Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιδρομή Ισραηλινών στη Rafah, ελέγχουν το πέρασμα με Αίγυπτο - Χάος στη Γάζα, αβέβαιη η εκεχειρία παρά το «ναι» της Hamas

Επιδρομή Ισραηλινών στη Rafah, ελέγχουν το πέρασμα με Αίγυπτο - Χάος στη Γάζα, αβέβαιη η εκεχειρία παρά το «ναι» της Hamas
Απολύτως εφικτή μια συμφωνία λένε οι Αμερικάνοι - Νέες συνομιλίες σήμερα 7/5 στο Κάιρο
(Συνεχές update) Απόλυτο χάος και σύγχυση επικρατούν στη Γάζα, καθώς μετά την θετική απάντηση της Hamas στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και τους πανηγυρισμούς των Παλαιστίνιων, το Ισραήλ αφού ανακοίνωσε ότι οι όροι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του, προχώρησε σε ισχυρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Rafah, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ισραηλινά άρματα μάχης επιχειρούν στα ανατολικά προάστια της πόλης.
Οι Ισραηλινοί έδωσαν εντολή σε χιλιάδες από τα 1,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη, να εκκενώσουν τμήματα της πόλης, με αποτέλεσμα κάτοικοι να αρχίσουν να εγκαταλείπουν τη Rafah, αν και σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία, από τους χθεσινούς (6/5) αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά.
Η κυβέρνηση Netanyahu ανακοίνωσε πως το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συνέχιση της επιχείρησης Rafah προκειμένου να πιέσει Hamas να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους και να επιτύχει τους υπόλοιπους πολεμικούς στόχους της χώρας, αν και έκανε γνωστό πως θα στείλει διαπραγματευτές της στο Κάιρο στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίτευξη συμφωνίας.
«Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα πως το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρηση στη Rafah προκειμένου να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Hamas ώστε να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους υπόλοιπους στόχους του πολέμου.
Παράλληλα, αν και η πρόταση της Hamas είναι μακράν των αναγκαίων απαιτήσεων του Ισραήλ, το Ισραήλ θα στείλει μια αντιπροσωπεία εργασίας στους μεσολαβητές ούτως ώστε να εξαντλήσει την πιθανότητα εξεύρεσης μιας συμφωνίας υπό όρους αποδεκτούς στο Ισραήλ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Συνεπώς, το Ισραήλ θα στείλει μεσολαβητές στις συνομιλίες που αναμένεται να γίνουν σήμερα Τρίτη 7/5 στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Κατέλαβαν το πέρασμα της Rafah

Αφού το Ισραήλ ανακοίνωσε πως οι όροι της συμφωνίας δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του –και παρά το γεγονός ότι η Hamas ενημέρωσε τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου ότι αποδέχθηκε την πρόταση τους για κατάπαυση του πυρός– ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε ισχυρότατους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε επιλεγμένους στόχους στη Rafah ενώ πληροφορίες από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios έκαναν λόγο ακόμα και για επιχειρήσεις ισραηλινών τανκ στα ανατολικά προάστια της Rafah.
Όπως αναφέρεται, τα ισραηλινά τανκ κινήθηκαν για να καταλάβουν την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Rafah, το οποίο αποτελεί και τη μοναδική πύλη μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.
Τα τανκ φέρονται να έχουν καταλάβει το πέρασμα Kerem Shalom και να έχουν προχωρήσει σε μια απόσταση 200 μέτρων από αυτό.
Την κατάληψη του περάσματος επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι κατέλαβε μια συγκεκριμένη περιοχή στην ανατολική Rafah, από όπου είχαν ήδη φύγει οι περισσότεροι κάτοικοι και διεθνείς οργανισμοί.
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η επιχείρηση για τον πλήρη έλεγχο του περάσματος είναι ακόμα σε εξέλιξη, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε αυτή θα ολοκληρωθεί.
Ο IDF μιλά για αντιτρομοκρατική επιχείρηση βασισμένη σε πληροφορίες με στόχο την καταστροφή τρομοκρατών και τρομοκρατικών υποδομών της Hamas.
Μάλιστα οι Ισραηλινοί τονίζουν ότι βάσει πληροφοριών, γνώριζαν πως το πέρασμα χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς.
321_1.JPG
90_6.JPG
 
Netanyahu: Η στρατιωτική επιχείρηση στη Rafah θα φέρει πίσω τους ομήρους και θα εξαλείψει τη Hamas

Στόχος της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Rafah είναι η επιστροφή των ομήρων και η εξάλειψη της Hamas, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.
Σε διάγγελμά του, ανέφερε ότι η αποδοχή της πρότασης εκεχειρίας από τη Hamas «στόχευε να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Rafah». «Αυτό δεν συνέβη», υπογράμμισε. «Έχουμε ήδη αποδείξει στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων ότι η στρατιωτική πίεση είναι προϋπόθεση».
Η πρόταση που αποδέχθηκε η Hamas είναι «πολύ μακριά από τις ζωτικές απαιτήσεις του Ισραήλ».
«Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει να αποκαταστήσει την κυριαρχία (της Hamas) στη Λωρίδα». «Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Hamas να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες για να συνεχίσει να εργάζεται για την καταστροφή μας». «Το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί μια πρόταση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών μας και το μέλλον της χώρας μας», επιμένει.
Ανέφερε επίσης ότι έδωσε εντολή στην ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κάιρο να «μείνει σταθερή» στους όρους του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων και στις απαιτήσεις ασφαλείας.
Αποκάλεσε την κατάληψη του περάσματος της Rafah «ένα πολύ σημαντικό βήμα» προς την καταστροφή των εναπομεινάντων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Hamas, χαρακτηρίζοντάς το ένα σημαντικό βήμα για την καταστροφή της οργάνωσης.

ΗΠΑ: Απολύτως εφικτή μια συμφωνία


Από την πλευρά τους, οι Αμερικάνοι υποστήριξαν πως είναι απολύτως εφικτή μια συμφωνία στη Γάζα.
Συγκεκριμένα, ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου υπογράμμισε πως «επί του παρόντος εξετάζουμε αυτή την απάντηση.
Και συζητάμε με τους συμμάχους μας στην περιοχή».
Ωστόσο, ο Kirby απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση ερωτηθείς σε τι ακριβώς συμφώνησε η Hamas, αναφέροντας πως δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι απολύτως η καλύτερη έκβαση όχι μόνο για τους ομήρους, αλλά και για τον παλαιστινιακό λαό.
Και δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για αυτή την έκβαση» τόνισε ο Kirby.
Ερωτηθείς για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Rafah, ο Kirby είπε πως η Ουάσιγκτον δεν θα υποστήριζε οποιαδήποτε επιχείρηση θα έθετε πάνω από 1 εκατομμύριο αμάχους σε μεγάλο κίνδυνο.
Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα υποστήριζε πιο περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεις στη Rafah, δεν απάντησε άμεσα.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, όπως έχει ζητήσει η διεθνής κοινότητα.
Επίσης, το State Department ανέφερε πως οι ΗΠΑ «έχουν ξεκαθαρίσει τις απόψεις τους στο Ισραήλ σχετικά με μια ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Rafah». «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία για ομήρους είναι προς το συμφέρον του ισραηλινού και παλαιστινιακού λαού. Θα οδηγήσει σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.
Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό πως ο επικεφαλής της CIA William Burns βρίσκεται στην περιοχή και συνεργάζεται με την ισραηλινή κυβέρνηση για να κλειστεί συμφωνία.
«Το τελευταίο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να πω οτιδήποτε από αυτό το βήμα που θα έθετε τη διαδικασία σε κίνδυνο» τόνισε ο Kirby, ο οποίος ανέφερε πως ήταν εποικοδομητική η συνομιλία που είχε ο πρόεδρος Biden με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu.

«Μήνυμα» Biden σε Netanyahu για την εισβολή στη Rafah – Οι ΗΠΑ «παγώνουν» την αποστολή όπλων στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Biden έχει «παγώσει» από τις 5/5 τις αποστολές όπλων -βομβών ακριβείας που κατασκευάζονται από την Boeing- για να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στο Ισραήλ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Politico.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη υπογράψει μια εκκρεμή πώληση των πυρομαχικών Joint Direct Attack της Boeing -τόσο των πυρομαχικών όσο και των κιτ που τα μετατρέπουν σε έξυπνα όπλα- και των βομβών μικρής διαμέτρου.
Αν και η Ουάσινγκτον δεν αρνήθηκε επισήμως την πιθανή πώληση, ουσιαστικά αναλαμβάνει δράση για να στείλει ένα μήνυμα στο Ισραήλ, δήλωσε ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που γνωρίζει τη διαδικασία.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ καθυστερεί μια πιθανή πώληση όπλων για το Ισραήλ από τότε που η Hamas επιτέθηκε στη χώρα -στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ο πρόεδρος Biden δέχεται πιέσεις από κάποιους στο κόμμα του να θέσει όρους για τη βοήθεια προς το Ισραήλ μετά το μακελειό στη Γάζα τους τελευταίους μήνες, όπου πάνω από 30.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους. 

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με τον δεύτερο τη τάξει του πολιτικού βραχίονα της Hamas στη Γάζα, τον Khalil al Hayya, η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις με διάρκεια 42 ωρών:
στην πρώτη θα γίνει πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, στη δεύτερη επιστροφή των εκτοπισμένων, και στην τρίτη ανταλλαγή Iσραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με καταληκτικό σκοπό «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η εκεχειρία θα διαρκέσει 126 ημέρες
Αν και λεπτομέρειες για το κείμενο της συμφωνίας που φέρεται να ενέκρινε η Hamas δεν υπάρχουν, το αραβικό Al Araby Al Jadeed μεταδίδει πως το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει την αποκατάσταση όλων των μη στρατιωτικών υποδομών σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως αναφέρεται, η αποκατάσταση θα αρχίσει στο πρώτο στάδιο εφαρμογής της συμφωνίας.
Για να επιτευχθεί αυτό, οι εγγυητές της συμφωνίας θα αρχίσουν απαραίτητες δραστηριότητες και σχέδια για την πλήρη ανακατασκευή σπιτιών, πολιτικών εγκαταστάσεων και υποδομών καθώς και καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα υπό την επίβλεψη κρατών και οργανισμών, όπως η Αίγυπτος, το Κατάρ και ο ΟΗΕ.
Επιπλέον, αναφέρεται πως σε όσους έχασαν τα σπίτια τους, θα παρασχεθεί προσωρινή στέγαση.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, η πρόταση εκεχειρίας προβλέπει ότι η Hamas θα απελευθερώσει σε πρώτη φάση 33 ομήρους - ζωντανούς ή νεκρούς - συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών κάτω των 19 ετώ που δεν είναι στρατιώτες και άτομα άνω των 50 ετών που είναι άρρωστα.
Επίσης, το κείμενο προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ζωντανών γυναικών στρατιωτών.
Όλες αυτές οι απελευθερώσεις θα συνοδεύονται με την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Σε δεύτερη φάση, προβλέπεται η αποχώρηση όλων των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αποδοχή της πρότασης εκεχειρίας από Hamas - Τέχνασμα λέει το Ισραήλ

H παλαιστινιακή οργάνωση Hamas φέρεται να αποδέχθηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός
 που έχουν προτείνει Κατάρ και Αίγυπτος για τον τερματισμό του επτάμηνου πολέμου με το Ισραήλ στη Γάζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από AP και Reuters, o ανώτατος ηγέτης της Hamas, Ismail Haniyeh, είχε μεταφέρει τα νέα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον υπουργό πληροφοριών της Αιγύπτου -οι δύο χώρες της Μέσης Ανατολής μεσολαβούν των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Την αποδοχή της πρότασης για κατάπαυση πυρός από φαίνεται πως απορρίπτει το Ισραήλ, με σχετική δήλωση του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir, o οποίος χαρακτηρίζει την κίνηση της Hamas ως τέχνασμα. 
«Υπάρχει μόνο μια απάντηση στα τεχνάσματα και τα παιχνίδια της Hamas- μια άμεση εντολή για την κατάληψη της Rafah, την αύξηση της στρατιωτικής πίεσης και την συνέχιση της συντριβής της Hamas μέχρι να ηττηθεί ολοκληρωτικά», έγραψε σε ανάρτηση, σύμφωνα με τους Times of Israel.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σχόλια στρατιωτικών σε ισραηλινούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που ανέφεραν - σύμφωνα με το Reuters - ότι η Hamas έχει συμφωνήσει σε μια διαφορετική, «πιο ήπια» πρόταση από αυτή που έχει στείλει το Ισραήλ και η κυβέρνηση Netanyahu «δεν συμφωνεί με αυτή την πρόταση».
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως όλες οι προτάσεις που αφορούν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα εξετάζονται σοβαρά, και πως παράλληλα ο στρατός συνεχίζει να επιχειρεί στην υπό τη διοίκηση της Hamas περιοχή.

Borrell (ΕΕ): Κίνδυνος για τεράστιες απώλειες αμάχων από την χερσαία επίθεση στη Rafah

Θλιβερό χαρακτήρισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell το γεγονός ότι το Ισραήλ προχώρησε σε επέμβαση στη Rafah παρά τις προειδοποιήσεις και τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας
«Τα τελευταία θλιβερά νέα είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Η Hamas τη δέχτηκε, το Ισραήλ την απέρριψε.
Η χερσαία επίθεση στη Rafah ξεκίνησε και πάλι, παρά τις εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και όλους όσους ζητούν από τον Netanyahu να μην επιτεθεί στη Rafah» είπε ο Borrell.
«Φοβάμαι ότι αυτό θα προκαλέσει και πάλι πολλές απώλειες αμάχων. Ό,τι και να λένε υπάρχουν 600.000 παιδιά στη Γάζα. Λένε ότι θα μεταφερθούν στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας. Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα» τόνισε ο Borrell.

Κεραυνοί Guterres (ΟΗΕ) κατά Ισραήλ - «Στρατηγικό λάθος, πολιτική καταστροφή, ανθρωπιστικός εφιάλτης» η επέμβαση στη Rafah

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο στη Γάζα να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι και καταστροφές μετά από επτά μήνες πολέμου.
«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου και στα δύο μέρη να δείξουν πολιτικό θάρρος και να μην φείδονται προσπαθειών για να εξασφαλίσουν τώρα μια συμφωνία για να σταματήσει η αιματοχυσία, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της περιοχής, η οποία εξακολουθεί να κινδυνεύει από έκρηξη», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο του διάγγελμα.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ τοποθετήθηκε μετά τη δημόσια αποδοχή της πρότασης εκεχειρίας από την πλευρά της Hamas.
Βεβαίβς το Ισραήλ είχε μια διαμετρικά αντίθετη στάση και εξ΄ αυοτύ εξαπέλυσε χερσαία εισβολή στην ανατολική Rafah.
«Αυτή είναι μια κρίσιμη ευκαιρία που η περιοχή – και μάλιστα ο κόσμος – δεν μπορεί να χάσει», τόνισε σχετικά ο Guterres για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Είμαι αναστατωμένος και στενοχωρημένος από την νέα στρατιωτική δραστηριότητα στη Rafah», υπογράμμισε επιρρίπτοντας έτσι σαφείς ευθύνες στην κυβέρνηση Netanyahu.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του ΟΗΕ προειδοποίησε σε αγωνιώδεις τόνους το Ισραήλ ότι μια επίθεση στη Rafah της νότιας Γάζας, όπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι βρίσκονται καταφύγιο, θα ήταν «ένα στρατηγικό λάθος, μια πολιτική καταστροφή και ένας ανθρωπιστικός εφιάλτης».
«Μετά από περισσότερους από 1.100 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου… μετά από περισσότερους από 34.000 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Γάζα, δεν έχουμε δει αρκετά; Δεν έχουν υποστεί αρκετούς θανάτους και καταστροφές οι άμαχοι; Μην κάνετε λάθος – μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Rafah θα ήταν μια ανθρωπιστική καταστροφή», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
Απαίτησε επίσης από το Ισραήλ να ανοίξει ξανά τις χερσαίες διαβάσεις που έκλεισε, ώστε οι απελπιστικά απαραίτητες προμήθειες βοήθειας να μπορούν να φτάσουν στη Γάζα, όπου ο λιμός έχει ήδη επεκταθεί στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
«Το κλείσιμο τόσο των σημείων διέλευσης τόσο στη Rafah όσο και Kerem Salom είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για μια ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση. Πρέπει να το ξανανοίξουν αμέσως».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης