Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Morgan Stanley ξεκαθαρίζει: Μην περιμένετε μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το καλοκαίρι

H Morgan Stanley ξεκαθαρίζει: Μην περιμένετε μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το καλοκαίρι
Η Morgan Stanley Research αναμένει τρεις μειώσεις το 2024, των 25 μονάδων βάσης η καθεμία, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο
Η Federal Reserve δεν πρόκειται να μειώσει τα αμερικανικά επιτόκιο το καλοκαίρι, ξεκαθαρίζει η Morgan Stanley Research, η οποία αναμένει τρεις μειώσεις το 2024, των 25 μονάδων βάσης η καθεμία, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.
Οι επενδυτές, οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες παρακολουθούν στενά την ερμηνεία των οικονομικών στοιχείων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, περιμένοντας τη στιγμή που η οικονομία θα έχει επιβραδυνθεί αρκετά ώστε να επιτρέψει στη Fed να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από τότε που άρχισε να τα αυξάνει τον Μάρτιο του 2022., σημειώνουν οι αναλυτές.
Μέχρι στιγμής, η αναμονή είναι χωρίς αποτέλεσμα: Τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι επίμονος, με μια εκπληκτική άνοδο των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών τους πρώτους μήνες του έτους.
Ωστόσο, παρά την επανεπιτάχυνση του πληθωρισμού το πρώτο τρίμηνο, οι αυξήσεις των τιμών θα αρχίσουν να επιβραδύνονται καθώς αρχίζει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανοίγοντας το δρόμο για μειώσεις των επιτοκίων.
Η Fed θα πρέπει να αισθάνεται σίγουρη ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις για τον πληθωρισμό προτού προβεί στην πρώτη της κίνηση, γεγονός που πιθανότατα καθιστά τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο πολύ νωρίς για να ξεκινήσει τον κύκλο περικοπών.

Τα βλέμματα στον Σεπτέμβριο

Η Morgan Stanley Research αναμένει τρεις μειώσεις φέτος, των 25 μονάδων βάσης η καθεμία, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

Η ανάλυση βασίζεται σε δύο παράγοντες:

Χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές: Οι επενδυτές που ήταν προετοιμασμένοι για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο απογοητεύτηκαν στις αρχές του έτους από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν εκπληκτικές αυξήσεις στις τιμές αγαθών όπως τα ενδύματα και το λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Πράγματι, σε τριμηνιαίο ετήσιο ρυθμό, το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed, ο πυρήνας του πληθωρισμού των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών -που περιλαμβάνει το κόστος για στέγαση, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, υγειονομική περίθαλψη και αναψυχή- επιταχύνθηκε από 1,6% τον Δεκέμβριο του 2023 σε 4,4% τον Μάρτιο του 2024.
«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός των τιμών σε αυτούς τους τομείς θα αρχίσει να υποχωρεί και ότι το ενοίκιο και η ασφάλιση αυτοκινήτου, ειδικότερα, θα συνεχίσουν να μειώνονται.
Τα στοιχεία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα αρχίσουν να δίνουν στη Fed μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς του Σεπτεμβρίου», εξηγούν οι αναλυτές της MS.
Έρχεται χαλάρωση στις θέσεις εργασίας και στην ανάπτυξη: Η αύξηση της μετανάστευσης πέρυσι ενίσχυσε την προσφορά εργατικού δυναμικού στη χώρα και βοήθησε στην επέκταση της οικονομίας.
Αυτό συνέβαλε στην εξήγηση του διανοητικού αινίγματος της ταχείας ανάπτυξης παρά τον συγκρατημένο πληθωρισμό του 2023 - και της προκύπτουσας μεγαλύτερης, όχι πιο σφιχτής, οικονομίας των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης