Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιο σοκ - Νεκρός ο Ιρανός πρόεδρος Raisi, απανθρακώθηκε μετά από συντριβή ελικοπτέρου - Νέος προσωρινός Πρόεδρος

Παγκόσμιο σοκ - Νεκρός ο Ιρανός πρόεδρος Raisi, απανθρακώθηκε μετά από συντριβή ελικοπτέρου - Νέος προσωρινός Πρόεδρος
Νεκρός και ο υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir Abdollahian - Άγνωστα ακόμα τα αίτια της συντριβής
(Συνεχές update) Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του προέδρου του Ιράν Ebrahim Raisi, ύστερα από τη συντριβή του ελικοπτέρου του την Κυριακή 19/5 σε ορεινή περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.
H Τεχεράνη επιβεβαίωσε τον θάνατο του προέδρου, αν και νωρίτερα τα ιρανικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει την είδηση πως ο 63χρονος Raisi, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών, Hossein Amir Abdollahian και άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι είναι νεκροί καθώς τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο της συντριβής, διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει «καμία ένδειξη για επιζώντες».
Όπως μεταδίδουν ιρανικά και διεθνή ΜΜΕ, το ελικόπτερο τύπου Bell 212 απανθρακώθηκε εντελώς κατά τη συντριβή του στο έδαφος.
Η κηδεία του Raisi και των υπόλοιπων Ιρανών αξιωματούχων
θα γίνει αύριο Τρίτη 21 Μαΐου στην πολη Tabriz ενώ στην χώρα κηρύχθηκε πενθήμερο εθνικό πένθος.
Πλέον τα ερωτήματα εστιάζουν αφενός στην εξακρίβωση των αιτίων της συντριβής του ελικοπτέρου
και συγκεκριμένα, αν υπήρξε κάποιο μηχανικό πρόβλημα ή αν υπήρξε εξωγενής παρέμβαση και αφετέρου στο ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση στην πολιτική σκηνή του Ιράν.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν Mohammad Bagheri διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου.

Προσωρινός πρόεδρος ο Μοhammad Mokhber, νέος ΥΠΕΞ ο Ali Bagheri Kani - Προθεσμία 50 ημερών για εκλογές

Σύμφωνα με το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, εάν ένας πρόεδρος εν ενεργεία πεθάνει,
τότε αναλαμβάνει ο πρώτος αντιπρόεδρος εφόσον λάβει και τη σχετική εγκριση του ανώτατου ηγέτη, του Ayatollah Ali Khamenei.
Η έγκριση δόθηκε και καθήκοντα προσωρινού προέδρου του Ιράν αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοhammad Mokhber.
«Βάσει του άρθρου 131 του Συντάγματος, ο Mokhber αναλαμβάνει να ηγηθεί της εκτελεστικής εξουσίας και θα πρέπει σε συννενόηση με τους επικεφαλής της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας να διοργανώσει εκλογές για νέο πρόεδρο εντός 50 ημερών κατά το μέγιστο» ανέφερε ο Ayatollah Ali Khamenei, o οποίος κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος.
Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές θα πρέπει να έχουν γίνει έως τις αρχές Ιουλίου.
Σημειώνεται πως ο Raisi εξελέγη πρόεδρος το 2021 και, σύμφωνα με το συνηθισμένο χρονοδιάγραμμα, επρόκειτο να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές το 2025.
Εν τω μεταξύ, η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ali Bagheri Kani είναι αυτός που θα αναλάβει υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, μετά τον θάνατο του Hossein Amir Abdollahian.

Κανονικά το κυβερνητικό έργο

Την ίδια στιγμή, η ιρανική κυβέρνηση διεμήνυσε ότι ο θάνατος του προέδρου Raisi δεν πρόκειται να προκαλέσει την παραμικρή διατάραξη όσον αφορά στη διακυβέρνηση της χώρας.
«Ο πρόεδρος του ιρανικού λαού, εργατικός και ακούραστος (...) θυσίασε τη ζωή του για το έθνος.
Διαβεβαιώνουμε το πιστό έθνος ότι με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του λαού δεν θα υπάρξει η παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης της χώρας» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σε κάθε περίπτωση ο θάνατος του Raisi που θεωρούνταν ως ο πιθανότερος διάδοχος του Ayatollah Ali Khamenei στο ανώτατο αξίωμα του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, έρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για το Ιράν.
Αν και εκτιμάται πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην εξωτερική πολιτική του Ιράν
- άλλωστε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου προέκυψε ένα εξίσου σκληροπυρηνικό Κοινοβούλιο - οι αιφνίδιες αυτές εξελίξεις έρχονται σε μια στιγμή που το Ιράν είναι αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές του υποθέσεις.
Στις 28 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε απόψε (20/5) η δημόσια τηλεόραση της χώρας.
«Το εκλογικό χρονοδιάγραμμα εγκρίθηκε» στη σύσκεψη που είχαν οι επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, μετέδωσε η τηλεόραση. «Με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου των Φρουρών, αποφασίστηκε οι 14ες προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου», πρόσθεσε.

Είναι όλοι νεκροί

«Ο Πρόεδρος Raisi ο υπουργός Εξωτερικών και όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν στη συντριβή»,
δήλωσε στο Reuters ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος ενώ τον θάνατου του Raisi ανακοίνωσε και επίσημα ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Mohsen Mansouri.
«Ανήκουμε στον Αλλάχ και σε Αυτόν θα επιστρέψουμε» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Mansouri, χρησιμοποιώντας μια φράση από το Κοράνι που χρησιμοποιούν οι Μουσουλμάνοι για τον θάνατο ενός αγαπημένου τους.
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr επιβεβαίωσε τους θανάτους, αναφέροντας ότι «όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών έγιναν μάρτυρες».
5_94.jpg
6_92.jpg
7_80.jpg

Όπως έγινε γνωστό από την Τεχεράνη, στο ελικόπτερο όπου επέβαινε ο πρόεδρος Ebrahim Raisi και ο υπουργός Εξωτερικών Hossein Amirabdollahian, ήταν ακόμα άλλοι 7 άνθρωποι.
Πρόκειται μεταξύ άλλων για τους Ayatollah Seyyed Muhammad Ali Al-Hashem τον ιμάμη της Tabriz, Malik Rahmati, τον κυβερνήτη της ιρανικής επαρχίας του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, Sardar Seyed Mehdi Mousavi, τον επικεφαλής της ασφάλειας του προέδρου, για τον πιλότο και τον συγκυβερνήτη καθώς και για άλλα δύο άτομα άγνωστης ταυτότητας.
Όπως αναφέρεται, τα πτώματα έχουν απανθρακωθεί και είναι δύσκολο να γίνει η ταυτοποίηση τους.
10_28.jpg

Άγνωστα τα αίτια της συντριβής

Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι το ελικόπτερο που μετέφερε τον Raisi κάηκε ολοσχερώς στη συντριβή της Κυριακής.
Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι εικόνες από το σημείο έδειξαν ότι το αεροσκάφος έπεσε σε μια βουνοκορφή, αν και δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για την αιτία της συντριβής.
Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο Ιρανός πρέσβης στη Λευκορωσία, Alireza Sanei αποκάλυψε ότι η βασική αιτία για την ανώμαλη προσγείωση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο ήταν οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.
«Το ελικόπτερο έκανε ανώμαλη προσγείωση λόγω των κακών καιρικών συνθηκών» είπε ο Ιρανός διπλωμάτης.
Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι οι διασώστες έφτασαν στο σημείο της συντριβής, περίπου 13 ώρες μετά την πτώση του ελικοπτέρου.
Τα συντρίμμια του φέρεται να εντόπισε ιρανικό drone.
Οι ομάδες διάσωσης
έδωσαν σκληρή μάχη με τον χρόνο αλλά και με τις καιρικές συνθήκες προκειμένου να φτάσουν στη δυσπρόσιτη περιοχή όπου κατέπεσε το ελικόπτερο.
Περισσότερες από είκοσι πλήρως εξοπλισμένες ομάδες έρευνας και διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων drones και σκύλων ανιχνευτών, εστάλησαν στην περιοχή.
9_73.JPG
1_686.JPG
2_491.JPG

To χρονικό

Ο Ιρανός πρόεδρος, Ebrahim Raisi είχε μεταβεί την Κυριακή στο Αζερμπαϊτζάν με πλήθος Ιρανών υπουργών.

Εκεί, μαζί με τον πρόεδρο της χώρας Ilham Aliev συμμετείχε στην τελετή έναρξης λειτουργίας του υδροηλεκτρικού συγκροτήματος Khudaferin και στα εγκαίνια του ενεργειακού σταθμού Gyz Galasy, που χτίστηκε στον ποταμό Araz.
Ο Ιρανός πρόεδρος σχεδίαζε να επισκεφθεί την Αρμενία την Κυριακή (19/5), αλλά η επίσκεψη αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή.
Αναμενόταν να συμμετάσχει στο άνοιγμα των διαδρόμων για την εμπορική εφοδιαστική αλυσίδα στην Αρμενία.
Η πομπή του προέδρου περιελάμβανε τρία ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο, στα οποία επέβαιναν οι υπουργοί Ενέργειας και Υποδομών Ali Akbar Mehrabian και Mehrdad Bazrpash, έφτασαν με ασφάλεια στον προορισμό τους.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στην περιοχή που συνετρίβη το ελικόπτερο, επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες με πυκνή ομίχλη.

iran_ajaerb.jpg
Τα ανταλλακτικά και η ομίχλη

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, είναι το ελικόπτερο να υπέστη κάποια βλάβη.
Το Ιράν χρησιμοποιεί διάφορους τύπους ελικοπτέρων, αλλά οι δεκαετίες κυρώσεων έχουν καταστήσει δύσκολη την αγορά νέων αεροσκαφών ή την απόκτηση ανταλλακτικών.
Πολλά από τα στρατιωτικά αεροσκάφη που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία στο Ιράν χρονολογούνται πριν από την επανάσταση της χώρας του 1979.
Σε ρεπορτάζ από την ιρανική πρωτεύουσα, Τεχεράνη, την Κυριακή, ο Resul Serdar του Al Jazeera είπε ότι «τα ελικόπτερα, τα αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται στο Ιράν είναι αρκετά ξεπερασμένα».
«Γι' αυτό τέτοια ατυχήματα είναι αρκετά συχνά στο Ιράν», εξήγησε.


Ποιος ήταν ο Ebrahim Raisi


Ο 63χρονος Raisi είναι ο ενεργεία Πρόεδρος του Ιράν από τις 3 Αυγούστου 2021, ο οποίος εξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου 2021
Θεωρείται σκληροπυρηνικός στις θέσεις του έναντι των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα.
Διετέλεσε μέρος της πολιτικής καριέρας του στη δικαστική εξουσία του Ιράν και είναι εξαιρετικά συντηρητικός όσον αφορά τον ισλαμικό νόμο.
Το 2016, διορίστηκε στην ηγεσία του ιδρύματος Astan Quds Razavi, μιας φιλανθρωπικής εταιρείας και εταιρείας χαρτοφυλακίων που διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων στο Ιράν και διαδραματίζει σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ρόλο στη χώρα.
O σκληροπυρηνικός Raisi θεωρούνταν από πολλούς ως ο πιθανότερος διάδοχος του 85χρονου ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei, ο οποίος από το 1989 κατέχει την εξουσία για όλες τις σημαντικές αποφάσεις και πολιτικές του Ιράν.
Μάλιστα η νίκη του Raisi στις προεδρικές εκλογές του 2021 είχε φέρει τους σκληροπυρηνικούς Ιρανούς να κατέχουν όλες τις θέσεις εξουσίας.
Ο θάνατος του έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το Ιράν, το οποίο διέρχεται μια σειρά από κρίσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Εξίσου σκληροπυρηνικές θέσεις είχε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Hossein Amir-Abdollahian, ο οποίος ήταν πολύ κοντά στους Φρουρούς της Επανάστασης και θεωρούνταν προστατευόμενος του Ayatollah Ali Khamenei
Αν και στάθηκε απέναντι στις ΗΠΑ και στη Δύση όσον αφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, συμμετείχε στις προσπάθειες για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Ιρανική αντιπολίτευση: Μνημειώδες πλήγμα για τον Khamenei ο θάνατος του Raisi

Μνημειώδες και ανεπανόρθωτο στρατηγικό πλήγμα για το καθεστώς του Ιράν και τον Ayatollah Ali Khamenei χαρακτηρίζει τον θάνατο του Ebrahim Raisi το Εθνικό Συμβούλιο Ιρανικής Αντίστασης, ο συνασπισμός οργανώσεων της εξόριστης ιρανικής αντιπολίτευσης.
Όπως υποστηρίζουν, η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει διαδοχικές κρίσεις στους κόλπους της ηγεσίας του Ιράν και θα δώσει το έναυσμα στην εξεγερμένη νεολαία να περάσει στη δράση.
«Ο Raisi ήταν ο άνθρωπος για όλα του Khamenei, το καθεστώς του οποίου αντιμετωπίζει αναρίθμητες κρίσεις, κυρίως μετά την εξέγερση του 2022.
Από την άποψη αυτή είναι ένα αναντικατάστατο πρόσωπο για τον ανώτατο ηγέτη», επισημαίνει το Εθνικό Συμβούλιο Ιρανικής Αντίστασης, το οποίο κατηγορεί τον Raisi ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, ανάμεσά τους και πολλά μέλη της οργάνωσης, το 1988, συμμετέχοντας στην Επιτροπή Θανάτου, του τετραμελούς μυστικού δικαστηρίου που διέταξε την επανάληψη των συνοπτικών δικών χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων και την εκτέλεσή τους.
Iran president's helicopter suffers a 'hard landing': State TV | CTV News

Ισραήλ: Καμία εμπλοκή με την πτώση το ελικοπτέρου 


Ο θάνατος του Ιρανού προέδρου έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις Ισραήλ - Ιράν είναι εξαιρετικά τεταμένες, μετά και την πρωτοφανή ανταλλαγή πυραυλικών επιθέσεων πριν από μερικές εβδομάδες που είχε σημάνει παγκόσμιο συναγερμό για το ενδεχόμενο μιας εκτεταμένης στρατιωτικής σύγκρουσης.
Οι ισραηλινές αρχές απέχουν επισήμως από το να σχολιάσουν τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi, αλλά αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ δεν εμπλέκεται σε αυτό το περιστατικό, ανέφερε την Κυριακή (19/5/2024) η πύλη Ynet, επικαλούμενη Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Ανώνυμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι δεν περίμεναν «συνέπειες για το Ισραήλ» ή αλλαγές στην πολιτική της Τεχεράνης έναντι του εβραϊκού κράτους σε σχέση με το περιστατικό.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι πιθανές συνέπειες εξαρτώνται από το ποιος θα αντικαταστήσει τον Raisi ως πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

ΗΠΑ: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν αναφορές ότι ένα ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi συνετρίβη σε ένα «πολύ ανησυχητικό» ατύχημα.
«Παρακολουθούμε στενά τις αναφορές για πιθανή πτώση συντριβή στο Ιράν που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών. 
Δεν έχουμε κανένα άλλο σχόλιο αυτή τη στιγμή», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στον The Independent.
Την ίδια ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι ενημερωθεί ο πρόεδρος Biden για της εξελίξεις και διέκοψε το πρόγραμμα προεκλογικών εμφανίσεων.

Xi Jinping (Κίνα): Μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό

Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping χαρακτήρισε τραγικό και μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi.

«Ο πρόεδρος Xi Jinping υπογράμμισε ότι (...) ο τραγικός θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό και ότι ο κινεζικός λαός έχασε έναν καλό φίλο» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συλλυπητήρια από ΕΕ, Ινδία

«Η ΕΕ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για τον θάνατο του προέδρου Raisi και του υπουργού Εξωτερικών Abdollahian, καθώς και άλλων μελών της αντιπροσωπείας και του πληρώματος σε δυστύχημα με ελικόπτερο.
Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες» αναφέρει με ανάρτησή του o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Τα συλλυπητήρια του στον ιρανικό λαό εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, ο οποίος δήλωσε  «βαθιά θλιμμένος και σοκαρισμένος από τον τραγικό χαμό» του προέδρου του Ιράν Ebrahim Raisi.
«Εκφράζω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τον ιρανικό λαό.
H Ινδία βρίσκεται στο πλευρό του Ιράν αυτή την περίοδο θλίψης» τόνισε ο Modi.

Ρωσία: Πραγματικός αξιόπιστος φίλος ο Raisi - Επικοινωνία Putin με τον μεταβατικό πρόεδρο

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov υποστήριξε ότι ο Ιρανός πρόεδρος ήταν «πραγματικός αξιόπιστος φίλος» της Ρωσίας
«Στη Ρωσία, ο πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian ήταν γνωστοί ως αληθινοί, αξιόπιστοι φίλοι της χώρας μας.
Ο ρόλος τους στην ενίσχυση της αμοιβαία επωφελούς ρωσο-ιρανικής συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης εμπιστοσύνης είναι ανεκτίμητος.
Εκφράζουμε ειλικρινά τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων, καθώς και σε ολόκληρο τον φιλικό λαό του Ιράν.
Οι σκέψεις και οι καρδιές μας είναι μαζί σας αυτή τη θλιβερή ώρα» ανέφερε ο Lavrov.
Επικοινωνία με τον μεταβατικό πρόεδρο του Ιράν Mohammad Mokhber, είχε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, περιγράφοντας τον προκάτοχό του, Ebrahim Raisi, ως έναν «αξιόπιστο εταίρο».
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία, λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές τόνισαν την «αμοιβαία πρόθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη ρωσο-ιρανική σχέση», σύμφωνα με το Reuters.

Erdogan (Τουρκία): Πολύτιμος συνάδελφος και αδελφός ο Raisi

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών εξέφρασε o πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, λέγοντας ότι ο Raisi ήταν ένας πολύτιμος συνάδελφος και αδελφός.
«Ως συνάδελφος που στάθηκε προσωπικά μάρτυρας των προσπαθειών του για την ειρήνη του ιρανικού λαού και της περιοχής μας την περίοδο που ήταν στην εξουσία, θυμάμαι τον Raisi με σεβασμό και ευγνωμοσύνη» τόνισε ο Erdogan, ο οοπίος εξέφρασε τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια στον φίλο και αδελφό λαό και την κυβέρνηση του Ιράν, ιδιαίτερα στον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Ali Khamenei.

Τριήμερο εθνικό πένθος στο Λίβανο -  Αλληλεγγύη από Hamas, Houthis

Στον Λίβανο, η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου.
Από την πλευρά του, το παλαιστινιακό κίνημα Hamas εξέφρασε «τα βαθύτερα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη του» προς τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Ali Khamenei, την ιρανική κυβέρνηση και τον ιρανικό λαό για «αυτή την τεράστια απώλεια».
Η Hamas εξήρε την υποστήριξη που προσέφερε ο εκλιπών Ιρανός πρόεδρος στην παλαιστινιακή υπόθεση και στην αντίσταση εναντίον του Ισραήλ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι ιρανικοί θεσμοί με τα βαθιά τους θεμέλια» θα καταφέρουν να ξεπεράσουν «τις επιπτώσεις αυτής της απώλειας».
Από την πλευρά τους οι Houthis εξέφρασαν «τα βαθύτερα συλλυπητήριά του στον ιρανικό λαό, την ιρανική ηγεσία και τις οικογένειες του προέδρου Raisi και της αντιπροσωπείας που τον συνόδευε».
«Ζητάμε από τον Θεό να προσφέρει στις οικογένειές τους υπομονή και παρηγοριά (…) Θεού θέλοντος, ο ιρανικός λαός θα παραμείνει προσηλωμένος στους πιστούς ηγέτες του λαού» αναφέρουν οι Houthis.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης