Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποχή και χαλαρή ψήφος «κόβουν» ποσοστά σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – Μητσοτάκης και Κασσελάκης δυσαρέστησαν παραδοσιακούς ψηφοφόρους

Αποχή και χαλαρή ψήφος «κόβουν» ποσοστά σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – Μητσοτάκης και Κασσελάκης δυσαρέστησαν παραδοσιακούς ψηφοφόρους
Τι βλέπουν οι δημοσκόποι στις έρευνες
Σχετικά Άρθρα

Aρχίζουν να αλλάζουν τις προβλέψεις τους κάποιοι δημοσκόποι και να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τα ποσοστά που δίνουν να μην είναι ακριβώς έτσι, καθώς δεν έχουν υπολογίσει την δυναμική 2 παραγόντων.
Πρώτον της αποχής που θα παρατηρηθεί σε αυτές τις εκλογές και δεύτερον της χαλαρής ψήφου που θα δείξουν όσοι προσέλθουν σε αυτή τη μάχη.

Αποχή ρεκόρ άνω του 50%

Η αποχή σε αυτές τις εκλογές θα είναι μεγάλη και αναμένεται να σπάσει ρεκόρ, καθώς οι εκλογές γίνονται καλοκαίρι και αφού έχουμε περάσει από μεγάλες εκλογικές διαδικασίες (διπλές εθνικές εκλογές και διπλές αυτοδιοικητικές εκλογές 2023).
Όμως, υπάρχει και ένα ποιοτικό στοιχείο το οποίο το βλέπουν οι δημοσκόποι στις μετρήσεις.

Ο «Κανένας» πρωταγωνιστεί

Ο Κανένας, δηλαδή οι πολίτες δεν βλέπουν κάποιο κόμμα ή κάποιο πολιτικό κόμμα που να τούς εκφράζει απόλυτα, έχουν πάθει άρνηση και θεωρούν ότι κανένας πλέον δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους.
Η απάντηση «Κανένας» έχει ανέβει σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες όσον αφορά την καταλληλόλητα των πολιτικών αρχηγών και αυτό είναι ένδειξη ότι οι πολίτες αποστρέφουν το βλέμμα τους από το παρόν πολιτικό σύστημα και το πιθανότερο είναι να μην πάνε να ψηφίσουν.

Χαλαρή ψήφος που πάει στα πολλά μικρά κόμματα

Όμως, εκτός της αποχής υπάρχει κάτι που τρομάζει ακόμα περισσότερο τα κόμματα.
Η χαλαρή ψήφος που συνήθως ευνοεί τα μικρότερα κόμματα και αρπάζει ψήφους από τα μεγάλα κόμματα.
Άλλωστε, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ – είναι η μόνη αλήθεια- έχει δυσαρεστήσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους.
Η ΝΔ έχοντας αλλάξει πολιτικό dna και εισβάλλοντας στην Κεντροαριστερά, έχει αφήσει ένα μεγάλο κομμάτι παραδοσιακών ψηφοφόρων να φύγουν και να πάνε σε μικρότερα κόμματα.

Θα δούμε πολλά κόμματα κοντά στο 2% με 3%

Γι’ αυτό θα δούμε την Ελληνική Λύση να φτάνει κοντά στο διψήφιο ποσοστό ενώ να ανεβαίνουν και άλλα δεξιά κόμματα που μέχρι τώρα δεν φαίνονταν στον ορίζοντα όπως οι Πατριώτες του Εμφιετζόγλου και η Φωνή Λογικής της Λατινοπούλου.
Όμως, και στην Κεντροαριστερά έχουμε πανσπερμία κομμάτων και μπορεί να δούμε να διαχέεται η ψήφος των πολιτών σε αυτά τα μικρότερα κόμματα όπως π.χ η Πλεύση Ελευθερίας, το ΜέΡΑ25, η Νέα Αριστερά, οι Δημοκράτες, Κόσμος του Π. Κόκκαλη.
Αυτό δε σημαίνει ότι θα πάρουν όλοι το πολυπόθητο 3% για την είσοδό τους στη ευρωβουλή, όμως, η ύπαρξή τους θα απωλέσει στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αρκετούς ψηφοφόρους που εάν είχαμε εθνικές εκλογές, θα τους έπαιρναν τα δύο μεγάλα κόμματα.

Δύσκολα η ΝΔ θα ξεπεράσει το 33% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 16%

Βάσει των παραπάνω, αναλυτές θεωρούν ότι πολύ δύσκολα η ΝΔ θα ξεφύγει από το ψυχολογικό όριο των 33% και μπορεί να δούμε και ένα ποσοστό ανάμεσα στο 32-33% για την κυβερνώσα παράταξη.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει μεγάλη απώλεια αριστερών ψηφοφόρων μπορεί να μην πιάσει το όριο των εθνικών εκλογών, δηλαδή το 17,8% και να πέσει στο 15-16% και ίσως και παρακάτω αν έχουμε μεγάλη αποχή.
Ρόλο θα παίξουν και οι μηχανισμοί στο κόμμα.
Η ΝΔ έχει έναν πολύ καλό μηχανισμό που μπορεί να κινηθεί σε όλη την επικράτεια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν διαλυμένο μηχανισμό που ο μισός έχει πάει στη Νέα Αριστερά.
Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί έναν καλό μηχανισμό σε πολλές περιοχές της Αττικής, στην Κρήτη, στη Θεσσαλία και τη Πελοπόννησο.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης