Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η Κίνα μάς… κλείνει τα εργοστάσια – Η Δύση πρέπει να αντιδράσει

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η Κίνα μάς… κλείνει τα εργοστάσια – Η Δύση πρέπει να αντιδράσει

Τι είπε για τους δασμούς

Σχετικά Άρθρα

Για κοινό μέτωπο ΗΠΑ - ΕΕ κατά της Κίνας στο βιομηχανικό τομέα έκανε λόγο η υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, στη Φρανκφούρτη, η οποία προέτρεψε την ΕΕ να συμμετάσχει στις προσπάθειες των ΗΠΑ για την πάταξη των εξαγωγών πράσινης τεχνολογίας του Πεκίνου, προειδοποιώντας ότι η πληθώρα φθηνών κινεζικών προϊόντων θα μπορούσε να απειλήσει την επιβίωση των εργοστασίων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους πρέπει να αντιδράσουν "με ενιαίο τρόπο" στην αυξανόμενη μεταποιητική δύναμη της Κίνας αλλιώς θα βρεθούν σε κίνδυνο οι δικές τους βιομηχανίες, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σε ομιλία της στη Γερμανία την Τρίτη (21/5/2024).
Η υπουργός Οικονομικών έκανε ομιλία μόλις μια εβδομάδα αφότου ο Λευκός Οίκος αύξησε απότομα τους δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές καθαρής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, σε μια κίνηση για την προστασία της βιομηχανίας σε πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια και το Μίσιγκαν, όπου ο πρόεδρος Biden και ο Ρεπουμπλικάνος Trump διεκδικούν τις ψήφους για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Είπε ότι οι αυξήσεις των δασμών, οι οποίες περιλαμβάνουν τον τετραπλασιασμό του συντελεστή για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα στο 100%, ήταν "στρατηγικά και στοχευμένα βήματα".

Κομισιόν: Η προσέγγιση της ΕΕ προς την Κίνα είναι πιο στοχευμένη από τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζεται ορισμένες από τις ανησυχίες των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, αλλά έχει μια διαφορετική «πιο εξειδικευμένη» προσέγγιση, δήλωσε την Τρίτη 21/5 η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
«Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει γενικούς δασμούς σε πολλά άλλα προϊόντα, αλλά εμείς έχουμε ξεκινήσει έρευνα… σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ», δήλωσε, αναφερόμενη στους νέους υψηλούς αμερικανικούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα.
Η Von der Leyen αναφέρθηκε επίσης σε μια έρευνα της ΕΕ σχετικά με τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, λέγοντας ότι εγγυάται ότι το επίπεδο των δασμών που θα επιβάλει η ΕΕ θα αντιστοιχεί στο επίπεδο της ζημίας που προκαλείται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης