Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ουκρανικός εφιάλτης θα ενταφιάσει το αμερικανικό όνειρο - Η ήττα του Zelensky παρασέρνει την αυτοκρατορία των ΗΠΑ σε άβυσσο

Ο ουκρανικός εφιάλτης θα ενταφιάσει το αμερικανικό όνειρο - Η ήττα του Zelensky παρασέρνει την αυτοκρατορία των ΗΠΑ σε άβυσσο
Απίστευτο ντόμινο πολιτικοοικονομικών συνεπειών θα προκαλέσει η ήττα της Ουκρανίας σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Rodney Shakespeare
Το Κίεβο αποκάλυψε ότι διαπραγματεύεται με την Ουάσιγκτον για ένα νέο και φιλόδοξο πακέτο βοήθειας που θα παρέχει στην Ουκρανία στρατιωτική, οικονομική και πολιτική υποστήριξη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030.
Αναλύοντας τη διαφαινόμενη συμφωνία ασφαλείας μακράς πνοής μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ, ο οικονομολόγος και συγγραφέας Dr. Rodney Shakespeare εξηγεί γιατί η ιδέα θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της οικονομικής αυτοκρατορίας των ΗΠΑ.
Ο Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε την Κυριακή 28/4 ότι το Κίεβο συνομιλεί με τους Αμερικανούς χορηγούς του για την εξασφάλιση «συγκεκριμένων επιπέδων υποστήριξης για φέτος και για τα επόμενα δέκα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης στρατιωτικής, οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης, καθώς και κοινής παραγωγής όπλων».
«Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να είναι πραγματικά υποδειγματική και να αντικατοπτρίζει τη δύναμη της αμερικανικής ηγεσίας. Είμαι ευγνώμων τόσο στην ομάδα μας όσο και στην ομάδα της αμερικανικής πλευράς για την πρόοδο στη σύνταξη της συμφωνίας», τόνισε σχετικά ο Ουκρανός πρόεδρος σε βίντεό του, που αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι του στο Telegram.
Η νέα διμερής συμφωνία ασφαλείας αναμένεται να είναι η πιο «ισχυρή» που έχει ήδη υπογράψει ή σχεδιάζει να υπογράψει το Κίεβο με οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο Zelensky.
Πάντως, το περιεχόμενο του νέου σχεδίου δεκαετούς συμφωνίας παραμένει άγνωστο προσώρας.
Οι διαπραγματεύσεις λέγεται ότι ξεκίνησαν πριν από περίπου μία εβδομάδα.
Το Κίεβο έχει ήδη υπογράψει μια σειρά από σε μεγάλο βαθμό συμβολικά πολυετή σύμφωνα ασφαλείας με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Φινλανδίας, δεσμεύοντας μάλιστα, την τελευταία να παρέχει στην Ουκρανία πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, εκπαιδευτική υποστήριξη εν μέσω του πολέμου των ... νατοϊκών δορυφόρων εναντίον της Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή, σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο τη Δευτέρα 29/4, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ανακοίνωσε σχέδια για «μια σημαντική, πολυετή οικονομική δέσμευση για τη διατήρηση της υποστήριξής μας» σε επίπεδο ΝΑΤΟ, κάνοντας γνωστό ότι οι σύμμαχοι «έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για μεγαλύτερο ρόλο του ΝΑΤΟ στον συντονισμό, τη βοήθεια και την εκπαίδευση σε τομείς ασφάλειας για την Ουκρανία».

Ανάχωμα στον Trump και στην ... κατάρρευση του ουκρανικού στρατού η πολυετής συμφωνία ασφαλείας ΝΑΤΟ

Η Συμμαχία άρχισε να καταρτίζει σχέδια για ένα προτεινόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας πενταετούς διάρκειας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο στις αρχές Απριλίου, με σκοπό να επιτρέψει τη συνέχιση της σύγκρουσης με τη Ρωσία, ακόμη και αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump επιστρέψει στην εξουσία και διακοπεί οποιαδήποτε των ΗΠΑ προς το Κίεβο - σε μια πιθανή προσπάθεια να πιέσει το τελευταίο σε διαπραγματεύσεις.
Το Sputnik έχει ήδη αναλύσει το προτεινόμενο πολυετές πακέτο χρηματοδότησης των ΗΠΑ που ανακοίνωσε ο Zelensky από άποψη ασφαλείας, με τον πρώην αναλυτή του Πενταγώνου David Pyne να εξηγεί ότι η ιδέα μπορεί να υποδηλώνει ότι ο στρατός της Ουκρανίας πλησιάζει σε επικείμενη κατάρρευση και ότι το καθεστώς Zelensky αναζητά απεγνωσμένα μια επείγοντα μέτρα για να αποδράσει από μια ολοκληρωτική ήττα.

Στην αρχή ουκρανική ήττα και στο βάθος η ... κατάρρευση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας

Αλλά και από οικονομική άποψη, ούτε το Κίεβο ούτε η Ουάσιγκτον έχουν τα μακροπρόθεσμα μέσα για να συνεχίσουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία επ' άπειρον, επισημαίνει ο Rodney Shakespeare, επισκέπτης καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Trisakti στην Ινδονησία και συνιδρυτής της Κίνησης Global Justice.
Στην περίπτωση της Ουκρανίας, «η απώλεια πλουτοπαραγωγικών πηγών στην ανατολική Ουκρανία, η ραγδαία αποδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού και οι αρρυθμίες που προκλήθηκαν από τον πόλεμο, θα έχουν ως άμεση συνέπεια την μετατροπή της ουκρανικής οικονομίας σε ένα κάλαθο των αχρήστων.
«Είναι πλέον πολύ πιθανό να υπάρξει σύντομα μια τεράστια στρατιωτική (και συνακόλουθη οικονομική και πολιτική) κατάρρευση», πιστεύει ο καθηγητής, εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο των δορυφόρων σε μια κατάσταση όπου η Ουκρανία δεν υπάρχει πλέον στη σημερινή της μορφή» ενώ ακόμα και «παραμείνει σε αυτήν», γίνεται «μια περιοχή που απαιτεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια».
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τόσο οι βραχυπρόθεσμες όσο και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, υπογραμμίζει ο Shakespeare, σημειώνοντας ότι οι «βραχυπρόθεσμες συνέπειες» θα είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικές, με την ανάγκη να αποτραπεί η ήττα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία να φέρνει μια αναπόφευκτη γεωπολιτική αποτυχία.
«Με άλλα λόγια, η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ουκρανίας δεν θα κάνει την αμερικανική οικονομία πολύ χειρότερη από ό,τι είναι ήδη. Επί του παρόντος, περίπου σαράντα εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται στο επίπεδο της φτώχειας ή κάτω από αυτό, και εκατομμύρια Αμερικανοί βιώνουν οικονομική ανασφάλεια και σχετική αποδυνάμωση της οικονομικής τους θέσης».
Ωστόσο εξετάζοντας το ζήτημα από μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, τα πράγματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα, λέει ο ακαδημαϊκός, επισημαίνοντας ότι, ενώ η ουκρανική ήττα αφεαυτής της δεν είναι ικανή συνθήκη για να καταρρεύσει ο αγώνας των ελίτ των ΗΠΑ για παγκόσμια ηγεμονία, η Ουκρανία σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες θα μπορούσε τελικά να γίνει το οριακό σημείο για την Αμερικανική Αυτοκρατορία.
«Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να είναι τρομερές επειδή η χρηματοδότηση θα πραγματοποιείται σε συνθήκες υπό τις οποίες θα λειτουργούν άλλοι μεγάλοι αρνητικοί παράγοντες, π.χ. αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ· μια παγκόσμια μεταστροφή από τον μονομερή στον πολυπολικό κόσμο· μια πιθανή παγκόσμια οικονομική κατάρρευση (ξεκινώντας από τις τράπεζες στις ΗΠΑ)· και τη μεγάλη τεχνολογική αλλαγή δια της οποίας η πραγματική παραγωγή γίνεται όλο και περισσότερο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης παρά από την ανθρώπινη εργασία», εκτιμάει στην ανάλυσή του ο Shakespeare.

Τεράστιο γεωπολιτικό σοκ

«Σύντομα θα υπάρξει ένα τεράστιο γεωπολιτικό σοκ όταν η Ουκρανία καταρρεύσει και οι οικονομικές πραγματικότητες των ΗΠΑ αρχίζουν να απασχολούν με σοβαρούς όρους την κοινή γνώμη», προέβλεψε ο οικονομολόγος, σημειώνοντας ότι δυστυχώς, η κυβέρνηση Biden και ολόκληρη η πολιτική τάξη των ΗΠΑ έχουν «παραπλανηθεί», θεωρώντας «ότι η οικονομία των ΗΠΑ ευημερεί» ενώ αγνοεί το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και την «επαίσχυντη κατάσταση» των δημόσιων υποδομών.
Ενώ την ίδια στιγμή το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έχει διογκωθεί στο δυσθεώρητο ύψος των 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – για το οποίο ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, πρόσφατα προέβλεψε ότι θα έσπρωχνε την οικονομία από έναν «γκρεμό» με ταχύτητα «60 μιλίων την ώρα».
«Η στρατηγική του ... Διαρκούς Πολέμου (και μην ξεχνάτε τη Μέση Ανατολή, την Ταϊβάν και τις στρατιωτικές δεσμεύσεις αλλού, συμπεριλαμβανομένων των 800 αμερικανικών βάσεων στο εξωτερικό) είναι η βάση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ οι κανονικοί Αμερικανοί υφίστανται οικονομική, πολιτική και πολιτισμική πίεση. Η αμερικανική κοινωνία δείχνει σημάδια μιας επερχόμενης βαθιάς αποσύνθεσης και η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ολόκληρη η αμερικανική πολιτική τάξη καθίσταται συνένοχη σε γενοκτονία», συνόψισε ο Shakespeare

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης