Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fed: Καταστροφικό σενάριο η ταχεία μείωση των επιτοκίων, επίμονος ο πληθωρισμός – Σε ιστορικά υψηλά η μόχλευση των Hedge Funds

Fed: Καταστροφικό σενάριο  η ταχεία μείωση των επιτοκίων, επίμονος ο πληθωρισμός – Σε ιστορικά υψηλά η μόχλευση των Hedge Funds
«Ο κίνδυνος επίμονων πληθωριστικών πιέσεων που θα οδηγήσουν σε μια πιο περιοριστική από την αναμενόμενη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής παρέμεινε ο πιο συχνά αναφερόμενος κίνδυνος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Fed στην εξαμηνιαία Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα
Η μάχη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι πλέον χαμένη και σταδιακά η Fed κόβει την όρεξη της αγοράς όσον αφορά τις μειώσεις επιτοκίων στις οποίες θα προχωρήσει εντός του 2024.
Και δίνει ένα σήμα στην πολιτική ηγεσία να μην ασκεί περαιτέρω πιέσεις για την ταχεία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής υπαγορευμένη από τον εκλογικό κύκλο καθώς μια ταχεία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα αυξήσει τους κινδύνους για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. 
«Ο κίνδυνος επίμονων πληθωριστικών πιέσεων που θα οδηγήσουν σε μια πιο περιοριστική από την αναμενόμενη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής παρέμεινε ο πιο συχνά αναφερόμενος κίνδυνος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Fed στην εξαμηνιαία Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024.
Η έκθεση περιλαμβάνει αποτελέσματα από μια έρευνα συμμετεχόντων στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς και την αξιολόγηση κινδύνων από την κεντρική τράπεζα σε τέσσερις βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αποτιμήσεων περιουσιακών στοιχείων, του δανεισμού από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, της μόχλευσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα και των κινδύνω για τις συνθήκες δανεισμού. 
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-20_180814.png
Ιστορικά υψηλή η μόχλευση των hedge funds

Ο τραπεζικός τομέας «παρέμεινε υγιής και ανθεκτικός συνολικά και οι περισσότερες τράπεζες συνέχισαν να αναφέρουν επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας πολύ πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις» από την δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης τον Οκτώβριο, έγραψε η Fed στην έκθεσή της.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα επισήμανε ότι «τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η μόχλευση των hedge fund αυξήθηκε σε ιστορικά υψηλά, κυρίως λόγω του δανεισμού από τα μεγαλύτερα hedge funds».
Οι αμερικανικές υπηρεσίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μόχλευση που συνδέεται με τα hedge funds.
Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Gary Gensler, δήλωσε ότι ανησυχεί για το «πού συναντώνται ο τραπεζικός και ο μη τραπεζικός τομέας».
Οι απώλειες από δάνεια για ακίνητα γραφείων, που δέχθηκαν πιέσεις εν μέσω της αύξησης της εξ αποστάσεως εργασίας τα τελευταία χρόνια, θεωρήθηκαν λιγότερο απειλητικές τώρα από πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση της Fed, η οποία διεξήχθη στην αρχή του 2024.
Επίσης η Fed ανέφερε ότι οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών παραμένουν υγιείς, αλλά επέστησε την προσοχή στα νοικοκυριά με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-20_180837.png

«Οι ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν σταθερά μαξιλάρια ρευστότητας από τα μετοχικά χαρτοφυλάκια και πολλά νοικοκυριά συνέχισαν να επωφελούνται από πληρωμές χαμηλότερων επιτοκίων που σχετίζονται με αναχρηματοδότηση ή τις αγορές κατοικιών πριν από αρκετά χρόνια», ανέφερε η Fed.
«Τούτου λεχθέντος, ορισμένοι δανειολήπτες συνέχισαν να είναι οικονομικά πιεσμένοι και οι καθυστερήσεις δανείων ΙΧ και πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν».
Η κεντρική τράπεζα είπε ότι ορισμένες μικρότερες τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πιέσεις από απώλειες σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού επιτοκίου.
Η Fed και άλλες χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές πέρυσι αντιμετώπισαν την κατάρρευση αρκετών περιφερειακών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank.
Η Fed τόνισε αρκετά τρωτά σημεία στις αγορές κεφαλαίου, ιδιαίτερα μεταξύ των μικρότερων τραπεζών και ορισμένων money market mutual funds, και είπε ότι η ρευστότητα στη αγορά ομολόγων βρισκόταν στο χαμηλό όριο του ιστορικού της εύρους.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-20_180911.png
Αγορά ομολόγων 

«Οι συνθήκες στην αγορά ομολόγων φαίνεται να εγκυμονούν κινδύνους και θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους κραδασμούς» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η περιορισμένη ικανότητα ή η απροθυμία των χρηματιστηριακών διαπραγματευτών να παρέμβουν στην αγορά κατά τη διάρκεια μίας περιόδου πίεσης παραμένει διαρθρωτική ευπάθεια.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι σύντομα θα επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο μειώνουν τον ισολογισμό της Fed.
Μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε στη διασφάλιση άφθονης ρευστότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές ενώ βέβαια όπως έχουν παρατηρήσει παράγοντες της αγοράς πρόκειται για στην ουσία για εάν μόνομο μηχανισμό διάσωσης του τραπαζικού τομέα .
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-20_181023.png
Περιοχές κινδύνου

Η έκθεση επικεντρώνεται σε τέσσερις τομείς κινδύνου.
Αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων: Οι αποτιμήσεις αυξήθηκαν σε επίπεδα κοντά σε ιστορικά επίπεδα και ήταν υψηλές σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη.
Οι τιμές των κατοικιών συνέχισαν επίσης να αυξάνονται και ήταν υψηλές σε σύγκριση με τα θεμελιώδη.
Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων υποχώρησαν εν μέσω ασθενούς ζήτησης για χώρους γραφείων.
Δανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών: Οι ισολογισμοί επιχειρήσεων και νοικοκυριών παρέμειναν ισχυροί.
Το επιχειρηματικό χρέος μειώθηκε από πέρυσι αλλά είναι υψηλό.
Το χρέος των νοικοκυριών ήταν μέτριο.
Μόχλευση στον χρηματοπιστωτικό τομέα: Το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε υγιές και ανθεκτικό και οι τράπεζες ανέφεραν επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.
Ορισμένες τράπεζες παρουσίασαν σημαντικές απώλειες σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού επιτοκίου και ορισμένες τράπεζες με έκθεση σε εμπορικά ακίνητα παρουσίασαν σημαντικές πιέσεις στην ρευσότητά τους.
Κίνδυνοι όσον αφορά τη ρευστότητα: Τα επίπεδα ρευστότητας στις περισσότερες τράπεζες των ΗΠΑ παρέμεινε υψηλά.
Ορισμένες τράπεζες είδαν πιέσεις χρηματοδότησης και διαρθρωτικές ευπάθειες παρέμειναν σε ορισμένες αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.
Τα money market funds παρέμειναν ιδιαίτερα ευάλωτα στις καταρρεύσεις τραπεζών.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-20_181142.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης