Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φάμελλος: Τα τρία μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία εξυπηρετούν το εθνικό μας συμφέρον

Φάμελλος: Τα τρία μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία εξυπηρετούν το εθνικό μας συμφέρον
"Με τη Συμφωνία των Πρεσπών επιλύσαμε σοβαρά ζητήματα, του αλυτρωτισμού και της Ιστορίας της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας, η οποία κατοχυρώθηκε πλήρως", ανέφερε ο Σ. Φάμελλος
«Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαστε συνεπείς και πατριωτικά υπεύθυνοι. Φέρνουμε προς ψήφιση στη Βουλή τα τρία πρωτόκολλα - μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και που αναφέρουν, με τις υπογραφές των υπουργών της ΝΔ από το 2020, ότι είναι προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος.
Ο κ. Φάμελλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» απευθύνοντας ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό και την ΚΟ της ΝΔ., είπε : «ρωτάμε τον κ. Μητσοτάκη: Γιατί δεν τα ψηφίσατε το 2020 και γιατί δεν τα ψηφίζετε έστω τώρα; Πρόκειται για πράξεις εξωτερικής πολιτικής για την Ασφάλεια και την Ειρήνη».
Επανέλαβε ότι «η δήλωση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας είναι απαράδεκτη και την καταγγέλλουμε», ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ για τη διαχρονική στάση τους σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα της εξωτερικής μας πολιτικής.
Ανέφερε ότι «η ΝΔ βρίσκεται στην ίδια πολιτική ομάδα με το VMRO και δεν εξέφρασε καμία αντίδραση. Τους άφησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να εκπέμπουν αυτόν τον αλυτρωτισμό», καταγγέλλοντας παράλληλα ότι «στη ΝΔ υποτάσσουν την εξωτερική πολιτική της χώρας με βάση τα κομματικά και εκλογικά συμφέροντά τους και την επικοινωνία. Με πατριδοκαπηλία και απόψεις που οδηγούν στην ακροδεξιά. Ο κ. Μητσοτάκης το μετανιώνει τώρα. Εμείς δεν θέλουμε να το μετανιώσουν η χώρα μας και η ελληνική κοινωνία».
Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν, ο Σ. Φάμελλος παρουσίασε τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας - μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε φέρει στη Βουλή με τις υπογραφές κορυφαίων υπουργών της. Όπως είπε, «το σχέδιο Νόμου για την οικονομική συνεργασία με τη γειτονική χώρα υποβλήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 με τις υπογραφές των κ.κ. Σταικούρα, Γεωργιάδη και Δένδια. Αντίστοιχα, στο σχέδιο Νόμου για την προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ υπογράφουν οι κ.κ. Σταϊκούρας, Δένδιας, Θεοδωρικάκος, Βαρβιτσιώτης και σε αυτό για το FIR Σκοπίων, την εναέρια επιτήρηση της γειτονικής χώρας υπογράφουν οι κ.κ. Σταϊκούρας, Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Τσιάρας».
Εάν η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προχωρήσει στην ψήφισή τους «θα κερδίζαμε τη διεύρυνση και την εμβάθυνση των σχέσεων», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας την κρισιμότητα που έχει η συμφωνία με τα βιβλία, διότι «ο αλυτρωτισμός “ταΐζεται” στις παιδικές ηλικίες», τόνισε.
Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «με τη Συμφωνία των Πρεσπών επιλύσαμε σοβαρά ζητήματα, του αλυτρωτισμού και της Ιστορίας της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας, η οποία κατοχυρώθηκε πλήρως. Στην πρώτη σελίδα των μνημονίων που υπέγραψαν και κατέθεσαν στη Βουλή οι υπουργοί της ΝΔ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι αυτά υποστηρίζουν τα ελληνικά συμφέροντα», σημειώνοντας ότι όλα αυτά επιτεύχθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά.

Για Τουρκία

Κληθείς να απαντήσει για τα αποτελέσματα της συνάντησης στις 13/5 του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του τόσο γιατί «δεν μάθαμε τι έγινε στη συνάντηση», όσο και για την προετοιμασία της χώρας μας.
Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «εκ του αποτελέσματος δεν μπορώ να διακρίνω κάτι που κέρδισε η χώρα μας από τη συνάντηση. Είμαστε πάντα υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά η συνάντηση θα έπρεπε να προετοιμαστεί καλύτερα. Ενώ ο Erdogan είναι αρκετά συχνά προκλητικός, σχεδόν επιβραβεύεται από αυτή τη συνάντηση. Δίνουμε μια εικόνα στη διεθνή κοινότητα ότι πρόκειται για έναν ήσυχο και συνεπή σύμμαχο. Και μετά θα μπορεί να διεκδικεί από τις ΗΠΑ νέους εξοπλισμούς, όπως τα F-16 που κάποτε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι είναι ψέματα η προμήθειά τους από την Τουρκία. Θα έπρεπε τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της προσφυγής στη Χάγη, και το μείζον θέμα της Κύπρου, να είναι μπροστά και πιο έντονα στη διαπραγμάτευση και να μην απουσιάζουν από τις δηλώσεις, και επιπλέον να μην αναπαράγεται από την Τουρκία ο αλυτρωτισμός με τη γαλάζια πατρίδα».

Για την ομιλία Rama στην Αθήνα

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Edi Rama στην Αθήνα, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να μην είναι στη φυλακή ο Φρέντι Μπελέρης», αλλά δεν το έλυσε η κυβέρνηση και δεν χρησιμοποίησε την ευρωπαϊκή ατζέντα για να πιέσει για το κράτος δικαίου στην Αλβανία και το μόνο που έκανε ήταν «ένα εθνικό θέμα να το κάνει κομματικό ο κ. Μητσοτάκης».

Για ευρωεκλογές

Με αφορμή τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου , υπογράμμισε την κρισιμότητά τους για τη ζωή των πολιτών και το μέλλον της χώρας.
«Αν η ΝΔ έχει μειωμένα ποσοστά και παράλληλα ενισχυθούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τότε θα έχουμε καλύτερες τιμές, καλύτερες αμοιβές, καλύτερη δημόσια παιδεία και υγεία. Στόχος μας είναι και να ανατραπεί η ΝΔ για να έχουμε μια προοδευτική πολιτική για την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης