Τελευταία Νέα
Διεθνή

Donohoe (Πρόεδρος Eurogroup): Ζωτικής σημασίας το Ταμείο Ανάκαμψης για το μέλλον της ΕΕ

Donohoe (Πρόεδρος Eurogroup): Ζωτικής σημασίας το Ταμείο Ανάκαμψης για το μέλλον της ΕΕ
O Paschal Donohoe δήλωσε ότι τα 806.9 δισεκατομμύρια ευρώ του NextGenEU είναι το κλειδί για την ενίσχυση της υποβαθμισμένης έως τώρα ανταγωνιστικότητας του μπλοκ
Το ευρωπαϊκό ταμείο πολλών δισεκατομμυρίων για την ανάκαμψη μετά την πανδημία είναι το βασικό «κομμάτι στο παζλ» του τρόπου χρηματοδότησης των βασικών οικονομικών στόχων του μπλοκ έως ότου ολοκληρωθούν επαρκώς οι ιδιωτικές αγορές, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe, σε συνέντευξή του στο Euractiv τη Δευτέρα (13 Μαΐου).
Μιλώντας πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο κ. Donohoe δήλωσε ότι τα 806.9 δισεκατομμύρια ευρώ του NextGenEU είναι το κλειδί για την ενίσχυση της υποβαθμισμένης έως τώρα ανταγωνιστικότητας του μπλοκ – καθώς τα κράτη μέλη παλεύουν με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Σημείωσε ότι το πρόγραμμα – που επί του παρόντος προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2026 – λειτουργεί ως «ένας τρόπος γεφύρωσης του χρονικού κενού», ενώ οι διαπραγματεύσεις για την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών (CMU) – τα σχέδια για την οποία ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά το 2015 – παραμένουν σε εξέλιξη.
«[Το NextGenEU] είναι για μένα το κομμάτι στο παζλ που μας επιτρέπει να συμβιβάσουμε την ανάγκη να ομαλοποιήσουμε την πολιτική του προϋπολογισμού αλλά να δώσουμε μεγαλύτερη προτεραιότητα στις επενδύσεις κεφαλαίου από ό,τι στο παρελθόν», δήλωσε ο Donohoe.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το βασικό ζήτημα θα είναι αυτό του συγχρονισμού όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργοποιήσουμε τις εξοικονομήσεις [μέσω της CMU] με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σε θέση να επηρεάσουν τις οικονομικές μας επιδόσεις αυτή τη δεκαετία», πρόσθεσε.
«Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να χάσουμε από τα μάτια μας τη σημασία του Next Generation EU […] ως τρόπο γεφύρωσης του χρονικού χάσματος».
Το NextGenEU, που συμφωνήθηκε στο αποκορύφωμα της πανδημίας COVID-19 τον Ιούλιο του 2020, προσφέρει στα κράτη μέλη χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση κρίσιμων πράσινων, ψηφιακών και άλλων επενδύσεων με αντάλλαγμα στοχευμένες μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα της ΕΕ που χρηματοδοτείται μέσω χρέους που αναλαμβάνουν από κοινού τα κράτη μέλη.
Ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Paolo Gentiloni ζήτησε επίσημα να μετατραπεί σε «σχέδιο» για μόνιμο κοινό δανεισμό τον Απρίλιο, η ανανέωση του προγράμματος βρίσκει τώρα σθεναρή αντίσταση από συντηρητικές πολιτικές ομάδες καθώς και από «λιτά» κράτη μέλη – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας του μπλοκ.
Ο Donohoe παραδέχθηκε ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει συναίνεση» μεταξύ των υπουργών Οικονομικών σχετικά με την ανάγκη ανανέωσης του NextGenEU.
Ωστόσο, πρότεινε ότι οι μελλοντικές αναλύσεις θα δείξουν την «πολύ θετική ιστορία» σχετικά με τον συνολικό αντίκτυπο της πρωτοβουλίας.
«Το ερώτημα αν θα πρέπει να υπάρξει ένα παρόμοιο οικονομικό μέσο στο μέλλον είναι μέρος της συζήτησης που πρέπει να ολοκληρώσουμε και είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε», δήλωσε.

Αλλαγή της αντίληψης για τον αντίκτυπο των δημοσιονομικών κανόνων

Ο Donohoe απάντησε επίσης στις επικρίσεις ότι η εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ – οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο μήνα – μπορεί να συμπιέσει την ικανότητα των κρατών μελών να πραγματοποιούν κρίσιμες δημόσιες επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, είπε ότι η ανακοίνωση του Eurogroup φέτος τον Μάρτιο ότι οι κανόνες «θα μεταφραστούν σε μια συνολική ελαφρώς συσταλτική δημοσιονομική στάση» το 2025 θα πρέπει να γίνει κατανοητή «με βάση όσα προηγήθηκαν».
«Αυτό για το οποίο είχαμε μιλήσει προηγουμένως [ήταν] η ανάγκη για μια συσταλτική στάση» το 2023 και το 2024, δήλωσε ο Donohoe αναφερόμενος στο συμπέρασμα του Συμβουλίου του Ιανουαρίου.
«Θα υποστήριζα στην πραγματικότητα ότι ζητώντας μια «ήπια συσταλτική» στάση για το επόμενο έτος, σε αντίθεση με μια «συσταλτική στάση», προσπαθούμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία», είπε.
Ο επικεφαλής της ευρωζώνης υποστήριξε ότι η πιο διαφοροποιημένη διατύπωση για τις δημοσιονομικές ανάγκες του μπλοκ το 2025 συνδέεται επίσης με την «αναγνώριση από την ομάδα ότι υπάρχουν επενδυτικές ανάγκες που μόνο ο δημόσιος τομέας και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε καλύτερη θέση να χρηματοδοτήσουν», είπε.
Η ανάπτυξη πρέπει να αποτελέσει τη βασική πολιτική εστίαση της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία
Τα σχόλια του Donohoe έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, η υστέρηση της αύξησης της παραγωγικότητας και τα επιτόκια ρεκόρ δυσχεραίνουν τον ρυθμό ανάπτυξης του μπλοκ.
Τόνισε ότι η «μεγάλη πρόκληση» της ΕΕ στο μέλλον θα είναι να εστιάσει την προσοχή της ειδικά στην ανάπτυξη.
«Νομίζω ότι για πολύ καιρό τώρα, η προσοχή μας, λόγω ανάγκης, ήταν αλλού», δήλωσε ο Donohoe, καθώς το μπλοκ ασχολείται με την πανδημία COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Αυτό που πιστεύω ότι είναι η μεγάλη πρόκληση […] για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να διασφαλίσει ότι το ζήτημα» του τρόπου και της ταχύτητας με την οποία αναπτύσσεται η Ευρώπη «θα λάβει την πολιτική εστίαση που χρειάζεται την επόμενη δεκαετία», είπε.
«Διότι αν δεν μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό, τόσες πολλές από τις άλλες προκλήσεις που έχουμε θα γίνουν πολύ πιο δύσκολες», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης