Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Γιάννο, το χρηματιστήριο φεύγει» - Αθρόα μετανάστευση εταιρειών και κεφαλαίων μέσα σε τέσσερις μήνες

«Γιάννο, το χρηματιστήριο φεύγει» - Αθρόα μετανάστευση εταιρειών και κεφαλαίων μέσα σε τέσσερις μήνες
Προς το παρόν παρακολουθούμε την “μετανάστευση” εταιρειών
Μετά τη φυγή στελεχών στο εξωτερικό περνάμε σταδιακά στη “μετανάστευση” εταιρειών εκτός χρηματιστηρίου και εκτός Ελλάδος, με τελικό αποτέλεσμα και τη “μετανάστευση” κεφαλαίων.
Μέσα σε ένα τετράμηνο έχουν διατυπωθεί δύο δημόσιες προτάσεις για διαγραφή των μετοχών από το ελληνικό χρηματιστήριο (Entersoft, Εpislon Net).
Ταυτόχρονα, μια ελληνική εταιρεία, η Τheon Optics, προτίμησε την υψηλότερη αποτίμηση της σε μια ευρωπαϊκή αγορά (Amsterdam) ενώ χθες μια ιστορική εταιρεία για το ΧΑ (Τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν) δήλωσε πρόθεση εισαγωγής σε αμερικανικό χρηματιστήριο, με την επισήμανση ότι δεν θα υπάρχει καμία φορολογική επιβάρυνση.
Δεν περιλάβαμε την πρόθεση διπλής εισαγωγής των μετοχών της Μυτιληναίος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αν και από μόνη της διαδικασία είναι μια άμεση αποδοκιμασία των μηχανισμών του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Την ίδια περίοδο, όπου αναμένονται να καταγραφούν υψηλότερα έσοδα είτε από εισαγωγές εταιρειών (Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών) είτε από αναμενόμενα placements μετοχών (Εθνική Τράπεζα, Helleniq Energy) ο τίτλος της ΕΧΑΕ έχει καταγράψει μόλις +0,38%, με κεφαλαιοποίηση μόλις 321 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο τριμήνου οι απώλειες της μετοχής είναι 8,43%, παρόλο που ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 14,24% και η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ.
Η σημερινή αδυναμία προεξόφλησης μελλοντικών κερδών από την ΕΧΑΕ, η οποία παλαιότερα αποτελούσε μια σηματωρό μετοχή, συνδέεται τόσο με τις διαγραφές εταιρειών όσο και τη “μετανάστευση” εισηγμένων για υψηλότερες αποτιμήσεις.

Kανένα μέτρο για την αντιμετώπιση

Απέναντι σ αυτό τον ορυμαγδό εξελίξεων ο οικονομικός σύμβουλος του Μεγάρου Μαξίμου επαίρεται για τις ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών και αναμένει ως πανάκεια - όπως και η διοίκηση της ΕΧΑΕ - τον χρησμό ενός επενδυτικού οίκου (MSCI) προκειμένου να ενταχθεί το χρηματιστήριο σε λίστα παρακολούθησης για την επαναφορά στις ανεπτυγμένες αγορές ύστερα από 12-18 μήνες.
Κανένα φορολογικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για την εισαγωγή νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο – όπως συμβαίνει λ.χ. στο χρηματιστήριο Nasdaq Nordic όπου μέσα στην φετινή χρονιά έχουν εισαχθεί τρείς εταιρείες ενώ είχε προηγηθεί μια δεκάδα δημόσιων εγγραφών το 2023.
Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί, καμία φοροαπαλλαγή δεν θεσπίστηκε για τις επενδύσεις νέων κάτω των 40 ετών ούτε οι λογαριασμοί ISA.
Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή νέων εταιρειών, στελέχη της ΕΧΑΕ είχαν δηλώσει δημόσια ότι, δεν αποτελεί αντικείμενο της εργασίας τους η προσέλκυση νέων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο για άντληση κεφαλαίων- υπονοώντας ότι αφορά τις αναδόχους τράπεζες.
Σχετικά με τις δημόσιες προτάσεις αν και το ποσοστό είναι υψηλό, ο υφιστάμενος νόμος θα μπορούσε να επανεξεταστεί προκειμένου να μην αποτελεί το χρηματιστήριο μηχανισμό “πλουτισμού” μέσα σε μια τετραετία (βλέπε Epsilon Net, Entersoft), ειδικά όταν υπάρχει περίπτωση μεταπώλησης σε υψηλότερες τιμές.
Κι αν τα προαναφερόμενα αποτελούν θέματα πρoς επίλυση για την αγορά, ποια είναι η γνώμη της διοίκησης της ΕΧΑΕ για την απουσία μόχλευσης στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Προς το παρόν παρακολουθούμε τη “μετανάστευση” εταιρειών και κεφαλαίων από το ελληνικό χρηματιστήριο.
Κι αν παραφράσουμε την ατάκα ηθοποιού ιταλικής ταινίας (“Τσίτσο, το λιμάνι φεύγει”) Γιάννο, το χρηματιστήριο φεύγει.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης