας ή παραβλέποντας την ζημιά των 40 και πλέον δισεκ. ευρώ που υπέστη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δηλαδή το ελληνικό κράτος.
Επικαλείται την μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ για να καταδείξει ότι η Ελλάδα ανέκαμψε και βελτιώνει το δημόσιο χρέος το οποίο αδυνατεί να μειώσει σε απόλυτους αριθμούς.

Το εντυπωσιακό στοιχείο…

Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch, DBRS και Moody’s επικαλέστηκαν ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα της Standard and Poor’s τις προηγούμενες εβδομάδες για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να αναβαθμιστεί με όρους προοπτικών πολλώ δεν μάλλον με όρους βαθμολογίας.
Δηλαδή η Fitch αξιολόγησε την Ελλάδα και δεν προέβη σε καμία αλλαγή ενώ αποτίμησε με την ίδια μεθοδολογία τις οικονομικές επιδόσεις.
Να σημειωθεί ότι όλες οι παρεμβάσεις αξιολογήθηκαν, όπως και η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Ο καναδικός οίκος DBRS και ο αμερικανικός οίκος Moody’s επίσης ανέλυσαν τα ίδια δεδομένα και δεν προέβησαν σε καμία αλλαγή.
Η μεθοδολογία αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας ή των προοπτικών είναι σχεδόν πανομοιότυπη σε όλους τους οίκους αξιολόγησης, οπότε 3 οίκοι ήρθαν, είδαν και δεν προέβησαν σε καμία αλλαγή και ξαφνικά η Standard and Poor’s… είδε φως εκεί που δεν υπάρχει….

Η Standard and Poor’s παίζει πολιτικά παιχνίδια

Και στο παρελθόν έχουμε δει την Standard and Poor’s που έχει αναλάβει πολλές δουλειές για το ελληνικό δημόσιο να προβαίνει σε κραυγαλέες κινήσεις.
Θεωρούμε ότι η Standard and Poor’s προέβη σε μια υποστηρικτική προς την κυβέρνηση κίνηση παραμονές των ευρωεκλογών πιστεύοντας ότι θα στείλει ένα μήνυμα ότι οι αμερικανικοί οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης αναγνωρίζουν το ελληνικό οικονομικό θαύμα…
Θεωρούμε ξεκάθαρα ότι η κίνηση της Standard and Poor’s είναι χαμηλής αξιοπιστίας, αφενός γιατί εναντιώνεται στα μοντέλα αξιολόγησης άλλων 3 οίκων αξιολόγησης, αφετέρου γιατί ο χρόνος που το επέλεξε είναι 40 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.
Η Standard and Poor’s ξεκάθαρα παίζει πολιτικά παιχνίδια αλλά για την ώρα δεν τόλμησε να αλλάξει την βαθμολογία γιατί θα έχανε κάθε ίχνος σοβαρότητας.

Συμπέρασμα

Θεωρούμε ότι υπάρχουν κίνητρα και ελατήρια πίσω από την απόφαση της Standard and Poor’s και όταν ένας οίκος αξιολόγησης θεωρεί το 2% αύξηση του ΑΕΠ θαύμα… πιστεύουμε ότι έχει χαθεί το μέτρο της σοβαρότητας όταν μάλιστα οι εσωτερικές δυνάμεις είναι σε αδράνεια και ακόμη η Ελλάδα υποστηρίζεται από κεφάλαια της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης