Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Erdogan στις 13/5 στην Άγκυρα - Ο ρόλος Γεραπετρίτη, το παρασκήνιο και τα ...αγκάθια

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Erdogan στις 13/5 στην Άγκυρα - Ο ρόλος Γεραπετρίτη, το παρασκήνιο και τα ...αγκάθια
Ο υπουργός Εξωτερικών , Γ. Γεραπετρίτης, με τον Τούρκο ομόλογό του Hakan Fidan, προλειαίνουν το έδαφος για τη συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan στην Άγκυρα
Σχετικά Άρθρα
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan στις 13/5 στην Άγκυρα, με την προετοιμασία για τη διεξαγωγή της να προετοιμάζεται εδώ και καιρό, προκειμένου το υπάρχον κλίμα να μην διαταραχθεί.
Ρόλο - κλειδί για να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν αυτό, δεδομένου ότι ο Erdogan θεωρείται «απρόβλεπτος συνομιλητής» και η ελληνική πλευρά δεν θέλει να συμβεί κάποιο απρόοπτο, έχει διαδραματίσει ο υπουργός Εξωτερικών , Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα με τον Τούρκο ομόλογό του Hakan Fidan, προλειαίνουν το έδαφος για τη συνάντηση στην Άγκυρα.
Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Άγκυρα, συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Hakan Fidan, τόσο στις 3 Απριλίου στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όσο και στις 17/4 στο Λονδίνο, με τις συζητήσεις να στρέφονται επίσης στις διμερείς σχέσεις και σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Άλλωστε, ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στις 12/4 στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, είχε αναφέρει αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, πως «δεν είμαστε αφελείς, ούτε αιθεροβάμονες να πιστεύουμε πως από τη μία μέρα στην άλλη θα λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, που ανατρέχουν δεκαετίες. Από την άλλη, ένα στοιχειώδες στοιχείο της καλής σχέσης που προσπαθούμε να αναπτύξουμε με την Τουρκία είναι η κατανόηση πως οι βασικές θέσεις των δύο μερών δεν πρόκειται να αλλάξουν». «Ευκαιρίες για εντάσεις υπήρξαν πολλές το τελευταίο δεκάμηνο. Όμως, η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν πως αυτές οι εντάσεις αποσυμπιέστηκαν λόγω της γρήγορης διαχείρισης στο υψηλότερο επίπεδο. Αντί να έχουμε μια διαχείριση να κλιμακώνει την ένταση ώστε αυτή να φτάσει στο σημείο να μην αποσυμπιέζεται, γίνεται η διαχείριση από πάνω προς τα κάτω έτσι ώστε να υπάρχει πιο γρήγορη αποσυμπίεση. Είναι σημαντικό να έχουμε έναν άμεσο δίαυλο επικοινωνίας», είχε πει ο υπουργός.
Μάλιστα, για τις προσδοκίες της επικείμενης συνάντησης των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Γεραπετρίτης είχε σημειώσει πως «οφείλουν να συζητούν και να βρίσκονται σε έναν ειλικρινή διάλογο».

Η ατζέντα των συνομιλιών στην Άγκυρα

Αυθημερόν θα είναι το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα, όπως είχε συμβεί άλλωστε τον περασμένο Δεκέμβριο με την επίσκεψη Erdogan στην Αθήνα.
Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί η πορεία υλοποίησης των 15 και πλέον συμφωνιών που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες , το Μεταναστευτικό, κ.α. , να υπογραφούν άλλες συμφωνίες χαμηλής πολιτικής όπως συμφωνία για τη συνδρομή στην Πολιτική Προστασία και για τη δημιουργία ενός ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμφώνου, όμως δεν αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα που έχουν σχέση με τα εθνικά μας θέματα, με την ελληνική πλευρά ωστόσο να προετοιμάζεται για την περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος θίξει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών, υφαλοκρηπίδας.
Παράλληλα, τις συνομιλίες θα επηρεάσει και οποιαδήποτε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή.
Μάλιστα, για την Αθήνα αποτελεί σημείο προβληματισμού για την τροπή που θα μπορούσαν να πάρουν οι συνομιλίες , δεδομένου ότι η Άγκυρα έχει ταχθεί υπέρ της Hamas και μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος φιλοξένησε τον ηγέτη της, εξοργίζοντας τους Αμερικανούς και οδηγώντας στην αναβολή της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο. Επιπλέον, η Τουρκία έχει αναστείλει τις εμπορικές της σχέσεις με το Ισραήλ.
Ακόμη, θα φανεί και κατά πόσο έχει αλλάξει το κλίμα, μετά τη αντίδραση της Άγκυρας για τα θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο, αλλά και τις εισηγήσεις για ένταξη της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολικά εγχειρίδια της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα προανήγγειλε την ετήσια αεροναυτική άσκηση «Deniz Kurdu» , η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7-18 18 Μαΐου σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης