Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νέα ανατιμολόγηση σε Mυτιληναίο και Jumbo διά χειρός και placement από την αμερικανική Citigroup

Νέα ανατιμολόγηση σε Mυτιληναίο και Jumbo διά χειρός και placement από την αμερικανική Citigroup
Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις προκύπτουν από τις εκθέσεις οίκων (Μυτιληναίος - Citigroup), αλλά και την πρόσφατη διάθεση μετοχών της Jumbo την οποία πραγματοποίησε η ίδια αμερικανική τράπεζα
Η ανατιμολόγηση και οι υψηλότερες αποτιμήσεις για τις εισηγμένες του FTSE 25 συνεχίζονται δίχως τέλος.
Μάλιστα, οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις προκύπτουν από τις εκθέσεις οίκων (Citigroup για Μυτιληναίο), αλλά και την πρόσφατη διάθεση μετοχών της Jumbo την οποία πραγματοποίησε η ίδια αμερικανική τράπεζα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου, η Citigroup από τις αρχές του χρόνου έχει πραγματοποιήσει τζίρο 435 εκατ. ευρώ κατέχοντας μερίδιο 1,86% και την δέκατη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών στην Αθήνα και με το πρόσφατο placement αυξάνει περαιτέρω το μερίδιο της.
Η Citigroup σε έκθεση της στις 10 Μαΐου για τον ευρωπαϊκό κλάδο μετάλλων και ορυχείων δίνει σύσταση αγοράς με τιμή – στόχο για την Μυτιληναίος τα 46 ευρώ (κλείσιμο 39,06 ευρώ).
Συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα συμπεραίνει ότι οι ενεργειακές δραστηριότητες βρίσκονται σε στέρεες βάσεις με ισχυρούς όγκους παραγωγής το πρώτο τρίμηνο του 2024, παρά τη δυσμενή εποχικότητα της ζήτησης ενέργειας το 1ο τρίμηνο του 2024, η παραγωγή ενέργειας της Μυτιληναίος ήταν 21% υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η αύξηση οφείλεται στη λειτουργία των νέων μονάδων CCGT, οι οποίες αποτελούν περίπου το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου το τρίμηνο.
Σημειώνει ότι ο υψηλότερος βαθμός απόδοσης των νέων CCGT είναι θετικός για την κερδοφορία της στην ηλεκτροπαραγωγή.
Σε ό,τι αφορά την δραστηριότητα του Αλουμινίου, η Citigroup διαβλέπει προοπτικές να συνεχιστούν καλύτερα κέρδη εντός της φετινής χρονιάς.
Οι spot τιμές αλουμινίου και αλουμίνας έχουν βρεθεί σε υψηλά επίπεδα ενώ το premium της μπιγιέτας αλουμινίου έχει σημειώσει ράλυ καθώς σημειώνονται οι περικοπές παραγωγής στην Ευρώπη και οι διαταράξεις της προμήθειας στις μεγαλύτερες χώρες εισαγωγής.
Η Μυτιληναίος σημειώνει η Citigroup έχοντας δράσει προληπτικά έχει πραγματοποιήσει hedge στην έκθεση της με ελκυστικές ισοτιμίες, δίνοντας ορατότητα για μεγαλύτερη ορατότητα στην κερδοφορία. Επίσης, η Citigroup διαβλέπει προοπτικές να βελτιστοποιήσει τα κόστη ενέργειας σε καλύτερα επίπεδα απ΄ ότι αναμένει η αγορά.
Η Citigroup, εν όψει της εισαγωγής της Μυτιληναίος στο Λονδίνο, όμως, την συγκρίνει και με άλλες μεταλλευτικές εταιρείες.
Ειδικότερα, έναντι της Fresnillo η οποία διαθέτει παρόμοια κεφαλαιοποίηση 4,2 δισ. λίρες η Μυτιληναίος διαθέτει πενταπλάσια κέρδη ανά μετοχή 4,95 ευρώ για το 2024 και 5,16 ευρώ έναντι 0,34 λίρες και 0,43 λίρες της Fresnillo.

Jumbo: Όταν διαθέτει μετοχές ο Βακάκης ακολουθεί άνοδος της μετοχής

Yψηλότερες αποτιμήσεις τόσο για την εισηγμένη Jumbo όσο και συνολικά για το χρηματιστήριο συνολικά υποδεικνύει η πρόσφατη διάθεση 4 εκατ. μετοχών ( 2,94%) έναντι 108,8 εκατ. ευρώ από τον επιχειρηματία κ. Α. Βακάκη προς υφιστάμενους μετόχους.
Σημειώνεται ότι την διάθεση των μετοχών πραγματοποίησε η Citigroup, μέσα σε ένα απόγευμα.
Αν και η μετοχή σημείωσε βουτιά κατά 7,33% στα 27,8 ευρώ χάνοντας 300 εκατ. ευρώ, το παρελθόν δείχνει ότι η μετοχή αυξήθηκε ακολουθώντας την ανοδική πορεία του ισολογισμού.
Άλλωστε, κάθε φορά που ο επικεφαλής της Jumbo προχωρούσε σε placement επί των μετοχών της εταιρείας του, μπορεί να υποχωρούσε το ποσοστό συμμετοχής του, αλλά αυξανόταν η αξία της συμμετοχής του – ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των κερδών και των μερισμάτων την τελευταία τριετία.
Κι αυτό φυσικά αφορά το σύνολο των μετόχων.
Πριν από την διάθεση των μετοχών το 2017 η αξία της συμμετοχής του (26,72% ) ανερχόταν σε 581,7 εκατ. ευρώ.
Το 2021 η αξία του ποσοστού του 23,22% ανερχόταν σε 504 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα η αξία του 16,4% κινείται σε 621 εκατ. ευρώ.
Οι υφιστάμενοι μέτοχοι – συνεταίροι, και ειδικότερα οι μεγαλύτεροι, δηλαδή η Fidelity με 10% και το Capital με 5,05% όπως αποκαλεί τους μετόχους του ο κ. Α. Βακάκης απέκτησαν 4 εκατ. μετοχές επιπλέον ή 2,94% και το δικαίωμα μερίσματος 2023 ενώ ο επιχειρηματίας παραμένει μεγαλομέτοχος με 16,4%.
Και ο κ. Βακάκης έχοντας την στήριξη της Fidelity και του Capital, αλλά κι άλλων ξένων μετόχων δεν φοβάται την απώλεια πλειοψηφίας των μετοχών.
Οι πρόσφατες τιμές - στόχοι για την Jumbo από την Citigroup ήταν 32,5 ευρώ και από την Eurobank Εquities 33,4 ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης