Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Δικάζονται οι ύποπτοι για την υπόθεση Reichsbuerger με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας

Γερμανία: Δικάζονται οι ύποπτοι για την υπόθεση Reichsbuerger με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας
Η ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο μεγίστης ασφαλείας στη Στουτγάρδη σηματοδοτεί την έναρξη τριών μαραθώνιων δικών 27 συνολικά ατόμων
Εννέα άνδρες δικάζονται τη Δευτέρα (29 Απριλίου) στη Γερμανία με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, της απόπειρας δολοφονίας και το σχεδιασμό βίαιου πραξικοπήματος με στόχο την εγκαθίδρυση ενός αριστοκράτη ως εθνικού ηγέτη και την επιβολή στρατιωτικού νόμου.
Η ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο μεγίστης ασφαλείας στη Στουτγάρδη σηματοδοτεί την έναρξη τριών μαραθώνιων δικών 27 συνολικά ατόμων που κατηγορούνται για συνωμοσία που αποτράπηκε από τις αρχές στα τέλη του 2022. Αθροιστικά οι δίκες αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες νομικές διαδικασίες στη γερμανική ιστορία.
Η δίκη της Δευτέρας επικεντρώνεται σε εννέα υπόπτους, μέλη της ομάδας Reichsbuerger (Πολίτες του Ράιχ), οι οποίοι φέρονται να είχαν ως στόχο να επιβάλουν σκληρό στρατιωτικό νόμο στη Γερμανία μετά την πραγματοποίηση πραξικοπήματος.
Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της χώρας Verfassungsschutz έθεσε τους Reichsbuergers υπό παρακολούθηση το 2016, οι οποίοι, σύμφωνα με την ίδια, αριθμούν περίπου 21.000 άτομα και δεν αναγνωρίζουν τη σημερινή Γερμανία ως νόμιμο κράτος.
Η πολιτική ηγεσία της ομάδας που δικάζεται, με επικεφαλής τον επενδυτή ακινήτων Heinrich XIII Prinz Reuss – γόνο μιας εξοστρακισμένης δυναστείας πλέον – θα παραστεί στο δικαστήριο της Φρανκφούρτης τον επόμενο μήνα, ενώ μια άλλη ομάδα υπόπτων, μεταξύ των οποίων και ένας αστρολόγος, δικάζεται τον Ιούνιο στο Μόναχο.
Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο σχολαστικός σχεδιασμός των υπόπτων και τα αποθέματα πυροβόλων όπλων και μετρητών δείχνουν ότι αποτελούσαν πραγματικό κίνδυνο.
«Σχεδίαζαν να διεισδύσει μια ένοπλη ομάδα στο κτίριο του κοινοβουλίου στο Βερολίνο, να συλλάβουν νομοθέτες και να ρίξουν το σύστημα», γράφουν χαρακτηριστικά. «Καταλάβαιναν ότι η κατάληψη της εξουσίας θα συνεπαγόταν τη δολοφονία ανθρώπων».
Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους υπόπτους ή με τους δικηγόρους τους για σχόλια την Κυριακή, καθώς οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες.
Ένας από αυτούς που δικάζονται τη Δευτέρα, ο οποίος αναφέρεται στα έγγραφα της δίκης ως Markus L., πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά έναν αστυνομικό ενώ αντιστεκόταν στη σύλληψη του, λένε οι εισαγγελείς.
Οι εννέα είχαν αποθηκεύσει 500.000 ευρώ σε μετρητά μαζί με 380 όπλα, 350 μαχαίρια και περίπου 148.000 σφαίρες.
Οι Reichsbuergers πιστεύουν ότι είναι πολίτες μιας παλαιότερης Γερμανίας – συνήθως του Γερμανικού Ράιχ πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο – την οποία έχει σφετεριστεί η σημερινή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία.
Βασίζουν τις πεποιθήσεις τους στην ιδέα ότι μια ξένη «Συμμαχία», συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, είναι έτοιμη να τους βοηθήσει να εκθρονίσουν ένα παράνομο «βαθύ κράτος» που κατέχει τα αξιώματα της Γερμανίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Αυτοί οι μαχητικοί Reichsbuerger καθοδηγούνται από το μίσος για τη δημοκρατία μας», δήλωσε την Κυριακή η υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser. «Θα συνεχίσουμε την καταστολή μας μέχρι αυτές οι μαχητικές δομές να εξαρθρωθούν πλήρως και να συντριβούν».
Οι Reichsbuergers έχουν αρκετά κοινά στοιχεία και εν μέρει εμπνέονται από παρόμοια κινήματα κυρίαρχων πολιτών ή το κίνημα QAnon στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, όπου παρόμοιες θεωρίες για ένα «βαθύ κράτος» βοήθησαν να τροφοδοτηθεί η έφοδος της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον.
Οι δικαστές έχουν προγραμματίσει τις ακροάσεις στην υπόθεση της Στουτγάρδης μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, αλλά δεδομένης της πολυπλοκότητας της υπόθεσης και του αριθμού των μαρτύρων και των υπόπτων, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο, ενδεχομένως και για αρκετά χρόνια.
Η τελευταία ανάλογη δίκη, εναντίον μελών της ακροδεξιάς συμμορίας του Εθνικοσοσιαλιστικού Υπόγειου Στρατού που δολοφόνησε 10 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Τούρκοι, διήρκεσε πέντε χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης