Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μεταξύ ζωής και θανάτου» ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico - Τα μοιραία λάθη της ασφάλειάς του

«Μεταξύ ζωής και θανάτου» ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico - Τα μοιραία λάθη της ασφάλειάς του
Ο Robert Fico βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου, σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου δύο ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του που συγκλόνισε την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban στο ουγγρικό δημόσιο δίκτυο ραδιοφωνίας.
"Προσευχόμαστε για τον πρωθυπουργό και στηρίζουμε ηθικά την Σλοβακία", σημείωσε ο Orban.
"Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στη δουλειά. Ο Robert Fico βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου", πρόσθεσε.
Ακόμη κι αν αναρρώσει, ο Fico θα μείνει εκτός εργασίας για μήνες σε μια κρίσιμη στιγμή ενόψει των Ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στις αρχές του ερχόμενου μήνα, σημείωσε επίσης ο Ούγγρος ομόλογός του.
"Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εκλογική διαδικασία που θα αποφασίσει όχι μόνον για το ποια θα είναι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά μαζί με τις εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να κρίνει την πορεία του πολέμου και της ειρήνης στην Ευρώπη", υπογράμμισε ο Orban.
"Σε αυτήν την κατάσταση θα χρειαζόμασταν πάρα πολύ τον Robert Fico και μια φιλοειρηνική Σλοβακία", κατέληξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Εν τω μεταξύ, Σλοβάκοι γιατροί θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα για να εκτιμήσουν την κατάσταση της υγείας του Fico και να συζητήσουν το ενδεχόμενο να μεταφερθεί για νοσηλεία από την Μπάνσκα Μπίστριτσα στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα, μετέδωσαν σήμερα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης χωρίς να επικαλεστούν πηγές.

Τα μοιραία λάθη της ασφάλειας - Τον άφησαν απροστάτευτο

Σοβαρά λάθη έκανε η ομάδα ασφαλείας του Robert Fico κατά τη διάρκεια της απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού την Τετάρτη, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα προσωπικής ασφάλειας Dr. J. Ervin Kis, που αναλύει για το euronews τα πλάνα από την επίθεση.
«Αν κοιτάξετε τη θέση των σωματοφυλάκων, μπορείτε να δείτε ότι δεν είναι σε στενή κάλυψη» μας είπε.
«Ο πιο κοντινός είναι περίπου ένα μέτρο μακριά από τον πρωθυπουργός. Και αυτοί οι φρουροί είναι πολύ μακριά. Δεν υπάρχει κανένας σωματοφύλακας στα αριστερά. Είναι ένα θεμελιώδες σφάλμα ότι το προστατευόμενο πρόσωπο δεν είναι πλήρως περικυκλωμένο».
Οι σωματοφύλακες δεν έλαβαν υπόψη τους ότι μπορεί να υπήρχαν περισσότεροι από ένας δολοφόνοι.
Ο Ervin Kis είπε ότι ο πρώτος πυροβολισμός είναι σχεδόν πάντα αδύνατο να αποφευχθεί, επειδή τα πράγματα συμβαίνουν πολύ γρήγορα. Αλλά ο δεύτερος πρέπει να χτυπήσει έναν από τους σωματοφύλακες. Οι σωματοφύλακες του Φίτσο αντέδρασαν δευτερόλεπτα αργότερα και έκαναν λάθη ακόμη και τότε.
Λίγες στιγμές αργότερα, ο Fico είχε ήδη καταρρεύσει στο έδαφος από τους πυροβολισμούς, αλλά σε αυτό το σημείο δεν είχε ακόμη καλυφθεί από τους σωματοφύλακές του. Οι άνδρες στα δεξιά της παραπάνω εικόνας ήταν απασχολημένοι με τον αφοπλισμό του επιτιθέμενου, πράγμα που είναι εντάξει σύμφωνα με τον Kis, αν και άργησαν να φτάσουν στο σημείο.
Ωστόσο, οι σωματοφύλακες που βρίσκονται κοντά στον Fico δεν τον καλύπτουν με το σώμα τους. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερο πρόβλημα αν ο δράστης δεν ήταν ένας.
«Είχαν επικεντρωθεί στον δράστη, αλλά ήταν πολύ αργά. Αλλά δεν υπάρχει ακόμα φυσική κάλυψη για τον πρωθυπουργό, εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί απροστάτευτος. Αν δεν υπήρχε μόνο ένας δράστης, ένας δεύτερος θα μπορούσε να είχε ρίξει πιο στοχευμένες βολές».


Ακραία πόλωση απειλεί την ΕΕ

Η απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν η πρώτη Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη για πάνω από 20 χρόνια και καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα.
Πολιτικοί αναλυτές και βουλευτές δηλώνουν ότι εξέθεσε ένα όλο και πιο έντονο και πολωτικό πολιτικό κλίμα τόσο στην Σλοβακία όσο και σε όλη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Politico, μετά την απόπειρα δολοφονίας, υψηλόβαθμοι πολιτικοί προσπάθησαν να περιορίσουν τα πολιτικά πάθη.
Αλλά η έκρηξη θυμού από τον κυβερνητικό συνασπισμό υποδηλώνει ότι το τζίνι δεν θα επιστρέψει στο μπουκάλι τόσο εύκολα.
Η πρόεδρος Zuzana Čaputová, συνιδρύτρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Προοδευτική Σλοβακία (PS), μαζί με τον εκλεγμένο διάδοχό της, Peter Pellegrini του κυβερνητικού συνασπισμού Φωνή, εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία ζητούν ηρεμία και προσκαλούν τους επικεφαλής όλων των ομάδων στο προεδρικό μέγαρο για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.
«Στεκόμαστε εδώ μαζί γιατί θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα συμφιλίωσης σε αυτή την τεταμένη στιγμή», δήλωσε η Čaputová, υπογραμμίζοντας ότι είναι φυσικό να διαφωνούν, αλλά ότι η ίδια και ο Pellegrini έχουν ενωθεί για το καλό της χώρας.
Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, από την πλευρά τους, υπέγραψαν κοινή διαδικτυακή δήλωση με την οποία καταδικάζουν την επίθεση, ως «το μονοπάτι του μίσους, το οποίο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καταλάβει τη Σλοβακία, διότι θα μας στείλει στο πιο σκοτεινό μέρος του χάρτη.
«Απευθύνουμε έκκληση στους πολιτικούς να μην διχάσουν περαιτέρω την κοινωνία μας και να μην αρχίσουν αμέσως να αναζητούν ενόχους. Τώρα είναι η ώρα να ενωθούμε».

Ριζοσπαστικοποίηση

Ωστόσο, ο Juraj Marušiak, πολιτικός επιστήμονας στη Σλοβακική Ακαδημία Επιστημών, δήλωσε ότι ανησυχεί ότι η απόπειρα δολοφονίας του Fico θα αλλάξει τη Σλοβακία προς το χειρότερο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
«Νομίζω ότι θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας», δήλωσε.
«Δεν νομίζω ότι οι πολιτικές μας ελίτ είναι σε θέση να στείλουν το μήνυμα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, ότι δεν είναι αυτός ο δρόμος προς τα εμπρός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης