Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάλυση SkyNews: Επικίνδυνη στιγμή για το Ιράν, απίθανη μία μετριοπαθής στροφή στην εξωτερική πολιτική

tags :
Ανάλυση SkyNews: Επικίνδυνη στιγμή για το Ιράν, απίθανη μία μετριοπαθής στροφή στην εξωτερική πολιτική
Αν και ο Hamenei προσπάθησε να καθησυχάσει του πολίτες του Ιράν, το καθεστώς θα γνωρίζει ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη στιγμή
Απίθανη θεωρείται μία μετριοπαθής στροφή στην εξωτερική πολιτική του Ιράν, μετά τον θάνατο του προέδρου Raisi.
«Αυτή είναι μια ευαίσθητη στιγμή για το Ιράν.
Ως πρόεδρος, ο Ebrahim Raisi ήταν ο δεύτερος πιο σημαντικός άνθρωπος στο Ιράν, μετά τον Ayatollah Ali Khamenei, τον ανώτατο ηγέτη», σημειώνει σε ανάλυσή του το Sky News.
Ο θάνατός του, που τώρα επιβεβαιώνεται, θα έχει εκτεταμένες εσωτερικές συνέπειες.
Αν και ο Hamenei προσπάθησε να καθησυχάσει τη χώρα τις τελευταίες ώρες, το καθεστώς θα γνωρίζει ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη στιγμή που πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά.
Υπάρχουν μηχανισμοί για την προστασία του καθεστώτος σε γεγονότα όπως αυτό και οι Φρουροί της Επανάστασης, η οποία ιδρύθηκε το 1979 ακριβώς γι' αυτόν τον σκοπό, θα είναι σημαντικός παίκτης σε ό,τι θα ακολουθήσει.
Στο άμεσο μέλλον, ο Mohammed Mokhber, ο αντιπρόεδρος, θα αναλάβει τον έλεγχο και οι εκλογές θα διεξαχθούν εντός 50 ημερών.
Ο Mokhber δεν είναι τόσο κοντά στον ανώτατο ηγέτη όσο ήταν ο Raisi και δεν θα απολαμβάνει το κύρος του, αλλά διαχειρίζεται μεγάλο μέρος των οικονομικών του  Khamenei για χρόνια και πιστώνεται ότι βοήθησε το Ιράν να αποφύγει ορισμένες από τις πολλές κυρώσεις που του επιβλήθηκαν.

Απίθανη μια μετριοπαθής στροφή

Ο διάδοχος του Raisi θα είναι πιθανότατα ο εκλεκτός υποψήφιος του ανώτατου ηγέτη και σίγουρα ένας άλλος υπερσυντηρητικός σκληροπυρηνικός - μια στροφή προς τους μετριοπαθείς είναι εξαιρετικά απίθανη.
Ομοίως, δεν θα πρέπει να περιμένουμε καμία σημαντική αλλαγή στις εξωτερικές δραστηριότητες του Ιράν ή στην εμπλοκή του στον πόλεμο στη Γάζα.
Θα είναι η συνηθισμένη δουλειά, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κοινωνική αναταραχή;

Ωστόσο, μετά από χρόνια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μετά τον θάνατο του Mahsa Amini το 2022, ίσως αυτή να είναι η στιγμή που το κίνημα διαμαρτυρίας θα ξεσηκωθεί και θα βγει ξανά στους δρόμους.
Υπάρχουν επίσης πολλές ομάδες αντιφρονούντων στο εσωτερικό του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου ενός παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους - μπορεί να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση.
Ο Raisi έγινε πρόεδρος το 2021 τη δεύτερη φορά που ζητήθηκε και μόνο με ποσοστό συμμετοχής 41%, το χαμηλότερο από την επανάσταση του 1979.
Δεν ήταν μια καθολικά δημοφιλής προσωπικότητα και πολλοί μέσα στο Ιράν θα γιορτάσουν τον θάνατό του.
Μακροπρόθεσμα, ο θάνατος του Raisi θα έχει συνέπειες για τον ανώτατο ηγέτη.
Θεωρούνταν ο ένας από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους για να διαδεχθεί τον Khamenei μετά το θάνατό του - ο άλλος ήταν ο γιος του, ο Mojtaba.
Για τους θρησκευόμενους και συντηρητικούς Ιρανούς, ο θάνατος του κ. Raisi θα θρηνήσει- για πολλούς, όμως, θα είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου που είχε αίμα στα χέρια του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης