Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τουρκία: Διαπραγματεύεται με την Exxon Mobil συμφωνία πολλών δισ. δολ. για την αγορά LNG

Τουρκία: Διαπραγματεύεται με την Exxon Mobil συμφωνία πολλών δισ. δολ. για την αγορά LNG
Η Τουρκία, η οποία διαθέτει ελάχιστο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, καθώς και από το υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αλγερία, το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νιγηρία
Σχετικά Άρθρα
Σε ισχυρό παίκτη στο παιχνίδι της αναδιάταξης των αλυσίδων εφοδιασμού ενεργειακών πόρων αναδεικνύεται η Τουρκία καθώς εκμεταλλεύεται με τον πιο πρόσφορο για εκείνη τρόπο την ευρωπαϊκή…. τρέλα για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και την πρόσφατη επιβολή κυρώσεων.
Στοχεύει να καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόσμος μεταξύ ανατολής και δύσης μέσα από τη διαφοροποίηση της προσφοράς.
Στο πλαίσιο αυτό η Άγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό Exxon Mobil για μια συμφωνία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, ανέφεραν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους την Κυριακή 29 Απριλίου 2024.
Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «νέο χαρτοφυλάκιο ενεργειακού εφοδιασμού» που θα την κάνει να εξαρτάται λιγότερο από έναν μόνο εταίρο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Alparslan Bayraktar σε συνέντευξή του στους FT.
Η Τουρκία θα εξασφαλίσει έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως μέσω μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας που συζητείται με την Exxon, δήλωσε ο Bayraktar, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα μπορούσε να έχει ισχύ για μια δεκαετία.

Οι όροι της συμφωνίας

Συμπλήρωσε επίσης ότι οι εμπορικοί όροι της συμφωνίας με την Exxon βρίσκονται ακόμη υπό διαπρεγμάτευση.
Η εν λόγω συμφωνία της Τουρκίας με την Exxon έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη μειώνονται, καθώς η Ευρώπη αυξάνει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου από παγκόσμιους παραγωγούς για να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου από αγωγούς ως απάντηση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Οι ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 1,9% σε 15,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Η Τουρκία, η οποία διαθέτει ελάχιστο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, καθώς και από το υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αλγερία, το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νιγηρία.

Οι Τούρκοι ετοιμάζουν αγωγό φυσικού αερίου στην Θράκη

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πρόσφατα το Banking news, ο διευθυντής της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TBNG δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία χαιρετίζει την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο, το κλείσιμο του διαμετακομιστικού διαδρόμου της Ουκρανίας και είναι έτοιμη να κατασκευάσει κόμβο φυσικού αερίου στη Θράκη τα επόμενα δύο χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης