Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταπέλτης ο CEO του μεγαλύτερου κρατικού fund στον κόσμο: Οι Ευρωπαίοι δεν είναι σαν τους Αμερικανούς, είναι τεμπέληδες

Καταπέλτης ο CEO του μεγαλύτερου κρατικού fund στον κόσμο: Οι Ευρωπαίοι δεν είναι σαν τους Αμερικανούς, είναι τεμπέληδες
Οι αμερικανικές εταιρείες ξεπερνούν τους ευρωπαίους ανταγωνιστές… είπε ο Nicolai Tangen, διευθύνων σύμβουλος αμοιβαίου κεφαλαίου 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων
Λιγότερο σκληρά εργαζόμενη, λιγότερο φιλόδοξη, πιο ρυθμισμένη και λιγότερο παραγωγική είναι η Ευρώπη, σύμφωνα με το αφεντικό του γιγαντιαίου πετρελαϊκού fund της Νορβηγίας, με το χάσμα μεταξύ των δύο ηπείρων να διευρύνεται.
Ο Nicolai Tangen, διευθύνων σύμβουλος του αμοιβαίου κεφαλαίου 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε στους Financial Times ότι είναι «ανησυχητικό» το γεγονός ότι οι αμερικανικές εταιρείες ξεπερνούν τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους στην καινοτομία και την τεχνολογία, με αποτέλεσμα την τεράστια υπεραπόδοση των αμερικανικών μετοχών την περασμένη δεκαετία.
«Υπάρχει ζήτημα νοοτροπίας όσον αφορά την αποδοχή λαθών και κινδύνων. Καταρρέεις στην Αμερική, έχεις άλλη μια ευκαιρία.
Στην Ευρώπη, είσαι νεκρός» είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης διαφορά «στο γενικό επίπεδο φιλοδοξίας.
Δεν είμαστε πολύ φιλόδοξοι.
Θα πρέπει να είμαι προσεκτικός όταν μιλάω για ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, αλλά οι Αμερικανοί δουλεύουν σκληρότερα».
Οι απόψεις του Tangen είναι σημαντικές καθώς το πετρελαϊκό fund είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, κατέχοντας κατά μέσο όρο το 1,5% κάθε εισηγμένης παγκοσμίως και το 2,5% κάθε ευρωπαϊκής εισηγμένης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αμερικανικές συμμετοχές της αυξήθηκαν την τελευταία δεκαετία, ενώ οι ευρωπαϊκές της μειώθηκαν.
Οι αμερικανικές μετοχές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των μετοχών του fund σε σύγκριση με 32% το 2013.
Η κορυφαία ευρωπαϊκή χώρα —το Ηνωμένο Βασίλειο— αντιπροσώπευε το 15% του χαρτοφυλακίου μετοχών της πριν από μια δεκαετία, αλλά μόλις το 6% πέρυσι.
Ερωτηθείς εάν οι άνθρωποι του ταμείου ανησυχούν για το αποτέλεσμα των φετινών προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, όπου ο Donald Trump επιδιώκει να εκδιώξει τον Τζο Μπάιντεν από τον προεδρικό θώκο, ο Tangen απάντησε: «Ναι».
Και πρόσθεσε: «Αλλά μάλλον δεν θα έπρεπε να πω πολλά για αυτό.
Απλώς επενδύουμε στην Αμερική σε μεγάλες εταιρείες μακροπρόθεσμα.
Η εκλογή Trump δεν θα έχει καμία επίπτωση στον τρόπο κατανομής των κεφαλαίων μας.
Έχουμε σχεδόν τα μισά περιουσιακά στοιχεία στην Αμερική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης