Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική αναθεώρηση της πολιτικής διπλής χρήσης απελευθερώνει τις αμυντικές επενδύσεις

Ιστορική αναθεώρηση της πολιτικής διπλής χρήσης απελευθερώνει τις αμυντικές επενδύσεις
Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε έναν «επικαιροποιημένο ορισμό των αγαθών και υποδομών διπλής χρήσης»
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δηλαδή ο βραχίονας δανεισμού πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, ανακοίνωσε την Τετάρτη (8 Μαΐου) αλλαγές στη μακρόχρονη πολιτική της να μην επενδύει σε στρατιωτικά προϊόντα, αίροντας τους περιορισμούς στις λεγόμενες επενδύσεις διπλής χρήσης, δηλαδή για προϊόντα και τεχνολογία που μπορούν να έχουν εφαρμογές σε στρατιωτικό αλλά και μη στρατιωτικό πλαίσιο.
Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε έναν «επικαιροποιημένο ορισμό των αγαθών και υποδομών διπλής χρήσης που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από τον Όμιλο ΕΤΕπ», καταργώντας το ελάχιστο όριο για τα αναμενόμενα έσοδα από μη στρατιωτικές εφαρμογές ή το μερίδιο των μη στρατιωτικών χρηστών στο πλαίσιο οποιασδήποτε επένδυσης που σχετίζεται με την άμυνα, ανέφερε η σχετική ανακοίνωσή τους.
Μέχρι τώρα, τα κριτήρια δανειοδότησης διπλής χρήσης περιόριζαν τις επενδύσεις της τράπεζας από αμυντικά έργα έως πολιτικές εφαρμογές που υπερβαίνουν τη στρατιωτική τους χρήση.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι θεωρούνται παράλληλα και διευθυντές της ΕΤΕπ, συμφώνησαν να «διευκολύνουν τη χρηματοδότηση» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που εμπλέκονται στην ασφάλεια και την άμυνα, «ανοίγοντας μια ειδική ενδιάμεση χρηματοδότηση».
Πρόσθεσαν επίσης «έργα και υποδομές που χρησιμοποιούνται από τον στρατό ή την αστυνομία και εξυπηρετούν επίσης πολιτικές ανάγκες», στον κατάλογο των επιλέξιμων επενδύσεων-στόχων της τράπεζας.
Η κίνηση αυτή θα διευρύνει τη δυνατότητά της να επενδύει σε προϊόντα και τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται μόνο από τις ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, των ραντάρ, της δορυφορικής τεχνολογίας, των υποδομών και του εξοπλισμού – στο βαθμό που δεν συνεπάγονται θανάσιμο κίνδυνο.
«Οι αλλαγές αναμένεται να επιταχύνουν τις επενδύσεις και να βελτιώσουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ για τον ευρωπαϊκό τομέα της ασφάλειας και της άμυνας», δήλωσε η ΕΤΕπ. Είχε ήδη χρηματοδοτήσεις ύψους 6 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της Στρατηγικής Πρωτοβουλίας για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια (SESI), καθώς και της Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ).
Η απόφαση ακολουθεί τις πολλαπλές εκκλήσεις των ηγετών της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια, ύστερα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ώστε να διερευνήσει η τράπεζα τρόπους για την αύξηση των δανείων της προς τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας του μπλοκ.
Ενώ η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και τα υπουργεία Άμυνας καλούσαν εδώ και καιρό την ΕΤΕπ να αυξήσει τη συμβολή της στις αυξημένες αμυντικές προσπάθειες της ΕΕ, μόλις τον Φεβρουάριο το αίτημα τέθηκε στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών και η επικεφαλής της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνιο ξεκίνησε δίμηνη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με διάφορες πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, μια βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε κίνηση της ΕΤΕπ πέρα από τις παραδοσιακές δανειοδοτικές της αρμοδιότητες θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να διατηρήσει τις κορυφαίες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας καθώς και τις αξιολογήσεις περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης (ESG).
Ειδικά η κύρια πιστοληπτική της βαθμολογία Triple A επιτρέπει στον δανειστή να επιτυγχάνει πολύ ευνοϊκούς όρους δανεισμού στην αγορά.
Αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα για τους μετόχους της τράπεζας -τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ- την οποία ούτε η τράπεζα ούτε οι εθνικές κυβερνήσεις θα ήθελαν να θέσουν σε κίνδυνο, όπως ανέφερε νωρίτερα το Euractiv.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανικός γίγαντας αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που επιβεβαίωσε ότι η συνολική πιστοληπτική ικανότητα της ΕΤΕπ, και όχι μόνο σε θέματα ESG, ενώ θα εξεταστεί σε περίπτωση ουσιαστικών αλλαγών στην πολιτική διπλής χρήσης της. Μέχρι στιγμής, μόνο η αξιολόγηση ESG της τράπεζας είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά την πρώτη έκθεση του Euractiv.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης