Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η Κομισιόν ξεσκέπασε την επικοινωνιακή φούσκα της επιστολής Μητσοτάκη – Η ακρίβεια αποτελεί θύλακα φθοράς για την κυβέρνηση

Η Κομισιόν ξεσκέπασε την επικοινωνιακή φούσκα της επιστολής Μητσοτάκη – Η ακρίβεια αποτελεί θύλακα φθοράς για την κυβέρνηση
Είναι προφανές ότι η Κομισιόν δεν ενδιαφέρεται για την εγχώρια ακρίβεια και σίγουρα δεν μπορεί να πράξει κάτι απτό και αποτελεσματικό στις πολυεθνικές εταιρείες
Aπάντηση που μοιάζει με χτυπηματάκι στην πλάτη έδωσε η Κομισιόν στην επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ακρίβεια στη χώρα και τις πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών.
«Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική μας, θα απαντήσουμε στην επιστολή σε εύθετο χρόνο», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, αναφερόμενος στην επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την ακρίβεια.
«Χαιρετίζουμε επίσης την επιστολή, η οποία θα υποστηριχθεί από την έκθεση του Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και την έκθεση του Ενρίκο Λέτα για το μέλλον της ενιαίας αγοράς», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Είναι προφανές ότι η Κομισιόν δεν ενδιαφέρεται για την εγχώρια ακρίβεια και σίγουρα δεν μπορεί να πράξει κάτι απτό και αποτελεσματικό στις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επικοινωνιακή φούσκα

Συνεπώς, η επιστολή Μητσοτάκη καθίσταται άλλη μία επικοινωνιακή φούσκα απελπισίας που έσκασε μόλις δόθηκε αυτή η πολύ ασαφής απάντηση από την Ursula Von Der Layen.
Μία κίνηση χωρίς ουσία η οποία έδειξε την μεγάλη ανησυχία που έχουν στη κυβέρνηση για τις διαστάσεις που έχει πάρει η ακρίβεια στο ράφι και η εκτεταμένη αισχροκέρδεια.
Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται ότι η ακρίβεια θα στρέψει μια μεγάλη μάζα του κόσμου μακριά από τη ΝΔ. Η ακρίβεια είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει παταχθεί εδώ και 2 χρόνια. Στην αρχή η κυβέρνηση το αιτιολογούσε ότι είναι εισαγόμενη, λόγω πολέμου στην Ουκρανία, μετά λόγω αύξησης πετρελαίου και φυσικού αερίου που συνέβαλε στην περαιτέρω αύξηση των τιμών και εν τέλει 2,5 χρόνια μετά ο πληθωρισμός παραμένει στα επίπεδα του 3% αλλά ο επιμέρους πληθωρισμός στα προϊόντα είναι ακόμα πολύ υψηλά.

Οι μετρήσεις δείχνουν μεγάλη δυσαρέσκεια

Οι μετρήσεις που έχουν λάβει στο Μαξίμου δεν είναι καλές για το θέμα της ακρίβειας.
Το διαθέσιμο εισόδημα όσο και να επαίρεται η κυβέρνηση ότι το αύξησε μέσω του κατώτατου μισθού, έχει τη χαμηλότερα αξία σε αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη. Η στέγη δυσκόλεψε και άλλο, οι αλλαγές στην Golden Visa δεν είχαν καμία επίδραση, τα νοίκια αυξήθηκαν και άλλο, το ίδιο και οι τιμές στα ακίνητα.
Υπόψιν, η Κομισιόν απάντησε όμως, κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο/η επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν καθώς η εξασφάλιση της θέσης της Von Der Laien δεν είναι σίγουρη αφού οι Γάλλοι του Macron και οι Ιταλοί της Meloni δεν την θέλουν πλέον στην θέση αυτή.

Η απάντηση της Κομισιόν στην επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ολόκληρη η απάντηση εκπροσώπου της Κομισιόν:
«Λάβαμε την επιστολή του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, που απευθύνεται στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική μας, θα απαντήσουμε στην επιστολή σε εύθετο χρόνο.
Χαιρετίζουμε επίσης την επιστολή, η οποία θα υποστηριχθεί από την έκθεση του Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και την έκθεση του Ενρίκο Λέτα για το μέλλον της ενιαίας αγοράς.
Η Κομισιόν παραμένει διαρκώς προσηλωμένη στην κατάργηση των αδικαιολόγητων ρυθμιστικών και μη φραγμών για να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Οι εδαφικοί περιορισμοί προσφοράς (TSCs) ισοδυναμούν με μη ρυθμιστικούς φραγμούς για την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε μια μελέτη το 2020, η οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτών των μη ρυθμιστικών περιορισμών που επιβάλλονται από τους προμηθευτές στους πωλητές λιανικής, εμποδίζοντάς τους να προμηθεύονται στη χώρα της επιλογής τους.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, αυτές οι συμφωνίες είναι παράνομες και οι μονομερείς αυτές πρακτικές απαγορεύονται, εάν ο κατασκευαστής κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά εισαγωγής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει μια σειρά από τέτοιες υποθέσεις.
Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να προστατεύσει τους καταναλωτές διερευνώντας αυτές τις περιπτώσεις κατά προτεραιότητα.
Ενώ η επιβολή του ανταγωνισμού ως τέτοια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Αρκετά κράτη μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να εξετάσει αυτό το ζήτημα και να εντοπίσει μια λύση για την ενιαία αγορά πέρα από τους κανόνες ανταγωνισμού.
Η κρίση κόστους ζωής καθιστά ακόμη πιο ευαίσθητο το θέμα των τιμών για τους καταναλωτές.
Στην «πορεία μετάβασης προς το οικοσύστημα λιανικής» που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2024, η Επιτροπή πρότεινε την έναρξη διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, δηλαδή των διεθνών προμηθευτών επώνυμων προϊόντων, λιανοπωλητών και καταναλωτών, για να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω συζήτηση με τα κράτη μέλη».

Για το θέμα έβγαλε ανακοίνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ η οποία έλεγε:

Η απάντηση της Κομισιόν στην επιστολή-παρωδία του Κυριάκου Μητσοτάκη καταδεικνύει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε από την πρώτη στιγμή:
Πως η κίνηση αυτή δεν είχε την παραμικρή ουσία, αλλά έγινε με μοναδικό σκοπό ο κ. Μητσοτάκης να πετάξει για μία ακόμη φορά από πάνω του την ευθύνη για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, που οι πολιτικές της κυβέρνησης του έκαναν να ακμάζει.
Δεν μπορεί να περίμενε άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης κάτι περισσότερο από αυτό που έλαβε:
Ένα αόριστο «ευχαριστούμε για την ενημέρωση και θα το δούμε στο μέλλον».
Αντί συγκεκριμένων προτάσεων, όπως κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία επέλεξε και πάλι την επικοινωνία.
Ένα «σόου» ώστε να δείξει πως δήθεν κόπτεται για τον μέσο Έλληνα πολίτη που υποφέρει καθημερινά. Από την ατομική ευθύνη να πάμε πλέον στην «Ευρωπαϊκή ευθύνη». Φτάνει πια.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης