Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εθνική πρόκληση: Η νέα Πρόεδρος ορκίστηκε αποκαλώντας τα Σκόπια «Μακεδονία» - Στα σκουπίδια η συμφωνία των Πρεσπών

Εθνική πρόκληση: Η νέα Πρόεδρος ορκίστηκε αποκαλώντας τα Σκόπια «Μακεδονία» - Στα σκουπίδια η συμφωνία των Πρεσπών

Διπλωματικό επεισόδιο  - Αποχώρησε η Ελληνίδα πρέσβης  Σοφία Φιλιππίδου από την τελετή ορκωμοσίας της Gordana Siljanovska-Davkova σε ένδειξη διαμορτυρίας 

(Διαρκές Upd).Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 κατά την ορκωμοσία της πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας Gordana Siljanovska-Davkova σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής το οποίο έχει προκαλέσει σημαντικές πολιτικές και διιπλωματικές αντιδρασεις.
Η Siljanovska, κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε στο πλαίσιο μιας πρόκλησης απέναντι στην Ελλάδα τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο π ρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, καλώντας την Siljanovska να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράφηκε το 2019 μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.
Η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της νέα προέδρου αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σημειώνεται ότι είχε υπάρξει σχετική οδηγία από το ελληνικό ΥΠΕΞ.


ΥΠΕΞ: Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας

«Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις», τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε την Κυριακή 12 Μάιου 2024 για το γεγονός ότι κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Gordana Siljanovska-Davkova , επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».
«Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Υπογραμμίζεται δε πως «η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και, κυρίως, από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Der Leyen: Η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών για να ενταχθεί στην ΕΕ

H  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen σε ανάρτησή σης στα κοινωνικά δίκτυα επισήμανε την αναγκη η Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε στην ανάρτησή της.   

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη λύπη της για την πρόκληση της Βόρειας Μακεδονίας στη Ελλάδα

Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας, αναφέρει η εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Nabila Massrali, σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα την Κυριακή 12/5.
Σημειώνει ότι η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα.



Κασσελάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Η συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν προδοτική; - Να συνετιστεί η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας

Γιατί εκλιπαρεί ο Μητσοτάκης» για την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών, τήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανάρτησή του την Κυριακή 12 Μαΐου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το διπλωματικό επεισόδιο στην ορκωμοσία της νέας προέδρου της Νέας Μακεδονίας ς Gordana Siljanovska-Davkova επισημαίνει ς ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε στην πλάτη της όλη την Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που εσείς φοβόσασταν να στηρίξετε την πάγια εθνική θέση, μη χάσετε εθνικιστικά ψηφαλάκια» και θέτει το ερώτημα «γιατί εκλιπαρεί ο Μητσοτάκης» για την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ταυτόχρονα κάλεσε τη νέα ηγεσία της χώρα να συνετιστεί και να τηρήσει όσα έχει δεσμευθεί.
«Οχι, κύριε Μητσοτάκη. Ποτέ δεν εκλιπαρείς για να τηρηθεί κάτι αρνητικό για τη χώρα σου.
Ή τη θεωρείτε (τη συμφωνία) επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και την τηρείτε, ή τη θεωρείτε κακή συμφωνία και φοράτε την περικεφαλαία σας και πάτε στους ομοϊδεάτες σας και την ακυρώνετε.
Τα κόλπα κομμένα.
Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε στην πλάτη της όλη την Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που εσείς φοβόσασταν να στηρίξετε την πάγια εθνική θέση, μη χάσετε εθνικιστικά ψηφαλάκια.
Ένας πατριωτικός ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε φοβικούς Ελλαδέμπορους.
Η ιστορική αλήθεια καμιά φορά αργεί να φανεί, δικαιώνει όμως πάντα τους τολμηρούς, τους αληθινά πατριώτες» , επισημαίνεται στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η διπλωματική αποτυχία στη Βόρεια Μακεδονία φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Την έντονη διαμαρτυρία του για την «προκλητική αναφορά της νέας προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας η οποία προέβη σε εξόφθαλμη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών» εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να εγκαταλείψει επιτέλους την μικροπολιτική διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής και να προβεί στις δέουσες ενέργειες».
Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι «η νέα αυτή διπλωματική αποτυχία της χώρας φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Τι έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο;
Τίποτα απολύτως, παρά μόνο μικροπολιτική επικοινωνία.
Ούτε τα Μνημόνια έφερε προς κύρωση, ούτε συνεκλήθη ποτέ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας - παρά την πρόβλεψη για ένα τον χρόνο - το οποίο θα οδηγούσε στη συνομολόγηση δεκάδων νέων συμφωνιών, ενισχύοντας έτσι την επιρροή της χώρας μας».
Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση δεν άσκησε πίεση ώστε να διασφαλίσει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα υλοποιούσε τις υποχρεώσεις της για σχολικά βιβλία, εμπορικά σήματα, διαβατήρια και πινακίδες αυτοκινήτων . Το μόνο που έκανε όλα αυτά τα χρόνια ήταν να αποφεύγει οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία για να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες».
Κλείνοντας καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «φέρει βαρύτατες ευθύνες για την μικροκομματική και επικοινωνιακή λογική με την οποία διαχειρίζεται τις σχέσεις της χώρας με όλες τις γειτονικές μας χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς επέλεξε να ζημιώσει τα εθνικά συμφέροντα για να μην ζημιώσει τα κομματικά της συμφέροντα».

ΚΚΕ για Βόρεια Μακεδονία: Επικίνδυνη η Συμφωνία των Πρεσπών – Πρωτοπαλίκαρο του ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης

Οι αναφορές της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπηρετούσε την πραγματική επίλυση των διαφορών των δυο χωρών, αλλά τελικά μόνο την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ που έχει αποδειχθεί ως ο βασικός παράγοντας της αποσταθεροποίησης και της τροφοδότησης του εθνικισμού στα Βαλκάνια» επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.
«Οι τελευταίες εξελίξεις εκθέτουν τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίστηκε τη ΝΑΤΟϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, στο όνομα δήθεν της εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών στο πλαίσιο της “συμμαχίας”, όσο και τη ΝΔ και τα αλλά κόμματα που από τη μια ψάρευαν στα θολά κι επικίνδυνα νερά του εθνικισμού και από την άλλη αποσιωπούσαν τον πραγματικό ΝΑΤΟϊκό χαρακτήρα της συμφωνίας.
Άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ εξελίσσεται σε πρωτοπαλίκαρο των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και στα Βαλκάνια, όπως αποδείχθηκε και με τη στάση της για την είσοδο του προτεκτοράτου του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

ΠΑΣΟΚ: Βαρύτατη πρόκληση από τη Βόρεια Μακεδονία, αναμένουμε ενέργειες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η αναφορά της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Gordana Siljanovska, σε «Μακεδονία» αντί για τη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας, κατά την τελετή ορκωμοσίας της, συνιστά βαρύτατη πρόκληση, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ (12/5).
«Αποτελεί μια, δυστυχώς, αναμενόμενη ενέργεια, που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και υλοποιήθηκε σε μηδενικό χρόνο, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών και αναιρώντας το θεμέλιο αυτής.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε χθες για ‘’ζητήματα’’ που θα ανακύψουν, αν η προεκλογική ρητορική συνεχιζόταν και μετεκλογικά.
Αναμένουμε πλέον τις ενέργειες, στις οποίες θα προχωρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για να αντιδράσει στην πρόκληση, απαντώντας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, γνωστοποιώντας το ζήτημα στους διεθνείς οργανισμούς, ΕΕ και ΝΑΤΟ», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.

Αλβανικό κόμμα DUI : Η νέα πρόεδρος παραβίασε το Σύνταγμα


Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Ali Ahmeti εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Silianovska κατά την ορκωμοσία της παραβίασε το Σύνταγμα και δημιούργησε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας.
«Λυπούμαστε για την ομιλία της Siljanovska-Davkova.
Με την πρώτη της κι΄ όλας φράση παραβίασε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο...
Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας» δήλωσε ο Arber Ademi, βουλευτής του DUI.

Η προειδοποίηση Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς τα Σκόπια, στον απόηχο του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών.
«Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω πώς θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του.
Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Δέχθηκα, όμως, τη συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι, παρά τη διαφωνία μου, οφείλω να τη σεβαστώ.
Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.
Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα ακουστούν και μετεκλογικά.
Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Το embargo

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σημερινή τελετή δεν έδωσαν το «παρών» ηγέτες γειτονικών χωρών, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Αλβανίας, σε αντίθεση με την τελευταία τελετή ορκωμοσίας προέδρου, στην οποία είχε παρευρεθεί ο Βούλγαρος πρόεδρος Rumen Radev.
Κατά πληροφορίες, οι προαναφερθείσες χώρες υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν εγκαίρως προσκλήσεις.

Η εκλογική νίκη και η πολιτική του VMRO 

Η 71χρονη Gordana Siljanovska -Davkova είναι αρχηγός του δεξιού «Δημοκρατικού Κόμματος για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα» (VMRO-DPMNE) και εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαΐου, επικρατώντας με ποσοστό 65%, ενάντια στον μέχρι σήμερα πρόεδρο , Stevo Pendarovski
Η ίδια και το κόμμα της κατάφεραν μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής..
Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.
Σημειώνουμε ότι κόμμα αυτό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), ο Боби, πρώην μέλος του κόμματος VMRO-DPMNE δημοσίευσε βίντεο με την ορκωμοσία της νέας, συνοδεύοντας με τη λεζάντα:
«Αξιότιμη και υπερήφανη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!

Ιστορική στιγμή, συγχαρητήρια από καρδιάς!»

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης