Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aντίποινα της Ρωσίας σε Deutsche Bank, Commerzbank και Unicredit - Κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών και τίτλων

Aντίποινα της Ρωσίας σε Deutsche Bank, Commerzbank και Unicredit - Κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών και τίτλων
Η γερμανική τράπεζα ήταν ένας από τους εγγυητές δανειστές στο πλαίσιο σύμβασης για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου στη Ρωσία με τη γερμανική Linde, η οποία τερματίστηκε λόγω των κυρώσεων από τη Δύση
Σχετικά Άρθρα
Με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των Deutsche Bank, Commerzbank και Unicredit απαντά η Ρωσία, στο «πάγωμα» των deals σε συνέχεια των δυτικών κυρώσεων λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η κατάσχεση σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες κινήσεις κατά των δυτικών τραπεζών από την στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία ώθησε τους περισσότερες τράπεζες να αποσυρθούν ή να τερματίσουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία.
H κίνηση αυτή έλαβε χώρα αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέτρεψε  τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης που δραστηριοποιούνται στη χώρα να επισπεύσουν τα σχέδια εξόδου τους.
Ειδικότερα, όπως μεταίδει το Tass, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης και της Περιφέρειας Λένινγκραντ, κατόπιν αιτήματος της εταιρείας RusChemAlliance, διαχειριστή έργου για την κατασκευή συγκροτήματος επεξεργασίας και υγροποίησης αερίου στην Ust-Luga, κατάσχεσε ακίνητα, λογαριασμούς και τίτλους της Deutsche Bank αξίας των 238,61 εκατ. ευρώ.
Η γερμανική τράπεζα ήταν ένας από τους εγγυητές δανειστές στο πλαίσιο δανειακής σύμβασης για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου στη Ρωσία με τη γερμανική Linde, η οποία τερματίστηκε λόγω των κυρώσεων από τη Δύση.
Προηγουμένως, η RusChemAlliance υπέβαλε αγωγή κατά της Deutsche Bank για 22,2 δισ. ρούβλια (238,1 εκατ. ευρώ σε πληρωμές μεσεγγύησης και 479,51 χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα) ως μέρος των απαιτήσεων τραπεζικής εγγύησης και ζήτησε τον αποκλεισμό του 100% των θυγατρικών της Deutsche Bank στη Ρωσία. Η αγωγή ύψους 238,61 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε σε τίτλους και περιουσιακά στοιχεία της Deutsche Bank και της ρωσικής θυγατρικής της Deutsche Bank LLC, καθώς και της Deutsche Bank Technology Center LLC.
Το δικαστήριο απαγόρευσε επίσης στην Deutsche Bank να εκχωρήσει το 100% των μετοχών του εγκεκριμένου κεφαλαίου της Deutsche Bank LLC και Deutsche Bank Technology Center LLC. 
Την ίδια στιγμή, το διαιτητικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της RusChemAlliance για κατάσχεση του 100% των μετοχών της Deutsche Bank στην Deutsche Bank LLC και την Deutsche Bank Technology Center LLC. 
Το Δικαστήριο έκρινε περαιτέρω ότι, «κατά τη λήψη προσωρινών μέτρων με τη μορφή κατάσχεσης», είναι απαραίτητο να αναφέρεται ότι δεν ισχύουν για κεφάλαια πελατών που βρίσκονται σε τέτοιους λογαριασμούς.

Η απόφαση για την Commerzbank 

Επίσης Διαιτητικό Δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης και της Περιφέρειας Λένινγκραντ, μετά την αγωγή της εταιρείας Rukhimalliance, κατάσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία της γερμανικής Commerzbank για σχεδόν 94 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε η απόφαση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο 18 Μαϊου ενώ είχε γίνει γνωστή από την Παρασκευή (17/5).
Λήφθηκαν προσωρινά μέτρα ως απάντηση στη δικαστική έγκληση της  Ruskhimallians, με την οποία ζητά την ανάκτηση πληρωμής με τραπεζική εγγύηση και πρόστιμο για καθυστερημένη πληρωμή.
 «Για κατάσχεση κεφαλαίων (συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα ληφθούν) σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ανοίξει στο όνομα: Commerzbank Aktiengesellschaft; Commerzbank JSC ( Eurasia ), ύψους 93.688.440,53 ευρώ ή ισοδύναμου ποσού σε ρούβλια ή άλλο ξένο νόμισμα στο επίσημο συναλλαγματική ισοτιμία της Κεντρικής Τράπεζας κατά την ημερομηνία κατάσχεσης», αναφέρει η απόφαση.
Η Ruskhimalliance υλοποιεί ένα έργο συγκροτήματος επεξεργασίας αερίου (GPC) στην περιοχή Ust-Luga ως μέρος ενός συγκροτήματος για την επεξεργασία αερίου που περιέχει αιθάνιο.
Ένας από τους εργολάβους για την κατασκευή του συγκροτήματος επεξεργασίας φυσικού αερίου ήταν η γερμανική εταιρεία μηχανικών Linde .
Το 2022, η Linde ειδοποίησε τον πελάτη για την αναστολή των εργασιών βάσει της σύμβασης λόγω κυρώσεων της ΕΕ και η Ruskhimalliance ενημέρωσε τον ανάδοχο για τη λύση της σύμβασης.
Η εγγύηση της Commerzbank και της Deutsche Bank εξασφάλιζε τις δανειακές υποχρεώσεις της Linde.
Λ
όγω της αδυναμίας του εργολάβου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, ο πελάτης ζήτησε από τις εγγυήτριες τράπεζες να πραγματοποιήσουν πληρωμές και μετά την άρνησή τους προσέφυγε στο δικαστήριο.

Η απάντηση της Deutsche Bank

Στη συνέχεια, η RusChemAlliance στράφηκε προς τις εγγυήτριες τράπεζες, οι οποίες αρνήθηκαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους επειδή «η πληρωμή στη ρωσική εταιρεία θα μπορούσε να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις», ανέφερε η εταιρεία στη δικαστική κατάθεση.
Στη λίστα των εγγυητών περιλαμβάνονται επίσης οι Bayerische Landesbank και Landesbank Baden-Württemberg, κατά των οποίων η RusChemAlliance  έχει επίσης καταθέσει αγωγές στο δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης.
Η UniCredit είπε ότι ενημερώθηκε για την κατάθεση και «μόνο περιουσιακά στοιχεία που είναι ανάλογα με την υπόθεση θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του προσωρινού μέτρου».
Η Deutsche Bank είπε ότι «προστατεύεται πλήρως από αποζημίωση από πελάτη» και είχε κάνει πρόβλεψη περίπου 260 εκατ. ευρώ μαζί με ένα «αντίστοιχο περιουσιακό στοιχείο αποζημίωσης» στους λογαριασμούς της για να καλύψει τη ρωσική αγωγή.
«Θα χρειαστεί να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί αυτός ο νομικός ισχυρισμός από τα ρωσικά δικαστήρια και να αξιολογήσουμε τον άμεσο λειτουργικό αντίκτυπο στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Η... υπόθεση της Unicredit

Μία ημέρα πριν, το ίδιο δικαστήριο, πάλι κατόπιν αιτήματος της ίδιας εταιρείας, διέταξε την κατάσχεση των ακινήτων, λογαριασμών και τίτλων της Unicredit Bank Jsc και της Unicredit Bank Ag, των ρωσικών και γερμανικών θυγατρικών της Unicredit αντίστοιχα.
Η υπόθεση συνδέεται με την έκδοση «ομολόγου καλής απόδοσης» από την Unicredit και άλλες τράπεζες βάσει σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ της RusChemAlliance και της κοινοπραξίας Linde για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αερίου.
Η κοινοπραξία Linde υπαναχώρησε από τη δέσμευση λόγω του καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ και η ρωσική εταιρεία ζήτησε την πληρωμή εγγυήσεων από τις τράπεζες. Αυτοί αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν την πληρωμή και η διαφορά αντιμετωπίζεται πλέον στο δικαστήριο, όπου έχει διαταχθεί συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Unicredit ύψους 463 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας συγκάλεσε συνάντηση τη Δευτέρα  (20/5) για να συζητήσει τις κατασχέσεις που επηρεάζουν την UniCredit, δήλωσαν στους Financial Times δύο άτομα με γνώση των σχεδίων.
Η UniCredit είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Ρωσία, απασχολώντας περισσότερα από 3.000 άτομα μέσω της θυγατρικής της εκεί.
Αυτόν τον μήνα η ιταλική τράπεζα ανέφερε ότι η ρωσική της δραστηριότητα είχε καθαρά κέρδη 213 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, από 99 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Έχει κάνει προβλέψεις άνω των 800 εκατ. ευρώ και έχει περικόψει σημαντικά το δανειακό της χαρτοφυλάκιο.
Ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Orcel δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ενώ η τράπεζα «συνεχίζει να διαχειρίζεται τον κίνδυνο» της ρωσικής της λειτουργίας, μια πλήρης έξοδος από τη χώρα θα ήταν περίπλοκη.
Οι FT ανέφεραν την Παρασκευή (17/5)  ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τις τράπεζες της Ευρωζώνης που δραστηριοποιούνται στη χώρα λεπτομερή σχέδια σχετικά με τις στρατηγικές εξόδου τους καθώς οι εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης αυξάνονται.
Οι νομικές προκλήσεις σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι δυτικές τράπεζες έχουν περιπλέξει τις προσπάθειές τους να απεγκλωβιστούν.
Τον περασμένο μήνα, ένα ρωσικό δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση περισσότερων από 400 εκατομμυρίων δολαρίων κεφαλαίων από την JPMorgan Chase μετά από ναγωγή  από την κρατική τράπεζα VTB.
Δικαστήριο μετά κύρωσε μέρος της σχεδιαζόμενης κατάσχεσης, ανέφερε το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης