Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας - Η «έκρηξη» του AfD και οι κρίσιμες εκλογές στα κρατίδια (9/24)

Ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας - Η «έκρηξη» του AfD και οι κρίσιμες εκλογές στα κρατίδια (9/24)
Η Capital Economics απαντά σε ορισμένα βασικά ερωτήματα σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε από τις εκλογές
Οι επόμενες γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2025 θα είναι κρίσιμες για τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα ανταποκριθεί στις διαρθρωτικές οικονομικές προκλήσεις.
Η Capital Economics απαντά σε ορισμένα βασικά ερωτήματα σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε από τις εκλογές, την άνοδο του AfD και τις επιπτώσεις τους στην οικονομική πολιτική και τη στάση της Γερμανίας έναντι της ΕΕ και της Κίνας.

1. Πότε θα διεξαχθούν οι γενικές εκλογές;

Πιθανότατα στα τέλη Σεπτεμβρίου 2025, αλλά θα υπάρξουν κάποια άλλα σημαντικά γεγονότα που θα πρέπει να παρακολουθήσετε πριν από αυτό, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών στα κρατίδια τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

2. Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις;

Οι κεντροδεξιοί CDU και CSU προηγούνται επί του παρόντος με μεγάλη διαφορά, με συνολικό ποσοστό 30% των προβλεπόμενων ψήφων. (Βλέπε Διάγραμμα 1.)
Ακολουθούν το ακροδεξιό AfD (17%), το κεντροαριστερό SPD (16%) και οι Πράσινοι (13%).
Λίγο πιο πίσω βρίσκεται το Bündnis Shara Wagenknecht (BSW, το οποίο συνδυάζει στοιχεία της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς), ακολουθούμενο από το φιλελεύθερο FDP και το ακροαριστερό Die Linke.
Όλα αυτά τα τρία κόμματα κινούνται γύρω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο, με το BSW να είναι το μόνο που θεωρείται προς το παρόν ότι το ξεπερνά.
Σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές του 2021, τα δεξιά κόμματα είναι πιθανό να σημειώσουν μεγάλα κέρδη.
Τα τρία κόμματα του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, το SPD, το FDP και οι Πράσινοι, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σημαντικές απώλειες.
(Βλέπε Διάγραμμα 2.)
Αυτό αντανακλά εν μέρει τον υψηλό βαθμό σύγκρουσης και την αργή λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της σημερινής κυβέρνησης.

CAPITAL1_1.JPG

3. Ποιος συνασπισμός θα κυβερνήσει τη Γερμανία;

Προς το παρόν, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ένας συνασπισμός CDU και SPD, αλλά είναι δυνατοί και άλλοι συνδυασμοί.
Δεδομένου του προβάδισματός του στις δημοσκοπήσεις, το CDU είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο αρχαιότερος εταίρος σε οποιονδήποτε συνασπισμό και θα επιλέξει τον καγκελάριο.
Αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν εταίρο συνασπισμού, και ενδεχομένως δύο.
(Πολλά θα εξαρτηθούν από τα ακριβή ποσοστά ψήφων που θα λάβει κάθε κόμμα και από το αν το BSW, το FDP και το Linke θα καταφέρουν να μπουν στο κοινοβούλιο).
Το CDU έχει αποκλείσει τον σχηματισμό συνασπισμού με το AfD και την άκρα αριστερά.
Έτσι, εκτός από το CDU και το SPD, άλλες πιθανές επιλογές είναι το CDU, το SPD και οι Πράσινοι ή το CDU, το SPD και το FDP. Ένας συνασπισμός CDU και Πρασίνων είναι λίγο λιγότερο πιθανός, δεδομένου ότι ορισμένοι στο CDU αντιτίθενται σε αυτό.
Το CDU, οι Πράσινοι και το FDP φαίνεται αρκετά απίθανο, δεδομένου ότι το FDP και οι Πράσινοι δυσκολεύτηκαν να συνεργαστούν στην τρέχουσα κυβέρνηση.

4. Ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος;

Πιθανότατα ο γραμματέας του CDU Friedrich Merz, αν και υπάρχει μια πιθανότητα να πάρει τη θέση είτε ο ηγέτης του CSU, Markus Söder, είτε ο πρόεδρος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Hendrik Wüst.
Ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU αποφασίζεται από τους ηγέτες του CDU (Merz) και του CSU (Söder), με τον ηγέτη του CDU να έχει παραδοσιακά το δικαίωμα να διεκδικήσει τη θέση.

5. Θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση τις οικονομικές προκλήσεις της Γερμανίας; 

H σύντομη απάντηση είναι ότι δεν θα είναι εκτεταμένες.
Τονίσαμε ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει αρκετούς διαρθρωτικούς αντίξοους ανέμους για την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της ανταγωνιστικότητας της ενεργοβόρας βιομηχανίας και της έλλειψης προφανών μελλοντικών τομέων ανάπτυξης.
Στο νέο του πρόγραμμα, το CDU λέει ότι η Γερμανία θα πρέπει να παραμείνει μια «κορυφαία βιομηχανική χώρα», αλλά αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί με τη μείωση της γραφειοκρατίας και της εταιρικής φορολογίας και όχι με την επιδότηση συγκεκριμένων τομέων. Στην πράξη, αμφιβάλλουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα ανακόψει την πτώση της βιομηχανίας ως μερίδιο του ΑΕΠ.
Η αποστροφή προς την ενεργό βιομηχανική πολιτική μπορεί επίσης να θέσει τις γερμανικές επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι εκείνων στις ΗΠΑ και την Κίνα που λαμβάνουν πιο άμεση κρατική στήριξη, για παράδειγμα μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Η επόμενη κυβέρνηση είναι επίσης απίθανο να μπορέσει να ανακόψει τη μείωση του εργατικού δυναμικού της Γερμανίας, η οποία είναι ένα άλλο βασικό πρόβλημα για την οικονομική ανάπτυξη.
Το νέο πρόγραμμα του CDU υποστηρίζει την προσέλκυση περισσότερων εξειδικευμένων μεταναστών, αλλά είναι αρκετά συνττηρητικό στο μεταναστευτικό συνολικά, οπότε μια μεγάλη αύξηση φαίνεται απίθανη.
Εν τω μεταξύ, τα σχέδια για την παροχή φορολογικών κινήτρων για όσους επιλέγουν να εργάζονται περισσότερες ώρες ή πέραν της ηλικίας συνταξιοδότησής τους είναι απίθανο να είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας που αναμένεται τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δυσκολία συμμόρφωσης με το «φρένο χρέους» - τον αυστηρό δημοσιονομικό κανόνα της Γερμανίας - εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για κρατικά κεφάλαια από τη γήρανση του πληθυσμού, την πράσινη μετάβαση και άλλες επενδύσεις σε υποδομές.
Το CDU αντιτίθεται στην τροποποίηση του φρένου χρέους, αλλά οι περιστάσεις μπορεί να το αναγκάσουν να συμφωνήσει να το χαλαρώσει λίγο. (Το SPD τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας κίνησης.)
Οι όποιες αλλαγές είναι πιθανό να είναι μικρές, οπότε η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει αυστηρή.

6. Ποια θα είναι η στάση της επόμενης κυβέρνησης έναντι της ΕΕ και της Κίνας;

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του CDU θα είναι πιθανότατα ανοιχτή στην περαιτέρω ολοκλήρωση της ΕΕ σε συγκεκριμένους τομείς που αναφέρονται στο πρόγραμμά της, όπως η μετανάστευση, η άμυνα, η ασφάλεια, η ενέργεια και η εμπορική πολιτική.
Ωστόσο, το CDU αντιτίθεται σθεναρά σε μια κοινή δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ και στην κοινή έκδοση χρέους, οπότε η Γερμανία θα συνεχίσει πιθανότατα να αντιστέκεται στην περαιτέρω δημοσιονομική ολοκλήρωση.
Μπορεί επίσης αρχικά να αντιταχθεί στην παράταση της προθεσμίας για την δαπάνη των κονδυλίων της Επόμενης Γενιάς της ΕΕ πέραν του 2026, κάτι που ενδέχεται να προτείνει η επόμενη Επιτροπή, δεδομένης της καθυστέρησης στη δαπάνη των κονδυλίων σε αρκετές χώρες.
Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του CDU θα συνεχίσει επίσης πιθανότατα την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης να επιδιώκει μόνο μια πολύ αργή αποσύνδεση από την Κίνα. Το πρόγραμμα του CDU προτείνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να μειώσει την οικονομική της εξάρτηση από την Κίνα, αλλά λέει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς να «μειωθεί η ευημερία».
Το πρόγραμμα απορρίπτει επίσης τον προστατευτισμό και ζητά ελεύθερο εμπόριο βάσει κανόνων και νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.
Όλα αυτά φαίνονται λίγο μη ρεαλιστικά με δεδομένο το σημερινό σκηνικό της αυξανόμενης εμπορικής έντασης ΕΕ-Κίνας, αλλά υποδηλώνουν ότι η Γερμανία δεν θα είναι μεταξύ των γερακιών όταν πρόκειται για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

7. Ποιες θα είναι οι συνέπειες από τη μεγάλη άνοδο του AfD;

Η ομοσπονδιακή πολιτική θα επηρεαστεί ελάχιστα μετά τις επόμενες εκλογές.
Όλα τα κυρίαρχα κόμματα εξακολουθούν να αρνούνται να συνεργαστούν με το AfD (το λεγόμενο «τείχος προστασίας προς τα δεξιά»).
Και παρόλο που το CDU έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά, ιδίως στο θέμα της μετανάστευσης, είναι απίθανο να μπορέσει να εφαρμόσει τις πιο ριζοσπαστικές πολιτικές προτάσεις του σε μια κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει το SPD ή τους Πράσινους.
CAPITAL21.JPG

Το AfD έχει επίσης υποχωρήσει στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες μετά από μια σειρά σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται ορισμένα από τα πιο εξέχοντα μέλη του.
Αν υποθέσουμε ότι η πρόσφατη καταιγίδα τελικά θα περάσει, οι συνασπισμοί του CDU και του AfD και μια σημαντικότερη μετατόπιση προς τα δεξιά στην ομοσπονδιακή πολιτική φαίνονται πιθανές σε λίγα χρόνια.
Το τείχος προστασίας προς τα δεξιά σε συνδυασμό με τη μείωση της υποστήριξης των παραδοσιακών κυβερνητικών κομμάτων έχει σημάνει ότι τόσο σε εθνικό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο, οι συνασπισμοί σε όλο το πολιτικό φάσμα, που συχνά περιλαμβάνουν περισσότερα από δύο κόμματα, έχουν γίνει πιο συνηθισμένοι. (Βλέπε Διάγραμμα 3.) Αυτό έχει περιπλέξει τη λήψη αποφάσεων και πιθανώς συνέβαλε στη συνεχή αύξηση της υποστήριξης για το AfD.
Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πιθανό ότι το CDU θα αποφασίσει κάποια στιγμή ότι οι συνασπισμοί με το AfD είναι αποδεκτοί - ειδικά εάν το AfD μετριάσει τη γλώσσα του σε θέματα όπως η μετανάστευση και το ευρώ, όπως έκανε το Rassemblement National της Marine Le Pen στη Γαλλία.

8. Γιατί είναι σημαντικές οι εκλογές του Σεπτεμβρίου 2024 στα κρατίδια;

Οι εκλογές στο Βρανδεμβούργο, τη Σαξονία και τη Θουριγγία θα δώσουν μια καλύτερη αίσθηση για το πόσο κοντά βρίσκεται το CDU στο να εγκαταλείψει την προσέγγιση του τείχους προστασίας και υπάρχει μια πιθανότητα να οδηγήσουν στην εκλογή του πρώτου προέδρου του AfD σε κρατίδιο.
Και στα τρία ομόσπονδα κρατίδια το AfD αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με περίπου 30% των ψήφων, ενώ το BSW προβλέπεται να κερδίσει μεταξύ 10% και 15% των ψήφων. (Βλέπε Διάγραμμα 4.)
Όλα αυτά σημαίνουν ότι τα κυρίαρχα κόμματα θα πρέπει να επιδείξουν μεγάλη ενότητα για να αποφύγουν την εκλογή ενός προέδρου κρατιδίου του AfD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης