Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παιχνίδια «διαίρει και βασίλευε» από Biden στη Γάζα – Εμπλέκει Αίγυπτο, ΗΑΕ, Μαρόκο για να μην στείλει δυνάμεις

Παιχνίδια «διαίρει και βασίλευε» από Biden στη Γάζα – Εμπλέκει Αίγυπτο, ΗΑΕ, Μαρόκο για να μην στείλει δυνάμεις
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «αρνούνται να ενταχθούν σε οποιοδήποτε σχέδιο που αποσκοπεί στην παροχή κάλυψης για την ισραηλινή παρουσία στη λωρίδα της Γάζας»
Σε νέα παιχνίδια με τη «φωτιά» της Μέσης Ανατολής επεξεργάζεται ο Joe Biden, εμπλέκοντας την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο στα σχέδια του.
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η κυβέρνηση Biden ενθαρρύνει τα αραβικά κράτη να συμμετάσχουν σε μια ειρηνευτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στη Γάζα μόλις τελειώσει ο πόλεμος, με την ελπίδα να καλύψει ένα κενό στη λωρίδα μέχρι να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος παλαιστινιακός μηχανισμός ασφαλείας.
Οι ΗΠΑ συζητούν τα σχέδια με αραβικά κράτη.
Η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο εξετάζουν την πρωτοβουλία, αλλά ο πρόεδρος Biden δεν είναι πρόθυμος να αναπτύξει αμερικανικά στρατεύματα στη Γάζα, δήλωσαν δυτικοί και Άραβες αξιωματούχοι.
«Τα αραβικά κράτη είπαν ότι θα έπρεπε να είναι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, επομένως οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν πώς μπορούν να το οδηγήσουν χωρίς να έχουν δυνάμεις εκεί», είπε ένας δυτικός αξιωματούχος.
«Τρία αραβικά κράτη είχαν αρχικές συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και του Μαρόκου, αλλά θα ήθελαν οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πρώτα ένα παλαιστινιακό κράτος».

Αντιδράσεις

Άλλα αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, έχουν απορρίψει την ιδέα να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους, φοβούμενοι ότι θα θεωρηθούν συνένοχοι με το Ισραήλ.
Είναι επίσης επιφυλακτικοί για τους κινδύνους να παρασυρθούν σε μια εξέγερση στη λωρίδα, η οποία ελέγχεται από τη Hamas από το 2007.
Αλλά είναι πιο ανοιχτοί στην ιδέα μιας διεθνούς δύναμης που δρα στη Γάζα, καθώς δυτικά και αραβικά κράτη αγωνίζονται να βρουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τα ισραηλινά στρατεύματα που παραμένουν εκεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες των FT, η Ουάσιγκτον «προσπαθούσε να οικοδομήσει κάποια ώθηση για μια δύναμη σταθερότητας, αλλά η αμερικανική πολιτική είναι αρκετά σταθερή ότι δεν θα υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος, επομένως είναι δύσκολο για αυτούς να προβάλουν το επιχείρημα ότι άλλοι πρέπει».
«Αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλοι τρόποι για να φτάσουν εκεί, και κάθε προσπάθεια πρέπει να γίνεται υπό την ηγεσία των Αμερικανών».
«Υπάρχει πολύς δρόμος για να δούμε μια αραβική δύναμη σταθερότητας στη Γάζα».
Δεν είναι επίσης σαφές σε τι θα ήταν διατεθειμένο να συμφωνήσει το Ισραήλ, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να απογοητεύονται από την αβεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu για τη σύγκρουση.
Αυτό περιλαμβάνει πόσο καιρό ο Netanyahu σχεδιάζει να κρατήσει τα στρατεύματά του στην κατεστραμμένη λωρίδα, ποιον θα δεχόταν η ακροδεξιά κυβέρνησή του ως διαχειριστή και πόσο καιρό θα συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είπε στο Face the Nation του CBS την Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον «εργαζόταν για πολλές, πολλές εβδομάδες για την ανάπτυξη αξιόπιστων σχεδίων για την ασφάλεια, τη διακυβέρνηση, την ανοικοδόμηση» με αραβικά κράτη και άλλους συμμάχους.
Αλλά πρόσθεσε: «Δεν έχουμε δει να προέρχεται από το Ισραήλ».
Σύμφωνα με το State Department, η Ουάσιγκτον είχε συνομιλίες «με εταίρους στην περιοχή για τη μετά τη σύγκρουση Γάζα» και πολλοί συμμερίζονται «την προθυμία να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν».
«Θα υπάρχει διαρκής ανάγκη για πολλά έθνη να ενταθούν για να υποστηρίξουν τη διακυβέρνηση, την ασφάλεια και τις ανθρωπιστικές προσπάθειες της Γάζας», ανέφερε το State Department.

Η στάση Netanyahu

Ο Netanyahu επέμεινε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τη συνολική ασφάλεια της λωρίδας και απέρριψε τη δυτική και την υποστηριζόμενη από τους Άραβες Παλαιστινιακή Αρχή να διαδραματίσει οποιοδήποτε ρόλο στη διοίκηση του θύλακα.
Έχει επίσης αντισταθεί σε οποιεσδήποτε κινήσεις για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην ιδέα μιας διεθνούς παρουσίας στη Γάζα μετά τον πόλεμο.
Αλλά η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τη θέση του Ισραήλ έχει επιδεινώσει την αβεβαιότητα σχετικά με οποιονδήποτε μεταπολεμικό σχεδιασμό.
«Το Ισραήλ αρνείται να μιλήσει για αυτό, αρνείται. Και όλοι οι άλλοι μιλούν ο ένας δίπλα στον άλλον», είπε ο δυτικός αξιωματούχος.
«Τα αραβικά κράτη λένε ότι η Δύση πρέπει να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά πολύ λίγα από τα μεγάλα δυτικά κράτη είναι πραγματικά κοντά στο να το κάνουν αυτό».
Ένας Άραβας αξιωματούχος, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν εγείρει την ιδέα μιας ειρηνευτικής δύναμης με τους περιφερειακούς εταίρους τους, είπε ότι υπάρχουν επίσης διαφορές μεταξύ των αραβικών κρατών σχετικά με τα σχέδια για μετά τη σύγκρουση.
Αλλά είπε ότι το μεγαλύτερο ζήτημα ήταν ότι «κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η επόμενη μέρα».
Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του στη Γάζα ως αντίποινα για την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου, η πολιτική τάξη έχει καταρρεύσει στην πολιορκημένη λωρίδα και μεγάλο μέρος της υποδομής της έχει καταστραφεί.
Ο Netanyahu έχει υποσχεθεί να εξαλείψει τη Hamas και το Ισραήλ έχει εξαντλήσει σοβαρά τη στρατιωτική του ικανότητα.
Αλλά οι ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι δεν θα μπορέσει να καταστρέψει ολοκληρωτικά την μαχητική ομάδα, η οποία αποτελεί μέρος του παλαιστινιακού κοινωνικού ιστού.

Το «σχέδιο»

Τα αραβικά κράτη επιμένουν ότι για να διασφαλιστεί μια βιώσιμη επίλυση της κρίσης, οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ να λάβει μη αναστρέψιμα μέτρα προς μια λύση δύο κρατών στη μακροχρόνια ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, θέλουν η Γάζα να διοικείται από μια μεταρρυθμισμένη παλαιστινιακή ηγεσία που κυβερνά τη λωρίδα, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Αλλά η αδυναμία και η έλλειψη αξιοπιστίας της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία επιβλέπει περιορισμένα τμήματα της Δυτικής Όχθης, περιπλέκουν αυτές τις φιλοδοξίες.
Ο δυτικός αξιωματούχος είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη συμβουλεύτηκαν να διατηρηθεί η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη στη Γάζα για να βοηθήσει στην παροχή κάποιας σταθερότητας, με πιθανή εμπλοκή των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής ως δεύτερο επίπεδο.
«Αλλά είναι πολύ δύσκολο λόγω των περιορισμών χωρητικότητας και της ανάγκης να κερδίσουμε τη συγκατάθεση της Hamas.
Η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να είναι σε θέση να φέρει δυνάμεις από τη Δυτική Όχθη με την πάροδο του χρόνου», είπε ο αξιωματούχος.
«Το άλλο ζήτημα είναι το διεθνές στοιχείο οποιασδήποτε δύναμης, η οποία δεν προχωρά, καθώς ούτε οι ΗΠΑ ούτε οι Ευρωπαίοι θέλουν να βάλουν μπότες στο έδαφος», πρόσθεσαν.
Ο Netanyahu έχει ήδη εξοργίσει τα αραβικά κράτη προτείνοντας ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν μια κυβέρνηση στη Γάζα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «δεν έχει καμία νομική ικανότητα να κάνει αυτό το βήμα».
Ο Σεΐχης Abdullah είπε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι προετοιμασμένα να υποστηρίξουν μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «αρνούνται να ενταχθούν σε οποιοδήποτε σχέδιο που αποσκοπεί στην παροχή κάλυψης για την ισραηλινή παρουσία στη λωρίδα της Γάζας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης