Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα 4 προγράμματα Στέγης για νέα ζευγάρια και ευάλωτες ομάδες - Ποιοι κερδίζουν σπίτι ή χαμηλό ενοίκιο

Τα 4 προγράμματα Στέγης για νέα ζευγάρια και ευάλωτες ομάδες - Ποιοι κερδίζουν σπίτι ή χαμηλό ενοίκιο
Οι όροι και οι προϋποθέσεις
Σε πλήρη εξέλιξη και σε διάφορα στάδια βρίσκεται η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης μέσω τεσσάρων προγραμμάτων, ενώ στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει για το Ανακαινίζω-Νοικιάζω έχουν υποβληθεί πάνω από 650 αιτήσεις δικαιούχων που θα επιδοτηθούν άμεσα με 2.000 ευρώ στο χέρι, προκειμένου να ανακαινίσουν με χαριστικό το 40% της επιδότησης, διαμερίσματα και σπίτια προς ενοικίαση σε ευάλωτες ομάδες.
Το πρόγραμμα « Ανακαινίζω – Νοικιάζω» συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ προβλέπει την επιδότηση εργασιών λειτουργικής ανακαίνισης περίπου 12.500 κατοικιών που είναι δηλωμένα στο Ε 2 ως κενά την τελευταία τριετία.
Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ολοκλήρωσε τις σχετικές διαδικασίες και την Δευτέρα θα ανοίξει στο gov.gr η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.
Η Σοφία Ζαχαράκη πέρασε από τη βουλή ευνοϊκή τροποποίηση στο αρχικό πρόγραμμα δίνοντας τη δυνατότητα προκαταβολής έως του μισού της επιδότησης.
Στο πρόγραμμα προβλέπεται επιδότηση του 40% για μέγιστο ποσό δαπάνης 10.000 ευρώ για υλικά και εργασίες, ενώ σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί το οικογενειακό εισόδημα του ενδιαφερόμενου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 40.000 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση που θα εκδοθεί:

1. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές με ποσοστό κυριότητας/επικαρπίας ακόμη και ίσο του 50%, ενώ μέχρι πρότινος προβλεπόταν το ποσοστό αυτό έπρεπε να είναι μεγαλύτερο του 50% επί του ακινήτου.
2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένα ακίνητό του με την υποβολή της αίτησης συμμετοχής ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών του taxisnet στο gov.gr
3. Το ακίνητο πρέπει να είναι έως 100 τετραγωνικά να βρίσκεται σε αστική περιοχή, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.
4. Η συνολική ακίνητη περιουσία ενδιαφερόμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
5. Αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.

Το ακίνητο μετά την ανακαίνιση υποχρεωτικά πρέπει να διατεθεί σε μακροχρόνια μίσθωση για μια τριετία.
Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος καθίσταται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
Η ΔΥΠΑ μετά την υποβολή της αίτησης θα προχωράει σε όλες τις απαιτούμενες διασταυρώσεις σχετικά με το ακίνητο και τα περιουσιακά στοιχεία του ενδιαφερόμενου και θα εκδίδεται αυτόματα επί της αίτησης, είτε εγκριτική είτε απορριπτική απόφαση, με σχετική αιτιολογία προς ενημέρωση του αιτούντος.
Μετά την έγκριση της αίτησης, θα εκταμιεύεται στον ενεργό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο δικαιούχος, η προκαταβολή της επιδότησης, η οποία ανέρχεται στο 50% επί του προϋπολογιζόμενου ποσού επιδότησης.
Η πληρωμή των επιλέξιμων δαπανών πραγματοποιείται υποχρεωτικά και αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε βάθος έξι μηνών από την ημερομηνία έγκρισης σε διαφορετική περίπτωση η προκαταβολή ανακαλείται και αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
Στις επιλέξιμες δαπάνες εντάσσονται μεταξύ άλλων:
- ανακαίνιση χώρων μπάνιου, ειδών υγιεινής ή χώρων κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών,
- αντικατάσταση ή επισκευή ερμαρίων, αντικατάσταση δαπέδων, αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση ή επισκευή δομικών στοιχείων, επιχρισμάτων, πλακιδίων, χρωματισμών και λοιπές αντίστοιχες εργασίες.
- Ακόμη εντάσσονται οι ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ για τις οικοδομικές εργασίες ανακαίνισης και επισκευής, αλλά και οι δαπάνες υπηρεσιών μηχανικού για τυχόν εκδόσεις αδειών ή εκπόνησης μελετών ή έκδοσης πιστοποιητικών.
Η Δ.ΥΠ.Α. έχει τη δυνατότητα διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων, τόσο προληπτικά, όσο και κατασταλτικά, με σκοπό την τήρηση των διαδικασιών και όρων του προγράμματος.
Ως προς το κριτήριο της διάρκειας της εκμίσθωσης του ακινήτου, η Δ.ΥΠ.Α. διενεργεί ελέγχους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν διακοπεί η εκμίσθωση, ο δικαιούχος έχει την δυνατότητα εντός τριών μηνών να υπογράψει νέα εκμίσθωση με το εναπομείναν χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει έως δυο φορές.

Πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής

Στο άλλο πρόγραμμα που τρέχει και αφορά κτίρια για «Κοινωνική Αντιπαροχή» ήδη έχουν «στοιχειοθετηθεί» η πρώτη λίστα που αφορά δημόσια κτίρια.
Επ΄ αυτό αναμένεται να βγει υπουργική απόφαση από την κ. Ζαχαράκη, που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της κοινωνικής αντιπαροχής, ενώ ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος για τη στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων όταν καλούνται να υπηρετήσουν σε περιοχές εκτός του τόπου κατοικίας τους.
Με βασικές προτεραιότητες του υπουργείου, πρώτο στη σειρά έρχεται η εκμετάλλευση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού, η παράδοση των οικισμών στα Γρεβενά και τα Γιαννίτσα, αλλά και των 120 κενών διαμερισμάτων που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.
Το νέο πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή», αναμένεται να ενισχύσει τη στεγαστική πολιτική.
Σε αυτό το πλάνο εντάσσονται 11 οικόπεδα που έχουν οικοδομική άδεια σε Κηφισιά, Παιανία, Μαρούσι, αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως Λάρισα, Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες, Χαλκιδική και Ξάνθη.
Παράλληλα με τα κτίρια του Ολυμπιακού χωριού, αναμένεται να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο, με αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις, ενώ ανάδοχος του έργου αναμένεται να βρεθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, που θα τρέξει όλη τη διαδικασία στο τέλος του 2024.
Ο ανάδοχος μάλιστα θα πληρώνει ένα μηνιαίο μίσθωμα στη ΔΥΠΑ, το οποίο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα.
Πρόκειται για μία σύμβαση κατασκευής και αξιοποίησης, χωρίς να δεσμεύονται κεφάλαια της ΔΥΠΑ για την κατασκευή.
Πώς θα λειτουργεί η σύμπραξη Δημοσίου και τεχνικών εταιρειών

Η βασική φιλοσοφία, είναι ότι οι φορείς του Δημοσίου (ΔΥΠΑ και άλλοι) θα εισφέρουν αδόμητες και αναξιοποίητες εκτάσεις στις οποίες οι τεχνικές εταιρίες κατόπιν διαγωνισμού θα αναλάβουν να κατασκευάσουν σπίτια και καταστήματα με βάση τις προδιαγραφές που θα ορίζονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού.
Οι εταιρείες θα αποπληρώνονται από την εκμετάλλευση των ακινήτων αλλά θα έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν ένα ποσοστό των κατοικιών με χαμηλά ενοίκια στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής. Επίσης ο φορέας του Δημοσίου θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων. Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού καθώς δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης. Στόχος είναι η στέγαση των δικαιούχων σε ποιοτικά ακίνητα αλλά και η διασφάλιση ότι το πρόγραμμα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα.


Πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Το πρόγραμμα «τρέχει» από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφορά στην αγορά διαμερισμάτων μέσω τραπεζικού δανεισμού με χαμηλότοκα επιτόκια από νέα ζευγάρια με επιδοτούμενο από την ΔΥΠΑ επιτόκιο.
Η χρηματοδότησή του συγκεκριμένου προγράμματος (750 εκ. ευρώ από ΔΥΠΑ και 750 από τράπεζες) έχει καλυφθεί για τη φετινή χρονιά.
Οι δικαιούχοι του προγράμματος πρέπει να είναι μέχρι 39 ετών.
Μέχρι και σήμερα έχουμε 4.271 εκταμιεύσεις 412.810.735,66 € και 4.947 συμβάσεις 478.403.068,74€
Στο τέλος της χρονιάς 9. 820 ζευγάρια άρα πάνω από 20.000 δικαιούχοι θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης