Τελευταία Νέα
Διεθνή

H AstraZeneca βάζει στόχο τζίρο 80 δισ. δολ. έως το 2030 - Ετοιμάζει επιπλέον 20 φάρμακα για τα επόμενα 6 έτη

H AstraZeneca βάζει στόχο τζίρο 80 δισ. δολ. έως το 2030 - Ετοιμάζει επιπλέον 20 φάρμακα για τα επόμενα 6 έτη
Η AstraZeneca θα επικεντρωθεί στις δραστηριότητες της ογκολογίας, των βιοφαρμακευτικών προϊόντων και των σπάνιων ασθενειών και αναμένει να κυκλοφορήσει επιπλέον 20 φάρμακα τα επόμενα έξι χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Τα σχέδια της για τα επόμενα έτη, ανακοίνωσε η AstraZeneca μετά το φιάσκο με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και εν μέσω ερευνών για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που φέρονται να οδήγησαν ακόμα και στον θάνατο.
Η φαρμακευτική εταιρεία, λοιπόν, ανακοίνωσε σήμερα (21/5/2024) ότι σχεδιάζει να αυξήσει τα συνολικά της έσοδα στα 80 δισ. δολάρια έως το 2030 (+75%) από 45,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.
«Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτή τη φιλοδοξία των 80 δισ. εξαιτίας του χαρτοφυλακίου και του εύρους και της κλίμακας του χαρτοφυλακίου που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε η οικονομική διευθύντρια της AstraZeneca Aradhana Sarin, μιλώντας στο CNBC.
Η AstraZeneca θα επικεντρωθεί στις δραστηριότητες της ογκολογίας, των βιοφαρμακευτικών προϊόντων και των σπάνιων ασθενειών και αναμένει να κυκλοφορήσει επιπλέον 20 φάρμακα τα επόμενα έξι χρόνια.
«Πολλά από αυτά έχουν τη δυνατότητα να γίνουν φάρμακα αξίας 5 δισ. δολαρίων», σημείωσε η Sarin. Σε ανακοίνωση της εταιρείας περιγράφεται λεπτομερώς ότι το ποσό αυτό των εσόδων θα μπορούσε να χτυπηθεί ετησίως για πολλά από τα νέα φάρμακα σε χρόνια αιχμής.
Οι μετοχές της AstraZeneca που διαπραγματεύονται στην Ευρώπη σημείωναν τελευταία άνοδο 0,66% στις 9:35 ώρα Λονδίνου, μετά την ανακοίνωση.
Τα σχέδια της AstraZeneca περιλαμβάνουν την ανάπτυξη φαρμάκων για τη θεραπεία τουλάχιστον των μισών πιθανών καρκίνων και την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στις κλασικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία.
«Για να αντικατασταθεί ολόκληρη η αγορά θα χρειαστεί χρόνος, αλλά πιστεύουμε ότι διαθέτουμε σήμερα την τεχνολογία για να αρχίσουμε να τις αντικαθιστούμε» δήλωσε η Sarin στο CNBC.
Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο που αναπτύσσει η AstraZeneca έχουν ήδη εγκριθεί από τον αμερικανικό FDA, συμπεριλαμβανομένου του φαρμάκου Enhertu, ενός λεγόμενου συζεύγματος αντισωμάτων φαρμάκων που αναπτύχθηκε με την ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Daiichi Sankyo, το οποίο στοχεύει στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού.
Η AstraZeneca έχει επίσης ανακοινώσει εξαγορές φαρμακευτικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Fusion Pharmaceuticals Inc. που εστιάζει στη θεραπεία του καρκίνου. Τη Δευτέρα, η εταιρεία αποκάλυψε σχέδια για την κατασκευή μονάδας παραγωγής συζευγμάτων αντισωμάτων φαρμάκων στη Σιγκαπούρη.
«Αυτή είναι η νέα τεχνολογία που θα αντικαταστήσει τη χημειοθεραπεία. Πρόκειται για μια πολύ σύνθετη κατασκευή, γι' αυτό και χρειάζεται μια ολοκληρωμένη κατασκευή, γι' αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την επένδυση στη Σιγκαπούρη», δήλωσε η Sarin. Επενδύσεις έχουν γίνει και σε άλλες εγκαταστάσεις της AstraZeneca, πρόσθεσε.

Η μετά-covid εποχή

Η AstraZeneca έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, όταν ανέπτυξε ένα από τα πρώτα εμβόλια κατά της νόσου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το φάρμακο, γνωστό ως Vaxzevria, θα αποσυρθεί από την αγορά, δεδομένης της φθίνουσας ζήτησης και της εμφάνισης άλλων εμβολίων που είναι προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένες παραλλαγές του Covid.
«Για εμάς, σίγουρα, αυτή είναι η μετά-Covid εποχή», δήλωσε η Sarin στο CNBC. «Προμηθεύσαμε εμβόλια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid περισσότερο επειδή, ξέρετε, ήταν μια κρίση δημόσιας υγείας. Δεν ήταν πραγματικά δική μας δουλειά να ασχοληθούμε με τα εμβόλια Covid».
Η επιχειρηματική δραστηριότητα της AstraZeneca έχει ιστορικά επικεντρωθεί σε τομείς όπως η ογκολογία και η καρδιαγγειακή υγεία, και αυτό θα παραμείνει η εστίαση της εταιρείας και στο μέλλον, δήλωσε η Sarin. Τα φάρμακα για τον διαβήτη και τις μεταβολικές ασθένειες θα διαδραματίσουν επίσης ρόλο στην ανάπτυξη της AstraZeneca, ανέφερε.
«Εξετάζουμε και κάποια φάρμακα για τη διαχείριση του βάρους, ενδεχομένως συνδυάζοντάς τα και με φάρμακα που βοηθούν στις συννοσηρότητες που έχουν πολλοί ασθενείς με προβλήματα διαχείρισης βάρους», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης