Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ας μην ανησυχεί… ο Elon Musk - Γιατί η Ουκρανία δεν θα γίνει το ευρωπαϊκό Ισραήλ των ΗΠΑ

Ας μην ανησυχεί… ο Elon Musk - Γιατί η Ουκρανία δεν θα γίνει το ευρωπαϊκό Ισραήλ των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ δεν θα διατηρήσουν για πάντα τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν θα εμπλακούν άμεσα στον πόλεμο με τη Ρωσία
Ο Αμερικάνος δισεκατομμυριούχος Elon Musk, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky ότι Ουκρανία και ΗΠΑ είναι κοντά σε μια 10ετή συμφωνία ασφαλείας, υποστήριξε ότι αυτό είναι «τρέλα» καθώς οδηγεί σε έναν «αιώνιο πόλεμο».
Το σχόλιο αυτό ήρθε ως απάντηση στην τοποθέτηση ενός άλλου Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, του David Sachs, ο οποίος από την πλευρά του υποστήριξε πως τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια που ενέκριναν ως βοήθεια οι ΗΠΑ στην Ουκρανία… είναι μόνο η αρχή και ότι «οι επόμενοι δύο πρόεδροι των ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να αναιρέσουν αυτές τις αποφάσεις».
Με λίγα λόγια, δύο κορυφαίοι Αμερικάνοι δισεκατομμυριούχοι δηλώνουν εξοργισμένοι με την επιθυμία της κυβέρνησης Biden να εγγυηθεί τη διάθεση χρημάτων στο Κίεβο για την επόμενη δεκαετία, διότι αντιλαμβάνονται ότι εν τέλει μιλάμε για εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία και προφανώς, δεν θέλουν να δαπανηθούν στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ας ηρεμήσουν…

Ωστόσο, «πρέπει να καθησυχάσουμε τους Musk και Sachs», αναφέρει δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti.
«Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δαπανήσουν τόσο εντυπωσιακά ποσά για την Ουκρανία.
Γιατί;
Μια συμφωνία πραγματικά ετοιμάζεται, άλλωστε το βράδυ της Δευτέρας ο Zelenksy ανακοίνωσε ότι συζητούνται συγκεκριμένοι όροι σε θέματα ασφάλειας και αλληλεπίδρασης που περιλαμβάνουν «στήριξη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική καθώς και οτιδήποτε αφορά την κοινή παραγωγή όπλων».
Όλα αυτά - και πολλά άλλα - θα διευκρινιστούν πράγματι στη διμερή συμφωνία, την οποία ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έχει ήδη αποκαλέσει «την ισχυρότερη» από όλες όσες έχουν συναφθεί με άλλες χώρες.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ θα είναι καίριας σημασίας, γιατί ήταν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο που είχαν την ιδέα τέτοιων συμφωνιών.

Επιθυμία Κιέβου η Ουκρανία να γίνει το … ευρωπαϊκό Ισραήλ

Από τον Ιανουάριο του 2024, το Κίεβο έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες διμερείς συμφωνίες με πέντε κράτη της G7 - απομένουν μόνο οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.
Ως εκ τούτου, μια συμφωνία με τις ΗΠΑ μπορεί να υπογραφεί είτε την παραμονή της συνόδου κορυφής της G7 του Ιουνίου στην Ιταλία, είτε αμέσως μετά.
Στο Κίεβο, αυτές οι συμφωνίες θεωρούνται ως σκαλοπάτι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και εγγύηση ότι η Δύση δεν θα αρνηθεί να στηρίξει την Ουκρανία.
Επιπλέον, μετά την πρόσφατη ανταλλαγή πυραυλικών επιθέσεων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, το Κίεβο άρχισε ολοένα και περισσότερο να συγκρίνει την Ουκρανία με το Ισραήλ, τονίζοντας σε όλους ότι η Δύση πρέπει να υπερασπιστεί την Ουκρανία με τον ίδιο τρόπο που το πράττει στην περίπτωση του Ισραήλ.
Πριν από μια εβδομάδα, ο επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, Yermak, είπε ότι η επερχόμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν θα πρέπει να υπολείπεται της αντίστοιχης που έχουν οι Αμερικάνοι με τους Ισραηλινούς.
Αυτό σημαίνει ότι το Κίεβο περιμένει πως θα γίνει… το «ευρωπαϊκό Ισραήλ» για την Ουάσινγκτον.

Πρόβλημα Zelensky

Ωστόσο, εκτιμάται ότι το πρόβλημα του Zelensky είναι ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν και δεν θα οδηγήσουν τις σχέσεις τους με την Ουκρανία στο επίπεδο που έχουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.
Και αυτό για δύο βασικούς λόγους.
Πρώτον, οι σχέσεις με το Ισραήλ δεν είναι απλά διακρατικές, αλλά βασίζονται στην τεράστια επιρροή του αμερικανο-ισραηλινού λόμπι αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ.
Συνεπώς, οι ΗΠΑ απλώς δεν έχουν την ευχέρεια να «εγκαταλείψουν το Ισραήλ».
Δεύτερον, η προστασία του Ισραήλ δεν απαιτεί από τις ΗΠΑ να διακινδυνεύσουν έναν πόλεμο με μια πυρηνική δύναμη, κάτι που σημαίνει ότι δεν απειλείται η εθνική της ασφάλεια άμεσα.

Ένα απλό … εργαλείο

Στην περίπτωση της Ουκρανίας όλα είναι διαφορετικά.
Η Ουκρανία είναι απλά ένα «εργαλείο» στον πόλεμο κατά της Ρωσίας και στο παιχνίδι με την Ευρώπη
Το συμφέρον των ΗΠΑ έγκειται στο να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία κατά της Ρωσίας για όσο το δυνατόν περισσότερο, και όχι να την διατηρήσουν ως μια σταθερή «βάση» κατά της Ρωσίας.
Συνεπώς, θα υποσχεθούν στην Ουκρανία αιώνια υποστήριξη, και ακόμα περισσότερα όπλα και χρήματα για τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Αλλά αυτό για τόσο χρονικό διάστημα όσο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Αμερικάνων, ούτε ημέρα παραπάνω.
Και επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι ουδέποτε οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ουκρανία με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν με το Ισραήλ.
Ποτέ δεν θα στείλουν το στόλο τους, την αεροπορία τους ή τα στρατεύματα τους στο έδαφος της Ουκρανίας ούτε θα «ανοίξουν την πυρηνική τους ομπρέλα» πάνω από αυτό.
Μόνο ένας τρελός τυχοδιώκτης ή απλά ένας απατεώνας μπορεί να ελπίζει σε κάτι τέτοιο.

Δεν θα διαρκέσει ατελείωτα ο πόλεμος

Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να παρατείνουν αυτή τη σύγκρουση ατελείωτα για διάφορους λόγους.
Πρώτον, η Ρωσία δεν θέλει οι Αμερικάνοι να ρυθμίζουν την «ένταση» στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια, και για αυτό θα κάνει τα πάντα για να ρίξει το σημερινό καθεστώς του Κιέβου.
Δεύτερον, η συνολική υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία θα αρχίσει να μειώνεται όσο θα επιδεινώνεται η θέση του ουκρανικού στρατού στο μέτωπο αλλά και η θέση της Ευρώπης στο γεωπολιτικό σκηνικό.
Τρίτον, η κατάσταση για τις ΗΠΑ θα γίνεται όλο και πιο δυσμενής τόσο στις εσωτερικές υποθέσεις όσο και στην παγκόσμια κατάσταση.
Δηλαδή, η Αμερική απλά δεν θα είναι σε θέση να στηρίξει την Ουκρανία για άλλα δέκα, ή ακόμα και πέντε, χρόνια.
Επειδή σε δέκα χρόνια δεν θα υπάρχει η σημερινή Ουκρανία και οι ίδιες οι ΗΠΑ θα αλλάξουν πολύ σοβαρά αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα στην εσωτερική πολιτική τους σκηνή.
Προφανώς και θα έχουν τον χρόνο να δαπανήσουν πολλές ακόμα δεκάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο μέτωπο.

Δεν θα εμπλακούν άμεσα οι ΗΠΑ

Οπότε, ο Sachs και ο Musk ανησυχούν μάταια.
Δεν θα υπάρξει «για πάντα πόλεμος», κανένας μελλοντικός Αμερικανός πρόεδρος δεν θα πρέπει να τηρήσει μια συμφωνία με ένα ανύπαρκτο κράτος, πετώντας τα χρήματα… στον υπόνομο.
Προφανώς και η Αμερική δεν χρειάστηκε ποτέ συνθήκες για να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της, αλλά μια συνθήκη με την Ουκρανία όχι μόνο δεν θα περιέχει δεσμεύσεις για βοήθεια, αλλά χρειάζεται ακριβώς για να τονίσει την απουσία τους.
Η Αμερική είναι έτοιμη να πολεμήσει με τη Ρωσία μόνο με ξένα χέρια, ιδιαίτερα Ουκρανών- Ρώσων, αλλά δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την ίδια της την ύπαρξη, εμπλεκόμενη σε μια άμεση στρατιωτική σύρραξη με τη Ρωσία.
Και αυτό από μόνο του είναι μια επιπλέον εγγύηση της νίκης της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης