Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεραυνοί Guterres (ΟΗΕ) κατά Ισραήλ - «Στρατηγικό λάθος, πολιτική καταστροφή, ανθρωπιστικός εφιάλτης» η επέμβαση στη Rafah

Κεραυνοί Guterres (ΟΗΕ) κατά Ισραήλ - «Στρατηγικό λάθος, πολιτική καταστροφή, ανθρωπιστικός εφιάλτης» η επέμβαση στη Rafah
«Δεν έχουμε δει αρκετά; Δεν έχουν υποστεί αρκετοί θάνατοι και καταστροφές οι άμαχοι;» διερωτάται σε αγωνιώδη τόνο ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο στη Γάζα να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι και καταστροφές μετά από επτά μήνες πολέμου.
«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου και στα δύο μέρη να δείξουν πολιτικό θάρρος και να μην φείδονται προσπαθειών για να εξασφαλίσουν τώρα μια συμφωνία για να σταματήσει η αιματοχυσία, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της περιοχής, η οποία εξακολουθεί να κινδυνεύει από έκρηξη», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο του διάγγελμα.


Ο επικεφαλής του ΟΗΕ τοποθετήθηκε μετά τη δημόσια αποδοχή της πρότασης εκεχειρίας από την πλευρά της Hamas.
Βεβαίβς το Ισραήλ είχε μια διαμετρικά αντίθετη στάση και εξ΄ αυοτύ εξαπέλυσε χερσαία εισβολή στην ανατολική Rafah.
«Αυτή είναι μια κρίσιμη ευκαιρία που η περιοχή – και μάλιστα ο κόσμος – δεν μπορεί να χάσει», τόνισε σχετικά ο Guterres για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Είμαι αναστατωμένος και στενοχωρημένος από την νέα στρατιωτική δραστηριότητα στη Rafah», υπογράμμισε επιρρίπτοντας έτσι σαφείς ευθύνες στην κυβέρνηση Netanyahu.



«Δεν έχουν υποστεί αρκετούς θανάτους και καταστροφές οι άμαχοι;»

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του ΟΗΕ προειδοποίησε σε αγωνιώδεις τόνους το Ισραήλ ότι μια επίθεση στη Rafah της νότιας Γάζας, όπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι βρίσκονται καταφύγιο, θα ήταν «ένα στρατηγικό λάθος, μια πολιτική καταστροφή και ένας ανθρωπιστικός εφιάλτης».
«Μετά από περισσότερους από 1.100 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου… μετά από περισσότερους από 34.000 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Γάζα, δεν έχουμε δει αρκετά; Δεν έχουν υποστεί αρκετούς θανάτους και καταστροφές οι άμαχοι; Μην κάνετε λάθος – μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Rafah θα ήταν μια ανθρωπιστική καταστροφή», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.


Απαίτησε επίσης από το Ισραήλ να ανοίξει ξανά τις χερσαίες διαβάσεις που έκλεισε, ώστε οι απελπιστικά απαραίτητες προμήθειες βοήθειας να μπορούν να φτάσουν στη Γάζα, όπου ο λιμός έχει ήδη επεκταθεί στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
«Το κλείσιμο τόσο των σημείων διέλευσης τόσο στη Rafah όσο και Kerem Salom είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για μια ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση. Πρέπει να το ξανανοίξουν αμέσως».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης