Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Ύμνοι» Scope: Ευνοϊκό το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ενώ η Ευρωζώνη απειλείται από τα ελλείμματα

«Ύμνοι» Scope: Ευνοϊκό το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ενώ η Ευρωζώνη απειλείται από τα ελλείμματα
Προβλήματα στη ζώνη του ευρώ διαπιστώνει (και) η Scope
Σχετικά Άρθρα
«Καμπανάκι» για τα υψηλά δημοσιονομικό ελλείμματα στην Ευρωζώνη χτυπά η Scope Ratings, αναφερόμενη κυρίως στις μεγάλες οικονομίες του μπλοκ.
«Ανησυχούμε για τις υπερχρεωμένες χώρες με μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα και τις κυβερνήσεις που λειτουργούν σε εξαιρετικά κατακερματισμένα πολιτικά περιβάλλοντα και αγωνίζονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις», σχολιάζει σε έκθεσή του ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης.
Όπως σημειώνει, χώρες που είχαν πληγωθεί από την κρίση όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος έχουν εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας της ΕΕ, με αποτέλεσμα ευνοϊκότερες μακροοικονομικές συνθήκες.
Ωστόσο, δεν έχουν χρησιμοποιήσει όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ τόσο αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια χαλαρής νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσουν τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο -που η Scope αξιολογεί με αρνητική προοπτική (outlook). «Τα κυβερνητικά σχέδια που στοχεύουν μόνο στη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους στους σημερινούς αυξημένους δείκτες, υποδηλώνουν ότι το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται όποτε εμφανιστεί η επόμενη κρίση. Η πρόσφατη επί τα χείρω αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας στο 5,5% του ΑΕΠ για το 2023, αμφισβητεί περαιτέρω το σχέδιο εξυγίανσης της κυβέρνησης, το οποίο μπορεί να απαιτήσει πρόσθετες εξοικονομήσεις περίπου 50 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ, τα επόμενα χρόνια των προεδρικών εκλογών του 2027.
Ομοίως, ελλείψει αλλαγών πολιτικής στο Βέλγιο μετά τις ομοσπονδιακές και περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου, αναμένουμε ότι το Βέλγιο θα καταγράψει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρώπη, ξεπερνώντας το 5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα οδηγήσει σε μια σταθερά αυξανόμενη τροχιά χρέους και το τρίτο υψηλότερο επίπεδο δημόσιου χρέους στην Ευρώπη έως το 2028, μετά την Ελλάδα και την Ιταλία».
«Το δύσκολο πλαίσιο για τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ πηγάζει από τρεις προκλήσεις: μέτρια ανάπτυξη, υψηλό δημόσιο χρέος και αυξανόμενες πληρωμές τόκων, που συμπίπτουν με πιέσεις για υψηλότερες δαπάνες και επενδύσεις που προορίζονται κυρίως για τις συντάξεις, το περιβάλλον και την άμυνα».
Μαζί, αυτές οι τάσεις θα επιβαρύνουν τους δημοσιονομικούς προϋπολογισμούς κατά περίπου 3%-4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο τα επόμενα χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει σημαντικές επενδυτικές ανάγκες για να καταστεί ουδέτερος ως προς τον άνθρακα έως το 2050, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 0,5% έως 1,0% του ΑΕΠ ετησίως μόνο για τον δημόσιο τομέα, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το δημόσιο χρέος είναι υψηλότερο στο σύνολο και οι δημοσιονομικές ανισότητες μεταξύ των κρατών της ζώνης του ευρώ έχουν διευρυνθεί μετά τις κρίσεις. Η διαφορά αναλογίας χρέους μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας αυξήθηκε από 38 εκατοστιαίες μονάδες το 2019 σε σχεδόν 50 εκατοστιαίες μονάδες, σε αντίθεση με τη σχεδόν μηδενική διαφορά μεταξύ του 1992 (όταν υπογράφηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ) και του 2012, το αποκορύφωμα της κρίσης στη ζώνη του ευρώ.
«Τα διαφορετικά επίπεδα δημόσιου χρέους συνεπάγονται διαφορετικές ικανότητες αντιμετώπισης του επόμενου σοκ. Τέτοιες αποκλίνουσες δημοσιονομικές θέσεις μπορεί να περιπλέξουν τις συζητήσεις σχετικά με τη μελλοντική αλληλεγγύη και τον επιμερισμό του δημοσιονομικού κινδύνου, ειδικά σε περίπτωση κλυδωνισμών για τη συγκεκριμένη χώρα και όχι για ολόκληρη την περιοχή», καταλήγει η Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης