Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμόκ Zelensky για Patriot στην Ουκρανία – Σφίγγει ο κλοιός για Ελλάδα, «άχρηστα όπλα» λέει το Ισραήλ και γελοιοποιεί τις ΗΠΑ

Αμόκ Zelensky για Patriot στην Ουκρανία – Σφίγγει ο κλοιός για Ελλάδα, «άχρηστα όπλα» λέει το Ισραήλ και γελοιοποιεί τις ΗΠΑ
Μία εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση έχει διαμορφωθεί γύρω από την αποστολή των συστημάτων αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία - Εμπλοκή Ελλάδας, παράλογες απαιτήσεις Zelensky και διασυρμός αμερικανικού Πενταγώνου από Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα
Το θέμα της μεταφοράς των συστημάτων αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία από τις χώρες του ΝΑΤΟ εκφυλίζεται σε μία κακόγουστη φάρσα εν μέσω πιέσεων, γελοίων απαιτήσεων και σφοδρής κόντρας. Στο κάδρο που συνθέτει την κατάσταση αυτή βρίσκεται και η Ελλάδα.
Στις αρχές Απριλίου 2024 ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ικέτευε για μία αύξηση στις παραδόσεις των πολυδιαφημισμένων Patriot.
Αρχικά, ισχυρίστηκε ότι μόνο μερικές συστοιχίες αυτών των οπλικών συστημάτων κατασκευής ΗΠΑ θα βοηθούσαν στην ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας.
Ωστόσο, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αργότερα, ο Zelensky άρχισε να ζητά εκατοντάδες συστήματα και χιλιάδες πυραύλους που η συλλογική Δύση δεν θα μπορούσε να στείλει ακόμη κι αν ήθελε, παρατηρεί ο έγκυρος στρατιωτικός αναλυτής Drago Bosnic.

Σε παράκρουση ο Zelensky

Σχεδόν σε παράκρουση ο Zelensky είχε πει ότι «είναι προτιμότερο να έχει η Ουκρανία 25 συστήματα Patriot, με 6-8 συστοιχίες το καθένα».
Πρόκειται για τετραπλάσια ή ίσως και πενταπλάσια αύξηση, μια τεράστια διαφορά σε σύγκριση με τους προηγούμενους ισχυρισμούς του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λέξη «συστήματα» σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται σε ολόκληρες μονάδες, συγκεκριμένα σε τάγματα (ή τμήματα στη ρωσική στρατιωτική ονοματολογία).
Κάθε τάγμα αποτελείται από έξι συστοιχίες ενώ κάθε συστοιχία (δηλαδή η βασική μονάδα πυροδότησης) αποτελείται από ένα ραντάρ σειριακής διάταξης, έναν σταθμό ελέγχου εμπλοκής, υπολογιστές, εξοπλισμό παραγωγής ενέργειας και έως οκτώ εκτοξευτές (συνήθως έξι), καθένας από τους οποίους δέχεται τουλάχιστον τέσσερις πυραύλους έτοιμους για βολή (αν και αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά στις τελευταίες εκδόσεις).
Όταν υπάρχουν έξι εκτοξευτές ανά συστοιχία, ανάλογα με την παραλλαγή (είτε είναι PAC-2 είτε PAC-3), αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται σε 3.600 βλήματα.
patriot_6.jpg

Ζήτησε το 1/3 όλων των Patriot που υπάρχουν!

Σύμφωνα με τα δεδομένα, το Πεντάγωνο διέθετε λιγότερους από 500 εκτοξευτές και 10.000 πυραύλους το 2010, πράγμα που σημαίνει ότι ο Zelensky ζητούσε «μόνο» το… 1/3 όλων των «Patriot» που κατασκευάστηκαν ποτέ.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση – μια συστοιχία για τον αμερικανικό στρατό κοστίζει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ οι χώρες που εισαγάγουν τα συστήματα καταβάλλουν το ποσό 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Έτσι, στο καλύτερο σενάριο (μη εξαγωγική τιμολόγηση με μια ελαφρά, αν και απίθανη, έκπτωση που ούτε ο αμερικανικός στρατός δεν έχει), η Ουκρανία θα έπρεπε να πληρώσει τουλάχιστον 150 δισεκατομμύρια δολάρια για 25 «Patriot».
Όσον αφορά στους πυραύλους, ο αμερικανικός στρατός πληρώνει 4 εκατομμύρια δολάρια το έναν ενώ οι «πελάτες» έως και 10 εκατομμύρια δολάρια.
Για άλλη μια φορά, εάν ληφθεί υπόψη η μη εξαγωγική τιμολόγηση, το ουκρανικό καθεστώς θα χρειαζόταν άλλα 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για τους πυραύλους PAC-2.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί οι ήδη εξωφρενικοί αριθμοί θα μπορούσαν να είναι αρκετές φορές υψηλότεροι εάν το καθεστώς του Κιέβου άρχιζε να απαιτεί πιο προηγμένες εκδόσεις όπως το PAC-3.
Λαμβάνοντας υπόψη το απλό γεγονός ότι η πιο πρόσφατη αποκαλούμενη «βοήθεια» των ΗΠΑ είναι 61 δισεκατομμύρια δολάρια, μπορεί άραγε να πιστέψει κανείς ότι τέτοια αιτήματα είναι ρεαλιστικά για τη συλλογική Δύση;
Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τις περισσότερες συστοιχίες Patriot βρίσκονται στην αμερικανική επικράτεια και τις συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ, δεδομένο που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συστήματα για το ουκρανικό καθεστώς.

patriot_5.jpg

Οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλους Patriot

Μάλιστα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan το είπε ο ίδιος, όταν πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα μπορέσει να παράσχει επιπλέον μονάδες.
Σύμφωνα με την εκτίμησή του, τα περισσότερα συστήματα SAM «Patriot» τώρα «αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, για την προστασία των στρατευμάτων μας», προσθέτοντας ότι εάν ο αμερικανικός στρατός καταφέρει να «ξεκλειδώσει περαιτέρω αμερικανικές συστοιχίες θα τις έστελνε στην Ουκρανία».
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η Ουάσιγκτον «προμηθεύει με τους περισσότερους από αυτούς τους πυραύλους άλλες χώρες».
Και πράγματι, από τον Οκτώβριο του 2023 το Πεντάγωνο ανέπτυξε νέες μονάδες «Patriot» και THAAD, καθώς και άλλα μέσα αεράμυνας σε όλη τη Μέση Ανατολή, για μια πιθανή άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν.
Ο Sullivan δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση Biden ενθαρρύνει ΕΕ και ΝΑΤΟ και τα δορυφορικά κράτη να παρέχουν τα δικά τους συστήματα αεράμυνας στο καθεστώς του Κιέβου.
Ωστόσο, η ικανότητά τους να το κάνουν παραμένει περιορισμένη λόγω των δικών τους ελλείψεων, επομένως ορισμένοι από αυτούς προτρέπουν τώρα την Ουάσιγκτον να στείλει τους «Patriot».

patriot_2_1.jpg

Η Ευρώπη δεν έχει άλλα συστήματα…σφίγγει ο κλοιός για Ελλάδα – Το Βερολίνο πιέζει την Αθήνα

Για παράδειγμα, η Γερμανία είναι ιδιαίτερα ενεργή σε αυτό το θέμα, αλλά το υπουργικό συμβούλιο Scholz διαμαρτύρεται ότι «δυστυχώς, τα αποθέματα, ειδικά τα δικά μας συστήματα «Patriot», έχουν πλέον εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό».
Και πράγματι, μαζί με την Ολλανδία, το Βερολίνο ήταν το πρώτο μέλος της ΕΕ - ΝΑΤΟ που έστειλε «Patriot» στην Ουκρανία.
Η Πολωνία επιβεβαίωσε επίσης ότι το απόθεμά της έχει εξαντληθεί, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να στείλει επιπλέον μονάδες.
Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η Ισπανία, καθώς διαθέτει 18 συστοιχίες.
Η Μαδρίτη επιβεβαίωσε ότι μπορεί να προμηθεύσει έναν περιορισμένο αριθμό Patriot, χωρίς να διευκρινίσει πόσους.
Έτσι τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ ζητούν από την Ελλάδα να στείλει συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία ενώ η μεταφορά των SA-8 ή S-300 της σοβιετικής εποχής στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) επανέρχεται στο προσκήνιο.
Οι ΗΠΑ και τα μέλη της ΕΕ κατά τη συνάντηση της Ομάδας Άμυνας για την Ουκρανία, κάλεσαν την Ελλάδα να παραδώσει τα τόσο απαραίτητα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.
Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου η Γερμανία ηγείται της πίεσης προς την Ελλάδα, πιστεύοντας δεν έχει κάνει αρκετά για τη λεγόμενη διατλαντική αλληλεγγύη.
Τα δημοσιεύματα έρχονται λίγες μέρες μετά τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας Patriot ή S-300.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει S-300 ή Patriot στην Ουκρανία», είπε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του μια ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής.
Η πίεση στην Ελλάδα αυξάνεται καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ κλήθηκαν να παράσχουν στο Κίεβο περισσότερα συστήματα αεράμυνας στον απόηχο των αυξανόμενων ρωσικών επιθέσεων, ειδικά σε υποδομές ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Eurasian Times, μέχρι τώρα, η Ελλάδα κατάφερε να αποφύγει τις εκκλήσεις για πρόσθετη βοήθεια επικαλούμενη τις δικές της αμυντικές ανάγκες.
«Μας ρώτησαν και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι αυτά τα συστήματα είναι «κρίσιμα για την αποτρεπτική μας ικανότητα».
Ωστόσο, με την αδυναμία του ΝΑΤΟ να ενισχύσει επειγόντως την αεράμυνα της Ουκρανίας, υπάρχει αυξημένη πίεση στην Ελλάδα για άλλη μια φορά.
Τα συστήματα αεράμυνας μικρής έως μεσαίας εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων των SA-8 της σοβιετικής εποχής, των γαλλικών Crotale και των αμερικανικών συστημάτων Hawk, είναι μεταξύ των στοιχείων στην τελευταία λίστα αιτημάτων της Ουκρανίας από την Ελλάδα.
Εκτός από αυτά, έχει ζητήσει και ανταλλακτικά για F-16.
ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν το αίτημα της Ουκρανίας για συστήματα αεράμυνας S-300 από την Ελλάδα.
Ωστόσο, η Αθήνα έχει απορρίψει το αίτημα μέχρι στιγμής, επικαλούμενη τη σημασία του συστήματος για το σύστημα αεράμυνας της χώρας εν μέσω απειλών από την Τουρκία.
patriot_4.jpg
Τα συστήματα από την ...Ανατολική Γερμανία

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρχικά η Ελλάδα είχε συμφωνήσει αμέσως στην αποστολή των εν λόγω συστημάτων στην Ουκρανία αλλά στη συνέχεια και σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο των επιχειρήσεων άρχισε να διστάζει.
Ωστόσο, η Ουκρανία ζήτησε και ένα άλλο σύστημα αεράμυνας της Σοβιετικής εποχής από την Ελλάδα που χρήζει προσοχής.
Τον Μάρτιο του 2022, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έστελναν κρυφά το σύστημα στην Ουκρανία μαζί με άλλο εξοπλισμό που είχαν αποκτήσει μέσω ενός μυστικού προγράμματος.
Το SA-8, που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο.
Τα δημοσιεύματα ότι η Αθήνα πιέστηκε ακόμη περισσότερο για να παράσχει συστήματα που αναπτύχθηκαν από πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα συστήματα SA-8 OSA/AK που κατασκευάστηκαν στη Σοβιετική Ένωση.
Ειδικότερα, η πρώην Ανατολική Γερμανία προμήθευσε την Ελλάδα με αυτά τα συστήματα λίγο πριν καταρρεύσει και το Βερολίνο αναμφίβολα θα χορηγούσε άνετα την άδεια επανεξαγωγής, ώστε να μεταφερθούν στην Ουκρανία.
Το πρωταρχικό ζήτημα με τη μεταφορά των SA-8 είναι ότι χρησιμεύουν ως θεμέλιο για την αεράμυνα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Παρά το γεγονός ότι είναι παλαιό σύστημα αεράμυνας με βεληνεκές όχι τόσο σημαντικό όσο αυτό των άλλων πυραύλων επιφανείας-αέρος στο ουκρανικό οπλοστάσιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) είναι επίμονες στην απόκτησή τους και έχουν σημαντικούς λόγους.
sa.JPG
Η περίπτωση της Ιαπωνίας

Όλοι οι άλλοι πιθανοί υποψήφιοι βρίσκονται εκτός Ευρώπης, με την Ιαπωνία να σχεδιάζει να στείλει τα συστήματά της πίσω στις ΗΠΑ, ώστε στη συνέχεια να παραδοθούν στην Ουκρανία.
Οι αναφορές για μια τέτοια συμφωνία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά δεν υπήρξαν συγκεκριμένες κινήσεις από το Τόκιο για να επιταχύνει τη διαδικασία.
Ωστόσο, μια άλλη κάπως απίθανη πηγή πρόσθετων Patriot θα μπορούσε να είναι το Ισραήλ, που αποφάσισε να αποχωριστεί τα εν λόγω συστήματα, επειδή τα θεωρεί απαρχαιωμένα.

Το Ισραήλ γελοιοποιεί τις ΗΠΑ για τους Patriot

Το timing είναι σίγουρα ενδιαφέρον και αφήνει πολλά ερωτηματικά.
Το Ισραήλ διαμαρτύρεται ότι μόνο 19 εχθρικοί στόχοι καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής δράσης των Patriots, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν φθηνά drones που δεν δικαιολογούν το κόστος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σκεπτικό των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) είναι αρκετά ενδιαφέρον, ειδικά δεδομένου του γεγονότος ότι το καθεστώς του Κιέβου και η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας συνεχίζουν να επιμένουν ότι το εξαιρετικά υπερδιαφημισμένο σύστημα αεράμυνας των ΗΠΑ υποτίθεται ότι είναι ικανό να «καταρρίπτει συστηματικά» ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους όπως ο Kinzhal και o Zircon.
Εάν οι Ισραηλινοί Patriot δεν μπορούν να καταρρίψουν τίποτα άλλο εκτός από drones, πώς θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι ενάντια στις ικανότητες πλήγματος μεγάλης εμβέλειας της Μόσχας;
Ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να καταστρέφει τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, επομένως η απόκτηση ξεπερασμένων συστημάτων σίγουρα δεν θα αλλάξει τίποτα, εκτός από το να σκοτωθούν άσκοπα περισσότεροι Ουκρανοί στρατιώτες, υποστηρίζει ο Bosnic.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης