Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Schnabel της ΕΚΤ χαμηλώνει τον πήχη για τις μειώσεις επιτοκίων: Αβέβαιη η πορεία μετά τον Ιούνιο

Η Schnabel της ΕΚΤ χαμηλώνει τον πήχη για τις μειώσεις επιτοκίων: Αβέβαιη η πορεία μετά τον Ιούνιο
Η Schnabel υποστήριξε ότι ενώ μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο θα μπορούσε να είναι δικαιολογημένη, τα πράγματα είναι λιγότερο σίγουρα από εκεί και πέρα
Σχετικά Άρθρα
Κατά των διαδοχικών μειώσεων στα επιτόκια της ΕΚΤ τάχθηκε η Isabel Schnabel, σε μια δήλωση που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η περικοπή μετά τον Ιούνιο.
Ενώ μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ανάλογα με τα δεδομένα και τις προβλέψεις, τα πράγματα είναι λιγότερο σίγουρα από εκεί και πέρα, δήλωσε η Schnabel στο Nikkei. «Η πορεία μετά τον Ιούνιο είναι πολύ πιο αβέβαιη. Τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι το τελευταίο μίλι του αποπληθωρισμού είναι το πιο δύσκολο», δήλωσε η Schnabel, προσθέτοντας ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται να δικαιολογείται. «Έπειτα από τόσα πολλά χρόνια πολύ υψηλού πληθωρισμού και με τους κινδύνους πληθωρισμού να εξακολουθούν να κλίνουν προς τα πάνω, μια εμπροσθοβαρής χαλάρωση της διαδικασίας χαλάρωσης θα ενέχει τον κίνδυνο πρόωρης χαλάρωσης», πρόσθεσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σε επίπεδο ρεκόρ για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση τον περασμένο μήνα, αλλά αναμένεται να τα μειώσει στο 3,75% από το τρέχον 4% στην επόμενη συνεδρίασή της.
Ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης μειώθηκε τον Απρίλιο στο 2,7% από 2,9%. Η ΕΚΤ έχει θέσει ως στόχο για τον πληθωρισμό το 2%.
Οι αγορές αντιμετωπίζουν επίσης επί του παρόντος «πολύ υψηλή αβεβαιότητα», σημείωσε η Schnabel, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων έναντι έξι που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η πολιτική αβεβαιότητα εν μέσω μιας σειράς εκλογών σε όλο τον κόσμο φέτος ενέχουν επίσης κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, ανέφερε η ΕΚΤ σε πρόσφατη επισκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης