Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: «Καμπανάκι» από Fed για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα εμπορικά ακίνητα

ΗΠΑ: «Καμπανάκι» από Fed για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα εμπορικά ακίνητα
Γενικότερα, «το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει υγιές και ανθεκτικό»
Σχετικά Άρθρα
Για τις καθυστερήσεις πληρωμών σε δάνεια του κλάδου εμπορικών ακινήτων προειδοποιεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), σε συνέχεια αντίστοιχων προειδοποιήσεων από επενδυτές.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση «Supervision and Regulation Report», η Fed αναφέρει πως το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει υγιές και ανθεκτικό. Οι περισσότερες τράπεζες συνεχίζουν να αναφέρουν επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας πάνω από τις ισχύουσες ρυθμιστικές απαιτήσεις. Τα συνολικά επίπεδα καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών σταθεροποιήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και αυξήθηκαν ελαφρώς στις αρχές του 2024. Η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει υγιής συνολικά. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις για ορισμένα εμπορικά δάνεια ακίνητης περιουσίας και ορισμένα καταναλωτικά δάνεια έχουν αυξηθεί σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά πριν την πανδημία COVID. 
Οι τράπεζες ενίσχυσαν τις προβλέψεις για πιστωτικές ζημίες εν αναμονή περαιτέρω επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού.
«Η Federal Reserve επικεντρώνεται στη βελτίωση της ταχύτητας, της δύναμης και της ευελιξίας της εποπτείας, ανάλογα με την περίπτωση. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι οι εποπτικές ενέργειες είναι ανάλογες με το μέγεθος, τον κίνδυνο και την πολυπλοκότητα ενός τραπεζικού οργανισμού. Η Federal Reserve συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τους κινδύνους για τον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων πιστωτικού, επιτοκίου και ρευστότητας», σχολιάζει η κεντρική τράπεζα. 
«Ορισμένες τράπεζες αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά τις αλλαγές στη συμπεριφορά των καταθετών, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και τις μειωμένες αξίες αγοράς για επενδυτικούς τίτλους. Οι καθυστερήσεις στα εμπορικά ακίνητα (CRE) και τα καταναλωτικά δάνεια αυξάνονται. Τα κέρδη μειώθηκαν καθώς οι τράπεζες αύξησαν τις προβλέψεις για ζημίες δανείων και επιβαρύνθηκαν με υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Η ειδική αξιολόγηση από την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) συνέβαλε επίσης στην πτώση.
Το εποπτικό κεφάλαιο αυξήθηκε το 2023. Συνολικά, οι τράπεζες πρόσθεσαν 76 δισεκ. δολάρια σε κεφάλαια CET1 μεταξύ τέλους 2022 και τέλους 2023. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο δείκτης κεφαλαίου CET1 αυξήθηκε σχεδόν κατά 50 μονάδες βάσης», συμπληρώνει η Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης