Τελευταία Νέα
Διεθνή

Steph Pomboy (MacroMavens): Έρχεται καταιγίδα ύφεσης, με κρίση χρέους και ανεργία – Προ των πυλών τραπεζικό ντόμινο

Steph Pomboy (MacroMavens): Έρχεται καταιγίδα ύφεσης, με κρίση χρέους και ανεργία – Προ των πυλών τραπεζικό ντόμινο
Αν ρωτήσετε έναν οικονομολόγο, το πιθανότερο είναι ότι θα ακούσετε ότι οι οικονομίες τα πάνε υπέροχα
Αυτήν τη στιγμή η κατάσταση στην οικονομία αντικατοπτρίζει δύο διαφορετικές πραγματικότητες.
Αν ρωτήσετε έναν οικονομολόγο, το πιθανότερο είναι ότι θα ακούσετε ότι οι οικονομίες τα πάνε υπέροχα, αναπτύσσονται ταχύτερα από τους ομολόγους τους στο G7, με χαμηλή ανεργία και μια χρηματιστηριακή αγορά κοντά σε ιστορικά υψηλά.
Αλλά αν ρωτήσετε τον μέσο άνθρωπο στον δρόμο, πιθανότατα θα ακούσετε μια πολύ διαφορετική ιστορία.
Οι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες διαβίωσης, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής.
Οι εταιρείες –ειδικά στις ΗΠΑ– μειώνουν τις εργατοώρες, παγώνουν προσλήψεις ή προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις.
Τα νοικοκυριά στενάζουν και για να τα βγάλουν πέρα στρέφονται ολοένα και περισσότερο στον δανεισμό.

Ποιες από τις δύο πραγματικότητες είναι ακριβές; Είναι πιθανό τα πράγματα να βελτιωθούν ή να χειροτερέψουν;

Σύμφωνα με την γκουρού των αγορών, Stephanie Pomboy, αναλύτρια και ιδιοκτήτρια της MacroMavens, «μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε ένα φαινόμενο υστέρησης.
Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα προμηνύουν ύφεση».
Ειδικότερα, η Pomboy προβλέπει σημαντικά δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα λόγω του ραγδαίου ρυθμού αυξήσεων στα επιτόκια.
Αναμένει, λοιπόν, σημαντική οικονομική επιβράδυνση, με τους καταναλωτές και τις εταιρείες μετά βίας να εξυπηρετούν το χρέος τους, κάτι που μοιραία θα οδηγήσει σε οικονομική αποδυνάμωση.
Παρά τους αισιόδοξους δείκτες όπως η αύξηση του ΑΕΠ (προ του 2024) και η χαμηλή ανεργία, η Pomboy υπογραμμίζει τη μη βιώσιμη καταναλωτική συμπεριφορά.
Σημειώνει ότι το ΑΕΠ καθοδηγείται από τις καταναλωτικές δαπάνες για όλο και πιο ακριβά είδη πρώτης ανάγκης για διαβίωση, τα οποία ξεπερνούν τα εισοδήματα και αυξάνουν το χρέος των πιστωτικών καρτών.
Επιπλέον, η μετάβαση από θέσεις πλήρους απασχόλησης σε θέσεις μερικής απασχόλησης υπονομεύει την ισχύ της αγοράς εργασίας, υποδηλώνοντας βαθύτερα οικονομικά προβλήματα στο μέλλον.
Η Stephanie περιγράφει τη φθίνουσα ικανότητα της Corporate America να μετακυλίει το αυξανόμενο κόστος στους καταναλωτές.
Επισημαίνει δε τη συγκέντρωση της αύξησης των κερδών σε μερικές μεγάλες εταιρείες του S&P 500, ενώ η πλειοψηφία δεν τα βγάζει πέρα, κάτι που αντανακλά οικονομική ανισότητα.
Αυτή η κατάσταση είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τα εταιρικά κέρδη και τις καταναλωτικές δαπάνες.
Η μετάβαση από τη συσσώρευση εργασίας στην απόρριψη εργασίας θα επηρεάσει τις καταναλωτικές δαπάνες και θα πυροδοτήσει έναν φαύλο κύκλο απολύσεων και μειωμένων δαπανών.
Τα πρώτα σημάδια περιλαμβάνουν αδύναμες αναφορές μισθοδοσίας και μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.

Συμφωνεί με Druckenmiller

Η ιδιοκτήτρια της MacroMavens συμφωνεί με την κριτική του Stanley Druckenmiller για τις δημοσιονομικές δαπάνες στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι παρότι αρχικά τα πακέτα ελάφρυνσης επέτρεψαν στις εταιρείες να μετακυλίσουν το κόστος, το τέλος των άμεσων δημοσιονομικών κινήτρων σημαίνει ότι οι καταναλωτές αγγίζουν τα όριά τους.
Σύμφωνα με όσα αναμένει, ο παρατεταμένος πληθωρισμός -κυρίως ως κόστος εισροών- θα επηρεάζει τα εταιρικά περιθώρια περισσότερο από τις τιμές καταναλωτή.
Η Pomboy ανησυχεί για το ενδεχόμενο εκτεταμένων προγραμμάτων διάσωσης σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της στέγασης, των συντάξεων και της εταιρικής Αμερικής, αλλά και για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτών των προγραμμάτων διάσωσης - ιδιαίτερα για τον κίνδυνο να υπάρξει ένας ηθικός κίνδυνος στη Main Street, παρόμοιος με το «Fed put» στη Wall Street.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση των αμερικανικών συνταξιοδοτικών ταμείων επιδεινώνεται, με πολλά να έχουν αυξήσει τις κατανομές τους σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Η Pomboy προβλέπει πως θα υπάρξει προγράμματα διάσωσης για τα συνταξιοδοτικά ταμεία λόγω της υποχρηματοδότησης περίπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και της ευπάθειάς τους στην ύφεση.
Όσον αφορά τις προοπτικές της αγοράς και την επιλογή περιουσιακών στοιχείων, η αναλύτρια προτιμά σκληρά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και κάποια ακίνητα, με μια υγιή μερίδα σε μετρητά.
Είναι επιφυλακτική όσον αφορά την εταιρική πίστη, δίνει σύσταση Underweignht για τον κλάδο λιανικής, ευνοώντας αμυντικούς τομείς όπως η ενέργεια και ορισμένες αναδυόμενες αγορές.
Υπογραμμίζει επίσης τα τρέχοντα ζητήματα στο τραπεζικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών απραγματοποίητων ζημιών και πιθανών προκλήσεων από μειώσεις στις τραπεζικές καταθέσεις, γι' αυτό συνιστά την αποφυγή τραπεζικών μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης